Sila log masuk terlebih dahulu.

Sokongan satu majoriti ADUN Bebas cetus ketidakstabilan

18 Januari 2022 11:16pm | Masa membaca: 4 minit
Noor Azleen ketika menjadi panel dalam Wacana Sinar edisi ke-317 yang bertajuk ‘PRN Lagi: Pilihan Rakyat Atau Percaturan Politik’ yang disiarkan di platform Sinar Harian pada Selasa.
Noor Azleen ketika menjadi panel dalam Wacana Sinar edisi ke-317 yang bertajuk ‘PRN Lagi: Pilihan Rakyat Atau Percaturan Politik’ yang disiarkan di platform Sinar Harian pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - Ketidakstabilan sokongan terhadap kerajaan negeri Johor yang ketika ini hanya memiliki satu majoriti merupakan antara sebab utama Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor perlu diadakan dalam waktu terdekat.

Ketua Pemuda UMNO Pasir Gudang, Noor Azleen Ambrose berkata, ia juga menyebabkan ketidakselesaan kepada kerajaan negeri kerana majoriti satu sokongan itu adalah datang daripada ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang berstatus bebas.

Beliau berkata, ADUN yang dimaksudkan itu ialah ADUN Pemanis, Dr Chong Fat Full yang sebelum ini telah keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menyokong kerajaan gabungan negeri Johor sejurus selepas ‘Langkah Sheraton’.

“Itulah sebenarnya menyebabkan timbul ketidakselesaan Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad yang daripada UMNO sendiri apabila beliau seolah-olah meletakkan nasib dan masa depan kerajaan negeri Johor ini atas satu sokongan daripada seorang yang bagi saya tidak boleh diharapkan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam Wacana Sinar edisi ke-317 bertajuk ‘PRN Lagi: Pilihan Rakyat Atau Percaturan Politik’ yang disiarkan di platform Sinar Harian pada Selasa.

Turut menjadi panelis dalam program dihoskan Nani Roslan ialah Timbalan Pengerusi PKR Johor, Jimmy Puah Wee Tse dan penganalisis politik, Mujibu Abd Muis.

Beliau berkata, ketidakstabilan yang berlaku itu meletakkan kerajaan negeri pada keadaan sukar termasuk dalam usahanya untuk melaksanakan agenda lebih besar khususnya dari segi pemulihan pandemik dan ekonomi.

“Mengembalikan kestabilan dan dan kepastian ini adalah dua elemen yang sangat penting dalam soal politik kerana ia sebenarnya akan memberi impak yang begitu besar kepada kehidupan rakyat biasa.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Kalau kita tidak ada kedua itu dalam politik negeri atau negara, banyak aspek kehidupan rakyat sebenarnya yang terkesan lebih-lebih lagi dengan (kerajaan yang hanya memiliki) mempunyai satu majoriti, banyak perkara yang kita tidak boleh nak lakukan,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Azhar, Hasnon calon Speaker Dewan Rakyat untuk PN Artikel percuma
  2. Kembalikan kebebasan Parlimen jika terpilih Speaker: Johari
  3. Mengurus sumber air secara lestari
  4. 'Rompakan terhormat'
  5. PRN dalam masa terdekat beri kelebihan kepada PN