Sila log masuk terlebih dahulu.

[VIDEO] Buat keputusan betul

Termasuklah tak setuju pengeluaran KWSP secara ‘one-off’ sebanyak RM10,000

22 Januari 2022 08:08am | Masa membaca: 4 minit
Tengku Zafrul
Tengku Zafrul
A
A
A

PUTRAJAYA - Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz lebih rela meletak jawatan daripada berkompromi terhadap sebarang keputusan melibatkan kementeriannya yang difikirkan silap.

Jelas beliau, sebarang keputusan berkenaan termasuklah cadangan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara ‘one-off’ sebanyak RM10,000 yang sedang diperjuangkan oleh kelompok pemimpin parti dalam kerajaan ketika ini.

Tambahnya, tiada guna sekiranya cadangan itu diluluskan kerajaan, namun akhirnya memberi kesan mudarat kepada rakyat yang mempunyai simpanan KWSP rendah pada hari tua mereka.

“Saya rasa menteri seperti saya jika tidak bersetuju dengan perkara yang salah, saya lebih rela untuk tidak melakukan dan meletakkan jawatan. Ini bukan sekadar merujuk isu pengeluaran KWSP tetapi saya tidak akan berkompromi apabila melibatkan perkara yang betul atau salah.

“Bagi saya, sekiranya keputusan itu salah, tiada sebab untuk kerajaan berkompromi. Sekali lagi saya lebih rela meletak jawatan daripada melakukan perkara tidak sepatutnya,” katanya dalam satu wawancara eksklusif bersama Sinar Premium pada Jumaat.

Tengku Zafrul ketika ditemu bual wartawan Sinar Premium di Putrajaya pada Jumaat.
Tengku Zafrul ketika ditemu bual wartawan Sinar Premium di Putrajaya pada Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tuntutan berterusan kelompok pemimpin parti dalam kerajaan seperti UMNO yang mendesak mahukan kerajaan meluluskan cadangan pengeluaran i-Citra bernilai RM10,000 secara ‘one-off’.

Terdahulu, Tengku Zafrul menegaskan sekiranya cadangan itu diluluskan kerajaan, pencarum berkemungkinan akan hidup di bawah Purata Garis Kemiskinan (PGK) pada hari tua mereka.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Sebarang kelulusan pengeluaran tambahan melalui KWSP hanya akan mewujudkan ‘vicious cycle’, di mana kerajaan akhirnya terpaksa mengenakan cukai tambahan kepada generasi akan datang bagi menampung kos pengeluaran sekarang.

Selain itu, Tengku Zafrul turut menegaskan KWSP bukan ditubuhkan untuk berfungsi sebagai bank, sebaliknya memastikan pencarum mempunyai jumlah wang simpanan hari tua mencukupi setelah mereka bersara daripada pekerjaan.

* Ikuti wawancara penuh bersama Tengku Zafrul dalam Sinar Premium pada Ahad

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. HFMD makin membimbangkan
  2. Hubungan yang tidak putus
  3. ‘Era baharu’ AS-ASEAN
  4. Ancaman stagflasi mula dirasai
  5. Tingkat kawalan sempadan negara