Sila log masuk terlebih dahulu.

Hanya Majlis Syura Ulama Pas tentukan terus atau putus

Mohd Khairuddin ingatkan pemimpin Pas lain agar tidak membuat kenyataan provokasi membakar jambatan hubungan MN

03 Februari 2022 03:14pm | Masa membaca: 4 minit
Mohd Khairuddin mendedahkan ada pihak tertentu dalam UMNO dan Pas yang kurang selesa dengan kerjasama dibentuk antara kedua parti itu sejak awal lagi. - FOTO NURUL AMALINA ABD MUTALIB
Mohd Khairuddin mendedahkan ada pihak tertentu dalam UMNO dan Pas yang kurang selesa dengan kerjasama dibentuk antara kedua parti itu sejak awal lagi. - FOTO NURUL AMALINA ABD MUTALIB
A
A
A

SHAH ALAM - Hanya Majlis Syura Ulama (MSU) boleh membuat keputusan muktamad sama ada Pas mahu menjalinkan atau memutuskan kerjasama dengan mana-mana parti politik termasuk UMNO dalam Muafakat Nasional (MN).

Setiausaha Majlis Syura Ulama Pas, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, perkara itu adalah selari dengan apa yang termaktub dalam Fasal 26 9(k) Perlembagaan Pas yang turut menyebut mengenai mana-mana kerjasama dengan pihak luar hendaklah selepas dipersetujui oleh MSU.

Justeru, Khairuddin yang juga bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi serta Ahli Parlimen Kuala Nerus, berkata adalah tidak wajar juga mana-mana pihak dalam Pas termasuk Ahli Jawatankuasa Pas Pusat membuat kenyataan provokasi untuk menamatkan hubungan parti itu dan UMNO.

"Ini kerana Mursyidul Am Pas, Datuk Hashim Jasin sendiri telah mengingatkan dalam kenyataan media selepas Muzakarah MSU pada akhir Disember iaitu MSU bersetuju untuk terus memperkasakan MN dan PN dalam usaha menyatukan kuasa politik umat Islam di negara ini lebih-lebih lagi bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)," katanya kepada Sinar Premium pada Khamis.

Khairuddin berkata demikian mengulas kenyataan Ketua Penerangan Pas, Khairil Nizam Khirudin, dipetik sebagai berkata Pas hanya akan memutuskan hubungan politiknya bersama UMNO selepas melakukan beberapa pertimbangan serius apabila tercetus pengkhianatan sebilangan pemimpin UMNO termasuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

MOHD KHAIRUDDIN
MOHD KHAIRUDDIN

Khairil Nizam juga menegaskan, kesabaran PAS berhubung tindakan UMNO dalam MN dan PN berdasarkan pertimbangan.

Sebelum ini, Khairuddin yang juga bekas AJK Pas Pusat mendedahkan beliau tidak pelik jika ada pemimpin tertentu dalam parti itu yang cuba membakar 'jambatan' penghubung kerjasama antara Pas dan UMNO menerusi MN.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ini kerana menurut Khairuddin, mendedahkan memang ada pihak tertentu yang kurang selesa dengan kerjasama dibentuk antara kedua parti itu sejak awal lagi.

"Ada yang kurang mesra MN sejak awal lagi. Kalau sekarang ada yang membakar jambatan tiada yang pelik, ramai yang sebegini daripada kedua belah pihak, namun ia tidak menghalang untuk kita terus memperjuangkan perpaduan umat.

"Sekiranya Pas dan UMNO gagal untuk bersatu pada platform politik berpilihan raya, kita masih bertanggungjawab menjaga muafakat umat untuk pelbagai lagi kepentingan bersama dari sudut agama, ekonomi, sosial dan pendidikan demi kebaikan rakyat," katanya kepada Sinar Premium pada Isnin lalu.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Strategi 'serampang dua mata' PKR untuk hadapi PRU15
  2. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  3. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  4. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  5. Sampah angkasa dan mata-mata di langit