Sila log masuk terlebih dahulu.

Masih relevankah fungsi biro aduan?

12 Februari 2022 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Aduan daripada pengguna amat penting kepada pihak pelaksana bagi memastikan kesejahteraan rakyat kekal sebagai penunjuk prestasi kerja yang utama. - Foto 123RF
Aduan daripada pengguna amat penting kepada pihak pelaksana bagi memastikan kesejahteraan rakyat kekal sebagai penunjuk prestasi kerja yang utama. - Foto 123RF
A
A
A

PERKARA paling asas perlu difahami dalam kehidupan adalah tidak ada sesuatu yang sempurna. Justeru, penambahbaikan perlu dilakukan dari masa ke masa bagi merapatkan jurang kesempurnaan itu.

Adalah jelas, aduan daripada pengguna amat penting kepada pihak pelaksana bagi memastikan kesejahteraan rakyat kekal sebagai penunjuk prestasi kerja yang utama.

Pun begitu, adakala aduan hanya tinggal aduan. Peti aduan kadangkala berkarat terlekat di dinding pejabat tanpa konsisten dibuka, apatah lagi untuk dibaca, diteliti dan diambil tindakan.

Sebetulnya, kebanyakan rakyat hari ini sudah tidak tahu untuk mengadu kepada siapa lagi. Masalah jalan raya rosak, sudah berbuih mulut membuat aduan, namun bertahun-tahun tetap tanpa tindakan. Begitu juga masalah air, sudah bergenerasi punggah-memunggah air menjadi kelaziman.

Seperti biasa, pihak bertanggungjawab sangat ‘berhati kering’ dan telah tiada rasa malu dengan kepincangan jabatan mereka. Alasan bersabar, belum ada peruntukan, tidak cukup kakitangan sudah menjadi alasan yang cukup klise dan sakit telinga kita mendengarnya.

Begitu juga dengan pelbagai sistem yang dibangunkan secara atas talian. Walaupun dibangunkan dengan kos amat tinggi, namun sentiasa ada kelemahan ketara.

Yang menyedihkan, alasan-alasan yang sama masih menjadi senjata bela diri seperti terlalu ramai pengguna pada satu-satu masa, tidak cukup kakitangan, ada masalah teknikal dan sebagainya.

Walhal, dengan kepincangan sistem tersebut, berapa ramai kerugian masa, tenaga dan wang ringgit.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Seperti biasa, kepada siapa kita hendak mengadu hal-hal sebegitu, apatah lagi untuk menuntut ganti rugi atas kepincangan sistem tersebut.

Tidak kurang juga ada kakitangan yang sombong dan angkuh melayani pelanggan mereka. Suara agak tinggi, dengan muka yang ketat sudah menjadi fenomena biasa semasa berurusan.

Pendek kata, amanah yang sepatutnya dijaga dengan baik telah tenggelam dalam ‘lautan keangkuhan’, sedangkan ALLAH SWT berfirman: “ Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) ALLAH dan rasul-Nya, dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya).” (Surah Al-Anfal, 8:27).

Persoalannya, bagaimana menangani situasi yang parah ini? Setakat ini, hanya kuasa tular yang mampu mengecut-perutkan pihak bertanggungjawab.

Tambahan pula, dengan adanya sokongan kental daripada jabatan netizen, kuasa tular itu bukan sahaja menyelesaikan masalah yang sudah berkulat lamanya, malah mereka yang berkenaan dikenakan pula tindakan sewajarnya.

Pun begitu, kuasa tular hanya penyelesaian jangka pendek, yang penting pihak yang diberi kuasa untuk bertanggungjawab perlu jujur melaksanakan tugasan mereka.

Berkaitan dengan kejujuran, menurut Abdullah bin Mas’ud RA, Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya kejujuran itu membawa kepada kebaikan dan sesungguhnya kebaikan membawa kepada syurga. Sesungguhnya (apabila) seseorang itu melazimkan dirinya dengan kejujuran, nescaya dia akan dikenali sebagai orang yang jujur, manakala kedustaan membawa kepada kejahatan dan sesungguhnya kejahatan membawa kepada neraka.

“Sesungguhnya tidaklah seseorang itu melazimkan dirinya dengan kedustaan melainkan dia dicatat di sisi ALLAH sebagai seorang pendusta.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Pada hemat saya, selagi kita tidak ikhlas dan bersifat terbuka untuk mendengar masalah rakyat, selagi itulah biro aduan hanya kekal sebagai nama sahaja dan sampai bila pun tiada roh dalam melaksanakannya.

Justeru, bekerjalah dengan ikhlas, bersifat terbuka dan cemerlang. Menurut Aishah R.Anha, Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya ALLAH mencintai seseorang apabila dia mengerjakan sesuatu kerja, dia laksanakan dengan cemerlang.” (Hadis Riwayat al-Tabarani)

* Profesor Madya Dr Huzili Hussin ialah Ketua Pusat Kecemerlangan Inovasi dan Kelestarian Sosial (COESIS) Universiti Malaysia Perlis

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa