Sila log masuk terlebih dahulu.

Sudah-sudahlah Muda berpolitik bantu mangsa banjir: Exco Pemuda UMNO

Syed Saddiq dan Muda dinasihatkan supaya tidak menjadikan inisiatif bantuan kepada mangsa banjir sebagai medan mereka menuding jari kepada agensi kerajaan bertanggungjawab

10 Januari 2022 08:09pm | Masa membaca: 4 minit
Bastien (kanan) juga berkesempatan turun padang membantu mangsa banjir bersama di Segamat bersama Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki (tengah) pada Sabtu.
Bastien (kanan) juga berkesempatan turun padang membantu mangsa banjir bersama di Segamat bersama Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki (tengah) pada Sabtu.
A
A
A

SHAH ALAM - Presiden Parti Ikatan Demokratik Muda (Muda), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan ahli parti itu diminta supaya berhenti bermain politik sewaktu menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir di Segamat, Johor baru-baru ini.

Exco Pemuda UMNO, Bastien Onn berkata, tindakan enam sukarelawan Muda disiasat polis kerana menyampaikan bantuan secara terus kepada mangsa banjir di rumah dan pusat pemindahan sementara (PPS) di Segamat, tanpa meletakkannya di tempat khusus terlebih dahulu, tidak perlu dipertikai Syed Saddiq kerana beliau lebih mengetahui prosedur itu.

Jelasnya, Syed Saddiq dan Muda tidak boleh menjadikan usaha memberi bantuan kepada mangsa banjir sebagai medan mereka menuding jari kepada mana-mana agensi kerajaan bertanggungjawab kerana semua pihak perlu menghormati prosedur dikeluarkan pihak berkuasa dalam menyalurkan bantuan mangsa banjir.

"Saya nak ingatkan Syed Saddiq janganlah bermain politik dengan musibah banjir ini. Segamat sudah hadap banjir sejak 1 Januari.

“Di mana kamu?," kata Bastien kepada Sinar Premium pada Isnin.

BASTIEN
BASTIEN

Sebelum ini, Syed Saddiq mendakwa enam sukarelawan Muda disoal siasat polis kerana menyampaikan bantuan secara terus kepada mangsa banjir di rumah dan PPS di Segamat, tanpa meletakkannya di tempat khusus terlebih dahulu.

Beliau turut memohon maaf dan mengharapkan budi bicara pihak berkuasa terhadap sukarelawan parti itu yang memberi bantuan terus kepada mangsa banjir tanpa melalui prosedur ditetapkan pihak berkuasa daerah.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Mengulas lanjut, Bastien yang juga Ketua Pemuda UMNO Segamat turut menegaskan prosedur sukarelawan banjir perlu memaklumkan kehadiran mereka kepada pihak berkuasa adalah bertujuan memastikan semua sukarelawan berkenaan bebas Covid-19.

Saya nak ingatkan Syed Saddiq janganlah bermain politik dengan musibah banjir ini, kata Bastien

Ujarnya, prosedur itu adalah wajar mengambil kira ancaman varian baharu Omicron sedang berleluasa dan dengan pihak berkuasa pastinya tidak mahu penularan wabak berkenaan akan menggandakan lagi derita dihadapi mereka yang menghadapi musibah banjir.

"Pemuda UMNO turut menyambut baik langkah diperkenalkan kerajaan negeri yang mensyaratkan semua sukarelawan perlu menjalani proses saringan Covid-19 sebelum melangkah turun membantu mangsa banjir di kawasan terjejas," katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Amalan beri subsidi tidak wajar diteruskan
  2. Masih ada ruang tambah baik Bajet 2023
  3. Yusuf al-Qaradawi tokoh pemimpin ulung Islam
  4. Polemik Pas-UMNO-Bersatu berpotensi cetus jajaran politik baharu saat akhir
  5. 'Ada 8 syor BN boleh tawarkan'