Sila log masuk terlebih dahulu.

ADUN Sementa dedah punca sertai PBM

10 Januari 2022 08:16am | Masa membaca: 4 minit
DR DAROYAH
DR DAROYAH
A
A
A

SHAH ALAM - Banyak pihak melihat Parti Bangsa Malaysia (PBM) tiada masa depan yang cerah dan wakil rakyat bertanding atas tiket parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti dijangka ‘bungkus’ umpama menggali kubur sendiri.

Namun, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sementa, Selangor, Dr Daroyah Alwi melihatnya daripada perspektif berbeza dan percaya PBM yang diketuai oleh Ahli Parlimen Julau, Larry Sng itu mempunyai aura dan daya tarikan tersendiri.

Daroyah yang dilantik sebagai Ketua Wanita PBM, menjelaskan beliau tertarik untuk menyertainya kerana parti berkenaan mempunyai hala tuju dan matlamat perjuangan yang jelas.

“PBM mempunyai six pillars (matlamat) perjuangan yang jelas iaitu menjadi sebuah parti memperjuangkan nasib dan kebajikan masyarakat pelbagai kaum; mewakili suara anak muda; memartabatkan isu pendidikan, ekonomi dan sosial; menjuarai kebajikan kaum wanita; sains teknologi dan isu alam sekitar.

“Jadi saya melihat itu sebagai satu pendekatan baharu dalam situasi politik di Malaysia sekarang.

“Sebelum ini, tiada satu parti politik di Malaysia yang dilihat benar-benar memperjuang dan mengangkat isu seperti suara anak muda dan wanita serta masyarakat pelbagai kaum ini,” katanya.

Barisan kepimpinan PBM.
Barisan kepimpinan PBM.

Daroyah berkata, isu suara anak muda dan wanita hanya dipandang ringan atau dianggap enteng seperti ‘melukut di tepian gantang’ oleh parti lain.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Beliau percaya PBM mampu menjadi wadah baharu kepada anak muda dan wanita untuk menyuarakan pandangan mengenai pelbagai isu semasa di negara ini.

“Kita harap lebih ramai golongan muda, wanita dan masyarakat pelbagai kaum diberi peluang untuk menyampai mesej dan pandangan masing-masing. Itulah kebaikan dan manfaat saya lihat dan tertarik menyertai PBM ini,” katanya yang sudah dua penggal menyandang jawatan ADUN Sementa.

Ditanya sama ada mampu mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri Sementa sekiranya bertanding atas tiket PBM pada pilihan raya nanti, Daroyah berkata, sebagai ADUN Sementa, beliau akan melakukan yang terbaik untuk berkhidmat kepada penduduk.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?