Sila log masuk terlebih dahulu.

Segera tangkap dalang, pembeli

Tindakan mengaut keuntungan dengan memperdagangkan sijil vaksin adalah tidak bermoral

11 Januari 2022 08:48am | Masa membaca: 4 minit
Anggota Polis menunjukkan sijil suntikan vaksinasi Covid-19 palsu yang dikeluarkan oleh sebuah klinik swasta pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu, pada Isnin. - Foto Bernama
Anggota Polis menunjukkan sijil suntikan vaksinasi Covid-19 palsu yang dikeluarkan oleh sebuah klinik swasta pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu, pada Isnin. - Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Pihak berkuasa perlu mengambil tindakan segera dan lebih agresif bagi menangkap semua dalang yang terlibat dengan penjualan sijil vaksin Covid-19 palsu dan pembelinya.

Penganalisis jenayah, Shahul Hamid Abdul Rahim menyifatkan aktiviti itu sebagai tindakan yang sangat tidak berintegriti kerana sijil vaksin itu merupakan keperluan utama untuk mengembara di seluruh dunia.

Tindakan sesetengah pihak yang mengambil kesempatan mengaut keuntungan mudah dengan memperdagangkan sijil vaksin tidak bermoral dan memalukan.

“Tindakan perlu diambil terhadap pengeluar dan pembeli sijil vaksin. Jika boleh, mereka yang terlibat dikenakan hukuman berat termasuk penjara.

“Jika dibiarkan, bukan sahaja sijil vaksin Covid-19 tetapi mungkin sijil-sijil lain juga boleh dipalsukan. Penguat kuasa perlu menghentikan kesalahan ini sama ada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), polis atau agensi berkaitan, perlu membanteras penjualan sijil ini.

“Ambil tindakan segera dan berikan hukuman yang berat supaya tiada sesiapa lagi yang berani untuk menjual sijil palsu ini,” katanya.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai tangkapan ke atas seorang doktor yang menjual sijil vaksinasi palsu di sebuah klinik swasta di Marang Terengganu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Shahul Hamid
Shahul Hamid

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. GEG: Jangan sekadar akta tanpa kuat kuasa
  2. PH perlu terbuka kerjasama dengan UMNO jika...
  3. Isu LCS beri imej buruk kepada negara: ABIM
  4. Belum setanding produk luar negara
  5. Perlukah keluarkan duit saham ketika kegawatan?