Sila log masuk terlebih dahulu.

'Pas tak berhak campur tangan, ini pendirian UMNO'

29 Januari 2022 07:42am | Masa membaca: 4 minit
Laporan Sinar Harian Isnin dan Ahad lalu. (Gambar kecil: Mohamed Khaled)
Laporan Sinar Harian Isnin dan Ahad lalu. (Gambar kecil: Mohamed Khaled)
A
A
A

SHAH ALAM - Pas tidak berhak campur tangan dalam urusan UMNO termasuk soal mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) di mana-mana negeri kelak.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, isu UMNO mahu mengadakan PRN atau tidak selepas PRN Johor bergantung kepada keperluan dan situasi semasa politik di negeri berkenaan.

“Sebagai contoh, kita mempunyai asas kukuh tersendiri apabila mahu mengadakan PRN Johor atau negeri lain. Kita tidak tahu atau boleh meramal apa yang akan berlaku di sesebuah negeri pada masa depan.

“Terpulang kepada dialah (Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang) nak kata apa pun tetapi kita perlu ada asas kukuh kalau mahu mengadakan PRN di negeri lain selepas ini. Dia (Abdul Hadi) nak cakap apa, cakap sajalah kerana beliau berhak berbuat demikian,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

Mohamed Khaled yang juga bekas Menteri Besar Johor mengulas amaran Pas yang memberikan kata dua kepada segelintir kepimpinan UMNO agar tidak sesekali meluaskan PRN sebagaimana di Melaka dan Johor ke negeri lain.

Abdul Hadi dipetik sebagai berkata, jika UMNO masih berdegil dengan langkah PRN, maka Pas mempunyai strategi tersendiri untuk mengajar rakan Muafakat Nasionalnya (MN) itu.

Terdahulu, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, kemenangan besar parti itu dalam PRN Johor kelak, bakal memberi isyarat kebangkitan gagasan tersebut untuk kembali mengemudi pentadbiran negara.

Difahamkan, UMNO bercadang mengadakan PRN di Perak tidak lama lagi jika parti itu meraih kemenangan dalam PRN Johor.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ia sekali gus bagi mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membubarkan Parlimen dan memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Sementara itu, Abdul Hadi berkata, Pas yakin UMNO akan membawa ramuan sama dalam PRN Melaka ke Johor dengan menggunakan undi teras parti.

Bagaimanapun, katanya, UMNO perlu mengambil iktibar keputusan PRN Melaka kerana undi parti berkenaan naik satu peratus sahaja.

Bagaimanapun, Abdul Hadi mengulangi pendirian untuk terus mengukuhkan kerjasama MN dengan UMNO.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pendirian muktamad Pas tidak akan bercanggah syarak
  2. Bimbang KWSP jadi modal Bajet 2023
  3. Nasib nelayan Filipina selepas China rampas terumbu
  4. Diplomasi budaya dan bahasa
  5. Risiko nyawa untuk mengundi?