Sila log masuk terlebih dahulu.

PICKids: Penjelasan kesan sampingan kepada kanak-kanak perlu dipertingkat

16 Februari 2022 02:27pm | Masa membaca: 4 minit
Irma Hasmie (atas, kanan) ketika menjadi panel Wacana Sinar edisi ke-323 bertajuk 'Takut booster atau takut Covid-19' pada Selasa.
Irma Hasmie (atas, kanan) ketika menjadi panel Wacana Sinar edisi ke-323 bertajuk 'Takut booster atau takut Covid-19' pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - Penjelasan mengenai kesan sampingan vaksin Covid-19 terhadap kanak-kanak perlu disampaikan secara berterusan agar golongan ibu bapa lebih terbuka untuk membenarkan anak-anak mereka terlibat dalam Program Vaksinasi Covid-19 Kanak-kanak (PICKids).

Pelakon Irma Hamie berkata, kebanyakan ibu bapa masih mengambil pendekatan tunggu dan lihat sementara mendapatkan maklumat sahih mengenai kesan sampingan vaksin berkenaan terhadap anak mereka.

"Kita (ibu bapa) tidak mahu anak-anak mengalami simptom seperti kumpulan pertama yang terima kesan vaksin, itu yang dirisaukan.

"Ibu bapa tidak mendapat keyakinan yang penuh kenapa kanak-kanak perlu divaksin dan kesan sampingan yang mungkin diperoleh. Adakah perkara itu akan memberi kesan teruk atau minimum sahaja, informasi itu yang tidak sampai kepada kita," katanya.

Irma berkata demikian ketika menjadi panel Wacana Sinar edisi ke-323 bertajuk 'Takut booster atau takut Covid-19' yang disiarkan di semua platform Sinar Harian pada Selasa.

Wacana itu turut menampilkan Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Datuk Dr Zainal Ariffin dan Pakar Jantung Hospital Pakar KPJ Kajang, Dr Akhbar Onn Akbar Ali manakala Khairil Amri bertindak sebagai moderator.

Dalam perkembangan sama, Irma turut menasihatkan ibu bapa supaya tidak mudah terpengaruh dengan maklumat yang dibaca dari media sosial selain memastikan pendirian mereka berubah mengikut faktor yang sahih.

"Kita tidak boleh terima apa sahaja yang dibaca di media sosial kerana akan mempengaruhi pendirian terhadap program PICKids itu nanti.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

"Pastikan pendirian kita disandarkan dengan ilmu dan maklumat sahih dari pakar. Jangan terpengaruh dengan 'doktor' di media sosial dan jangan ambil informasi yang salah. Sesuaikan dengan keadaan kita," jelasnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. RM6 bilion diguna beli peralatan
  2. Status kapal OPV jadi tanda tanya
  3. Ribut politik akibat rumah Trump diserbu
  4. Pentingnya latihan kemahiran
  5. DAP-Amanah tidak yakin kekuatan PH