Sila log masuk terlebih dahulu.

[VIDEO] ‘Hujah Siddiq tentang kekuatan budaya Melayu relevan’

Jangan bicara bahasa Inggeris, rendahkan martabat bahasa Melayu - Anwar

14 Februari 2022 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Anwar ketika diwawancara Sinar Harian di pejabatnya di Petaling Jaya baru-baru ini.
Anwar ketika diwawancara Sinar Harian di pejabatnya di Petaling Jaya baru-baru ini.
A
A
A

[MUKADIMAH] Pemergian Allahyarham Datuk Dr Siddiq Fadzil pada 31 Ogos tahun lalu merupakan satu kehilangan yang sukar dicari ganti. Sebagai seorang intelektual, beliau adalah sosok pemikir yang sangat prihatin terhadap isu yang membelenggu khususnya masyarakat Melayu dan Islam.Melalui penulisan dan pidatonya, Allahyarham yang juga bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) bukan sahaja berjaya mengupas masalah yang berlaku, malah turut menawarkan penyelesaian yang boleh dijadikan sebagai jalan keluar.

Untuk mengetahui dengan lebih mendalam pemikiran serta kehidupan Allahyarham Siddiq, Sinar Harian menemu bual Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), DATUK SERI ANWAR IBRAHIM yang merupakan sahabat rapat Allahyarham.

Ikuti wawancara eksklusif wartawan MUHAMMAD AMNAN HIBRAHIM dan HIDAYAH HAIROM serta jurukamera, ASRIL ASWANDI SHUKOR bersama Anwar di pejabatnya di Petaling Jaya baru-baru ini.

SINAR HARIAN: Boleh kongsikan kisah hubungan Datuk Seri dengan Allahyarham Datuk Dr Siddiq Fadzil dari zaman belajar sehingga akhir hayatnya?

ANWAR: Almarhum saudara Siddiq Fadzil ini sahabat karib, tapi kita mula kenal masa saya di Universiti Malaya (UM). Dia di Maktab Perguruan Bahasa. Jadi saya Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan dia Presiden atau Yang Dipertua Persatuan Maktab Perguruan Bahasa (PPMPB) di sebelah Lembah Pantai.

Kemudian kita sering juga ‘ngobrol’ dan saya tengok dia sosok pelajar yang agak serius serta minat membaca dan bicara tidak terlalu tertumpu terhadap satu atau dua subjek. Kita bincang juga keperluan mengadakan seminar pendidikan Islam anjuran bersama PPMPB dan PKPIM di Maktab Perguruan Bahasa.

Kita undang Menteri Pelajaran ketika itu Pak Khir Johari (Tan Sri Khir Johari). Dalam ucapan itu saya masih ingat, kita beri ugutan atau kata dua kepada Khir Johari, kalau dia tidak umumkan hasrat kerajaan untuk menubuhkan universiti kebangsaan, kami mahasiswa dan pelajar akan keluar dari dewan ini.

Jadi, itu satu kontroversi politik yang agak besar dan hangat pada ketika itu. Siddiq itu antara yang bersama saya dalam peranan untuk menggagaskan sebuah universiti kebangsaan walaupun kita pada ketika itu juga bersama dengan Almarhum Profesor Datuk Ungku Omar terus memperjuangkan keperluan menubuhkan Universiti Islam Antarabangsa.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Kami faham sebab alasan penubuhan universiti kebangsaan itu yang kadang-kadang menjadi polemik dan naratif berlainan. Saya lihat ada juga elit dan sarjana Melayu serta bukan Melayu mengatakan ini satu kesilapan. Dia lupa bahawa aliran menengah kebangsaan telah diwujudkan.

Jadi tidak munasabah apabila aliran menengah kebangsaan sampai ke tingkatan lima, malah sebahagian tingkatan enam, kemudian ditiadakan universiti aliran kebangsaan. Hujah itu kadang-kadang tidak difahami oleh generasi baru yang memperjuangkan bahasa Inggeris.

Saya bersama saudara Siddiq walaupun dia daripada aliran kebangsaan dan saya dari aliran Inggeris sama-sama mempertahankan pertama kepentingan kita mengasaskan sistem pendidikan Melayu atau kebangsaan yang kukuh dan tidak meremehkan keperluan penguasaan bahasa Inggeris.

Itu permulaannya. Kemudian dalam PKPIM sebaik saya ambil keputusan pada 1971 untuk undur, saya ketengahkan Siddiq Fadzil sebagai Presiden PKPIM dan dia ini memang sosoknya sangat tawaduk dan sangat tidak cenderung untuk memegang jawatan tinggi.

Tetapi kami kawan-kawan melihat kepada fikrah, kemantapan penguasaan bahasa dan lebih utama akhlak dia. Itu diperjuangkan dan ditekankan untuk keperluan dia menjadi Presiden PKPIM. Dan sebaik sahaja saya lulus dan mengasaskan Yayasan Anda Akademik, Siddiq itu memang pembantu di sana.

Anwar
Anwar

Semasa itu dia di UM dan kebetulan mahasiswa di situ menyewa sebelah rumah ayah saya di SS1 (Petaling Jaya). Jadi bayangkanlah keakraban di peringkat awal sehinggalah kemudian dia meninggalkan PKPIM untuk bersama Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) sebagai Ketua Penerangan.

Risalah ABIM itu dia sebenarnya mengasaskan dan menjadikannya sebagai satu wahana yang cukup berkesan dalam kalangan mahasiswa dan pelajar dan juga generasi muda pada ketika itu.

- Apakah kenangan bersama Allahyarham yang boleh Datuk Seri kongsikan?

Siddiq ini dan juga beberapa teman generasi kami, dia mengakar kepada bumi, budaya masyarakat. Ini berbeza dengan kecenderungan generasi intelektual elit yang kami anggap tercabut dari akar tradisi budaya kita.

Jadi sebab itu soal bahasa, budaya, akhlak penting dan kefahaman Islam itu penting kerana kita orang Islam tidak munasabah untuk kita bicara soal Islam tapi tidak ada kefahaman sama sekali dan kefahaman kita itu di tahap sangat mendatar.

Jadi saya lihat sosok Siddiq ini sangat mantap dalam bidang itu dan cara dia serta kesungguhannya menguasai ilmu itu bagi saya menakjubkan walaupun dia juga aktivis, ceramah di mana-mana, dakwah sana sini, bicara soal bahasa, budaya dan Islam. Dia tidak terlalu terkongkong ataupun terbelit dengan permasalahan semasa atau setempat. Dia lebih mempamerkan satu sikap yang lebih terbuka walaupun pada generasinya, saya yang ditonjolkan ke depan, tetapi pemikir dalam perbincangan yang agak mendalam dan memerlukan perhatian besar itu dia.

Siddiq bagi saya itu muncul sebagai tokoh kerana penguasaan dia baik dan juga antara pemidato yang sangat hebat. Saya kira kalau dia dalam politik, itu satu sumbangan yang sangat besar sebab kita ini kehausan tokoh yang berakhlak, berintegriti dan bermaruah seperti Siddiq.

Tapi dengan saya selalu dia sebut, Anwar, meski kita bersama dari segi sudut hati dan kebatinan perjuangan tidak menyimpang, tetapi saya tidak bersedia terjun dalam gelanggang politik.

Jadi begitu kuat sekali pengaruh saya terhadap dia, dan dia kata kita ambil keputusan yang dia akan mengepalai satu wadah pemikiran umat ini dan saya minta untuk terus dalam medan politik.

- Bagaimanapun, kebelakangan ini ada pihak yang seakan merendahkan pemikiran dan budaya orang Melayu. Apakah komen Datuk Seri?

Ini memang berlaku dan saya lihat bukan sahaja dalam kalangan sarjana bukan Melayu. Di Johor, dua minggu lalu sepanjang hari saya kempen di beberapa tempat. Saya bangkit kita berasa mual, tidak habis-habis seolah-olah masalah negara kita ini masalah Melayu, dasar Melayu, bahasa Melayu, budaya Melayu.

Yang bicara ini jahil sama sekali tentang Melayu dan ini didukung juga oleh elit muda dan Melayu sebahagiannya. Seolah-olah kita cakap melawan rasuah, rasuah dalam kalangan Melayu.

Saya kata rasuah ini tentunya pimpinan Melayu terlibat secara yang lebih besar. Tapi pimpinan semua kaum. Jadi saya tidak senang sama sekali satu kecenderungan dalam kalangan elit, itu dia rasa satu fashionable dan popular sekali, diviralkan dalam media-media bahasa Inggeris.

Anwar
Anwar

Ini tidak membantu. Ini sebenarnya akan merosakkan pertamanya kefahaman, kedua kemungkinan kita mengakrabkan hubungan. Saya bukan fanatik Melayu, saya bukan assabiyah dalam erti kata Melayu rasuah saya pertahankan. Tidak.

Dia ada landasan akhlak dan hukum. Tetapi untuk menyalahkan seolah-olah semua dasar Melayu ini tidak betul, kerana bahasa Melayulah rosak kita sekarang ini, kerana proses memahami Islam atau Islamisasi maka timbul masalah-masalah yang teruk.

Tidak ada Islamisasi di Indonesia, masih ada pengganas di sana. Tidak ada Islamisasi di Eropah, masih ada pengganas di sana. Jangan diberikan apa yang dikatakan satu hukuman melulu yang sebenarnya akan menyakitkan perasaan orang-orang Melayu sendiri.

Siddiq ini walaupun seorang ilmuan yang saya kagum dan hormati, sifatnya sangat sederhana dan tawaduk. Kalau dia tengok pidato saya dari YouTube atau di mana-mana, saya sebut satu karya, dia akan cari karya itu dan baca.

Termasuk satu karya kecil mengulas karya Samuel Huntington iaitu The Clash of Civilizations yang mengatakan bahawa pertembungan budaya itu pasti akan berlaku dan ancamannya itu daripada Islam umpamanya disebut begitu.

Macam-macam wacana yang menyusul tetapi saya kutip pandangan Edward Said menerusi satu rencana dalam majalah menyebutkan mengenai the clash of ignorance.

Sebenarnya yang bertembung Melayu, Cina dan India ini ialah pertembungan kejahilan. Ada orang bicara dengan saya dalam dialog dengan anak-anak muda dan dia bangkitkan isu aliran (pendidikan) kebangsaan.

Kamu tidak apalah besar dalam keluarga berpendapatan tinggi dan masuk ke sekolah international dalam aliran bahasa Inggeris. Jadi soal aliran kebangsaan itu tidak bangkit sama sekali.

Kelemahan sistem pendidikan Kementerian Pendidikan itu satu soal lain. Tapi bukan soal aliran kerana kalau ratusan ribu kamu nak asuh tiap tahun dalam bahasa Kebangsaan, kemudian masa tempoh satu bulan masuk ke universiti terus bahasa Inggeris, itu akan menyebabkan dia parah dalam keputusan pendidikan. Itu sebagai satu contoh.

Jadi sebab itu Edward Said dalam berbicara soal prasangka terhadap Islam, Timur dan budaya lain daripada Barat, dia katakan pertembungan atau pembentukan kefahaman adalah akibat daripada kejahilan ataupun ilusi tentang ilmu. Dia ingat dia tahu. Tulisannya, kerangka bahasanya dan kepetahannya itu hebat.

Baru-baru ini saya timbul satu kontroversi yang kebetulan disentuh oleh saudara Siddiq dalam satu perbincangan iaitu ulasan saya terhadap buku Tan Sri Tommy Thomas. Umumnya ia baik dan sederhana.

Dia (Tommy) bagi pandangan tetapi dia beri gambaran seolah-olah tidak ada orang Melayu yang ada kelayakan di Jabatan Peguam Negara. Jadi, saya walaupun dia sahabat, pernah jadi pro bono peguam saya, saya anggap ini juga satu sikap prasangka yang harus diperbetulkan.

Dan ini juga sebab saya agak lebih kontroversi dan banyak yang curiga serta tidak berapa sokong saya ini kerana dia kata Anwar yang mana satu ni? Melayu ke, liberal ke, bukan Melayu ke? Tidak. Lihat kepada fakta.

Ada kelemahan Melayu? Ya. Siddiq yang kita bicarakan sekarang ini adalah di antara orang yang sangat menekankan keperluan islah dan reformasi pemikiran baru dalam kalangan masyarakat pemikiran yang dinamik yang progresif orang Melayu.

Menyambung apa yang dilakukan oleh Raja Ali Haji, Zaaba, Syed Naquib sebelumnya. Memperluaskannya dengan mengambil kira tuntutan semasa tetapi kita tidak langsung ada sikap untuk mencemuhkan dan meremehkan orang Melayu ataupun menghina budaya lain atau memberikan rumusan yang bagi saya jengkel.

- Datuk Seri melihat apa yang belum dicapai oleh Allahyarham sebelum menghembuskan nafas terakhir?

Saya agak sentimental. Dalam lima ke enam tahun dulu kami berdua mengelilingi dunia. Tidak berbicara soal politik. Berbicara soal maqasid syariah. Sebelum popular di sini.

Maqasid syariah itu mula dikembangkan oleh Institut Pemikiran Islam Sedunia dan beberapa buku Imam Al Shatibi yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris.

Jadi saya dan Siddiq mengambil keputusan kupas maqasid syariah, dia kupas berdasarkan pandangan Raysuni (Sheikh Ahmad al- Raysuni) dan saya ambil berdasarkan pandangan Jasser Audah.

Jadi antara pertemuan akhir saya dengan dia, sebelum dia sakit, dia kata kami perlu pusing dunia sekali lagi. Kali ini nak bicara soal wacana yang lebih segar panggil semua guru, pelajar dan teman-teman yang lalu untuk bicara tentang Melayu dan Islam.

Anwar ketika diwawancara Sinar Harian di pejabatnya di Petaling Jaya baru-baru ini.
Anwar ketika diwawancara Sinar Harian di pejabatnya di Petaling Jaya baru-baru ini.

Kefahaman yang agak lebih progresif merujuk kepada keperluan pembaharuan. Dan dia ada menulis, ada memberikan rangka-rangka bagaimana kita boleh melatih anak-anak muda supaya dapat memanfaatkan kefahaman ini, namun kita belum (laksanakan) lepas tu Covid-19 melanda, dan dia pun meninggalkan kita.

Itu usul dia kepada saya. Selalunya saya usul kepada dia. Tapi dia usulkan itu antaranya kerana dia fikirkan kerana ada orang Melayu, ambil pandangan yang ekstrem, ada yang terlalu liberal sehinggakan tak ada relevan agama, akhlak... antirasuah juga dilihat daripada segi polemik budaya barat yang tidak ada kaitan dengan akhlak Islam dan sebagainya.

- Pada pandangan Datuk Seri, setakat manakah tahap pemikiran dan pembudayaan Islam di Malaysia?

Melihat kepada sistem dan kepimpinan dia tidak membantu. Tamadun itu berkembang dengan asas tunggak akhlak. Tapi kalau pimpinan itu dalam politik dan budaya umpamanya, malah Siddiq juga antara yang menyergah sikap golongan intelektual.

Saya bagi contoh, 1MDB itu tidak akan berlaku kalau sistem itu seluruhnya tidak pincang. SPRM, badan kehakiman, siasatan jenayah, intelektual dan profesor-profesor.

Seluruh sistem itu jadi kelu, beku, membisu. Menyebabkan hal ini berlaku dengan meluas.

Saya masih ingat ketika saya mula bangkitkan tentang 1MDB itu banyak disergah bukan sahaja oleh orang politik, penguat kuasa, tetapi juga golongan sarjana. Dikatakan ini mengancam kedudukan kedudukan kuasa Melayu.

Tapi kuasa Melayu itu akan hebat, bermaruah sekiranya dapat pertahankan idealisme, prinsip, jati diri dan integriti yang membuktikan pimpinan Melayu yang betul.

Kita belajar daripada kesultanan Melayu Melaka, kerana sejak awal boleh berkembang kerana hal-hal ini diambil kira.

Pandangan saya keperluan kita menimbulkan gagasan baru. Bagi saya, budaya ini melangkau batas politik.

Kalau kita lihat, wacana politik hanya soal perebutan kuasa, projek, elaun, jumlah menteri, jumlah duta. Jika itu jadi pertimbangannya, soal idealisme itu hilang. Jadi bagaimana nak gerakkan balik kesedaran ini?

Siddiq ini orang yang merasakan perubahan itu wajib berlaku dan akan berlaku sekiranya kesedaran itu dapat dipupuk.

Tumpuan kami selalu pada generasi muda. Kami juga mula aktif semasa muda. Kita belajar, tekun dan juga merendah diri. Kalau kita muda dengan sikap yang angkuh, tahu semua, ini juga bencana.

Anwar
Anwar

- Antara penekanan dalam bidang pendidikan ditekankan oleh Allahyarham adalah kepentingan memartabatkan bahasa Melayu. Jadi komen Datuk Seri dalam isu bahasa Melayu dan pendidikan ini?

Siddiq tuntas sejak dia belajar di Maktab Perguruan Bahasa sehinggalah tamat. Kami dalam PKPIM dan ABIM pada peringkat awal, bahasa itu menjadi perkara yang terbuka kerana elit pada masa itu hanya mempertahankan bahasa Inggeris.

Bagi saya bahasa Melayu itu perlu dimartabatkan. Sebab itu ada pengaruh ketika saya menjadi Menteri Pendidikan, perbincangan itu berterusan.

Kita selalu tekankan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu. Pembakuan bahasa untuk sentiasa tingkatkan masa dan soal ruang pembacaan, penerbitan ketika itu.

Tetapi kita tahu walaupun dasar bahasa kebangsaan ini berjalan tetapi saya seperti Siddiq merasakan dasar ini lembab luar biasa.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 2 faktor Malaysia terperangkap dalam 'middle income trap'
  2. 'Kuasa yang mengerikan'
  3. Biarkan pemimpin urus negara
  4. Sana bola, sini bola
  5. MoU elak berlaku 'kerajaan tebuk atap'