Sila log masuk terlebih dahulu.

Jual sijil vaksinasi palsu!

12 Januari 2022 08:36am | Masa membaca: 4 minit
Laporan Sinar Harian mengenai kegiatan seorang doktor ‘antivaksin’ mengeluarkan sijil vaksinasi palsu kepada individu yang tidak mahu disuntik vaksin Covid-19 akhirnya terbongkar selepas dia ditahan sepasukan polis pada Sabtu.
Laporan Sinar Harian mengenai kegiatan seorang doktor ‘antivaksin’ mengeluarkan sijil vaksinasi palsu kepada individu yang tidak mahu disuntik vaksin Covid-19 akhirnya terbongkar selepas dia ditahan sepasukan polis pada Sabtu.
A
A
A

BERCAKAP pasal integriti, kita harapkan pengamal perubatan juara dalam hal ini. Tapi bak kata orang, akibat nila setitik, rosak susu sebelanga.

Akibat perbuatan seorang doktor perubatan, profesion perubatan seluruhnya dapat nama buruk.

Seorang doktor di Marang, Terengganu didapati menjual sijil vaksinasi palsu. Jumlahnya bukan seratus atau dua ratus tetapi menurut Polis Terengganu, dia dah jual 1,900 sijil tersebut. Ada pula ajen yang dapat RM50 jika carikan pelanggan.

Pelanggannya bukan dari Terengganu sahaja tetapi dari Johor, Kedah dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Awang kesal hal itu berlaku.

Ia soal keselamatan dan kesihatan. Bukan keselamatan seorang berdua tetapi ratusan ribu yang lain.

Akibat seorang yang enggan divaksin dan mendapat sijil palsu dia akan beradar bebas dalam masyarakat. Ada yang mungkin lepas ke Makkah.

Kita diberitahu doktor berkenaan anti vaksin.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tapi beliau sendiri sudah disuntik untuk menjalankan kerjanya sebagai doktor. Namun beliau tergamak menjual sijil vaksinasi palsu bagi tujuan keuntungan.

Tidakkah beliau terfikir kesan dari perbuatannya yang tidak bertanggungjawab pada pelanggannya?

Akhbar ini juga ada buat pendedahan jualan sijil vaksinasi cara talian. Khabarnya pihak berkenaan boleh menyediakan atau membuat sijil digital vaksinasi dalam MySejahtera dengan bayaran RM2,500. Sijil itu “selamat” dan boleh melalui pemeriksaan pihak berwajib.

Baik “doktor pengkhianat” atau sindiket yang menjual sijil secara talian ini, mereka harus dikenakan tindakan.

Negara kita sedang berdepan dengan krisis integriti yang serius. Bukan sahaja agensi penting yang terjejas tetapi profesion perubatan pun ada kambing hitamnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. GEG: Jangan sekadar akta tanpa kuat kuasa
  2. PH perlu terbuka kerjasama dengan UMNO jika...
  3. Isu LCS beri imej buruk kepada negara: ABIM
  4. Belum setanding produk luar negara
  5. Perlukah keluarkan duit saham ketika kegawatan?