Sila log masuk terlebih dahulu.

[EKSKLUSIF] Anwar dakwa ada konglomerat taja parti tertentu

Presiden PKR dedah antara punca beliau tidak dapat jadi Perdana Menteri

12 Februari 2022 07:45am | Masa membaca: 4 minit
Anwar Ibrahim dalam satu temubual eksklusif bersama Sinar Harian.
Anwar Ibrahim dalam satu temubual eksklusif bersama Sinar Harian.
A
A
A

PETALING JAYA - Kewujudan golongan konglomerat yang menaja parti politik tertentu dalam pilihan raya bakal melemahkan agenda reformasi untuk menghapuskan rasuah dan penyelewengan.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, disebabkan oleh ketegasan untuk tidak berkompromi dengan golongan tersebut menjadi satu daripada punca beliau tidak dapat menjadi Perdana Menteri.

“Jadi jangan meremehkan kemungkinan dalam politik, dalam pilihan raya ada yang ditaja hanya untuk melemahkan agenda reformis.

“Saya akui tidak mudah. Ya saya belum berhasil penuh. Tapi kalau saya kompromi, saya sudah berhasil. Jangan lupa, kalau saya kompromi, saya sudah jadi Perdana Menteri,” katanya dalam Wawancara Eksklusif bersama Sinar Harian di pejabatnya pada Jumaat.

Anwar berkata, pendirian untuk menentang penyelewengan dan rasuah menyebabkan dirinya tidak popular dan tiada pihak mahu membantu Parti Keadilan Rakyat (PKR).

“Saya tentu tidak popular, jadi tokoh-tokoh yang besar susah nak bantu PKR selagi Anwar jadi ketua.

“Terus terang saya boleh berkawan dengan semua, tetapi untuk kompromi soal ini (rasuah), akan menjahanamkan negara kita,” ujar beliau.

Tegas Presiden PKR yang juga Ahli Parlimen Port Dickson itu lagi, beliau mengambil risiko besar apabila berjuang mengenai isu tersebut.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Saya masih ingat di Parlimen tatkala berucap tentang Pandora Paper yang melibatkan mantan Perdana Menteri, mantan Menteri Kewangan dan semua nama-nama besar dari pelbagai parti.

“Speaker larang saya bicara tetapi saya nak bicara sebab ini menyentuh kepentingan negara.

“Berbilion ringgit dibawa keluar dan orang-orang ini sekarang mahu jadi jaguh. Yang hendak menyelamatkan orang-orang Melayu itulah juga yang bawa ratusan juta keluar negara.

“Dia ada penyokong sebab dia ada wang. Sebab dia ada golongan korporat yang akan membantu,” tegas beliau.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Mesyuarat Majlis Tertinggi PN pada Sabtu penentu pendirian muktamad Pas?
  2. Parti politik perlu ‘zon bebas ego’
  3. Kit Siang, Wan Azizah mungkin berehat?
  4. Syarat Puteri Gunung Ledang
  5. Utamakan sekuriti makanan dalam Bajet 2023