Sila log masuk terlebih dahulu.

Bersatu enggan layan spekulasi dua menteri Bersatu bakal sertai UMNO

07 Februari 2022 10:34pm | Masa membaca: 4 minit
Wan Saiful
Wan Saiful
A
A
A

SHAH ALAM - Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) enggan melayan sebarang spekulasi mengenai dakwaan kononnya terdapat dua menteri kabinet daripada parti berkenaan akan melompat dan menyertai UMNO dalam masa terdekat.

Ketua Penerangannya, Datuk Wan Saiful Wan Jan ketika dihubungi wartawan Sinar Premium berkata, Bersatu tidak mahu melayan spekulasi berkenaan kerana terlalu banyak khabar angin bertiup menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor nanti.

"Terlalu banyak spekulasi yang dikeluarkan terutama apabila kita semakin hampir dengan PRN Johor. Bagi saya, biarlah spekulasi tinggal spekulasi," katanya dalam jawapan ringkas kepada wartawan Sinar Premium pada Isnin.

Wan Saiful berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah portal berita pro-UMNO yang mendedahkan dua menteri daripada Bersatu dikatakan mahu melompat kembali untuk menyertai UMNO, menurut sumber. Perkara tersebut juga semakin bertiup kencang.

Lapor portal itu salah seorang menteri yang mahu melompat itu merupakan bekas ahli UMNO yang agak senior, manakala seorang lagi individu pula agak muda.

Menteri senior tersebut memegang jawatan kanan dalam parti Bersatu manakala menteri yang agak muda pula hanya memegang jawatan biasa tetapi berstatus menteri.

Sebelum ini, media melaporkan beberapa pemimpin Bersatu Johor termasuk bekas Ahli Dewan Udangan Negeri (ADUN) Larkin, Datuk Mohd Izhar Ahmad dan bekas ADUN Puteri Wangsa, Mazlan Bujang mengumumkan keluar Bersatu kerana tidak berpuas hati dengan kepimpinan parti itu termasuklah Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa