Sila log masuk terlebih dahulu.

Kuasa rakyat penentu kestabilan kerajaan

24 Februari 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Wong Chin Hua. - FOTO ROSLI TALIB
Wong Chin Hua. - FOTO ROSLI TALIB
A
A
A

DALAM masa empat tahun sejak 2018 sudah tiga kali pemerintahan kerajaan bertukar menunjukkan keadaan negara tidak stabil dari segi pentadbiran.

Saintis politik dari Jeffrey Sachs Center on Sustainable Development (JSC), Sunway University, Profesor Wong Chin Huat berpandangan, rakyat mempunyai kuasa untuk melakukan perubahan bagi membentuk kerajaan yang stabil dan boleh pulih dalam masa yang singkat.

Ikuti wawancara Sinar Harian yang dikendalikan oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar bersama Chin Huat baru-baru ini.

JOHAN: Profesor seorang aktivis yang juga pemerhati politik, apa pandangan keseluruhan tentang situasi politik negara pada masa kini?

WONG CHIN HUAT: Malaysia berada dalam peralihan politik. Kalau semasa Barisan Nasional (BN) memerintah kita ada kestabilan, kurang persaingan tapi tinggi rasuah. Apabila Pakatan Harapan (PH) mengambil alih kita ada persaingan, kurang rasuah tapi tiada kestabilan. Tetapi ketika Perikatan Nasional (PN) memerintah tiada saingan, tapi kurang kestabilan dan juga tinggi rasuah. Kita tidak perlu kembali ke masa lampau, tetapi ke masa depan di mana kita ada kestabilan dengan persaingan dan rasuah yang rendah.

Indonesia, kalau kita lihat selepas Reformasi 1998 yang telah menumbangkan Presiden Suharto, kita dapat lihat ketidakstabilan politik, keadaan agak huru-hara sehinggalah zaman akhir pemerintahan Susilo Bambang Yudhoyono (SBY), baru kita tengok ada kestabilan. Apakah Malaysia juga akan mengalami proses yang sama?

Kerajaan akan ambil masa yang singkat untuk stabil bergantung kepada berapa lama kerajaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dapat bertahan. Kalau dapat bertahan lebih lama, maka untuk menjustifikasikan mengabsahkan, beliau perlu menambahkan legasinya dalam reformasi institusi. Dalam erti kata lain sebelum menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) Ismail Sabri perlu memperbaiki sistem kerajaan.

Jadi tak kira apa kesudahan itu sama ada kembalinya UMNO memerintah dengan majoriti yang selesa ataupun akan wujud sekali lagi Parlimen tergantung tanpa satu parti majoriti, kerajaan kita dan masyarakat dapat ditadbir urus lebih stabil daripada sekarang.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam masa empat tahun kita ada tiga kerajaan yang telah berubah, adakah itu baik atau buruk untuk negara?

Saya rasa itu tidak dapat dielakkan kerana rakyat Malaysia mahukan perubahan sebelum tahun 2018, iaitu sejak 1990an lagi. Kalau kita beralih daripada dominasi satu gabungan parti maka akan dapat persaingan daripada dua gabungan parti pembangkang.

Kuasa di peringkat Persekutuan dan negeri cukup teratur sampai pembangkang dapat bertahan. Kalau kita lihat selepas 1990, Gagasan Rakyat tumbang kemudian Angkatan Perpaduan Ummah, selepas 1999 Barisan Alternatif (BA) dan 2015 Pakatan Rakyat (PR), mereka juga tumbang kerana pembangkang tidak dapat bertahan dan 2018 Barisan Nasional (BN) juga berpecah sampai tinggal UMNO sahaja.

Kemenangan PH membentuk kerajaan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) kerana mereka berjanji mahu membuat reform namun mereka tidak melakukannya. Katakanlah mandat rakyat ketika itu tidak pernah berlaku tetapi gelombang 2018 itu berlaku dalam keadaan kerajaan sekarang yang dilihat tidak kuat dan tidak stabil, apakah reform itu boleh berlaku?

Sebenarnya reform itu boleh berlaku. Kalau kita lihat kembali pada reformasi yang dijanjikan oleh PH, ia boleh dipecahkan kepada dua bahagian. Sebahagian itu berkaitan dengan politik identiti, contoh isu Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) ataupun pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC). Kalau kita berbincang pasal isu rombakan polisi ekonomi sering dilihat daripada satu perspektif.

Tetapi reformasi institusi yang lain seperti melayani parti pembangkang dengan lebih adil pada masa itu tidak akan dilawan mana-mana pembangkang. PH tidak melakukan bukan kerana mereka tidak boleh, tetapi parti-parti yang lain mengharapkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) gantikan UMNO dan PH gantikan BN serta akan jadi kuasa dominan.

Tetapi ketika itu kerajaan lemah dan UMNO tidak lagi memperkatakan mereka akan memerintah negara sampai dunia kiamat maka kelebihannya untuk mereformasi institusi bagi mencegah wakil rakyat lompat parti.

Wong Chin Huat ketika ditemubual oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar baru-baru ini.- FOTO ROSLI TALIB
Wong Chin Huat ketika ditemubual oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar baru-baru ini.- FOTO ROSLI TALIB

Apakah Profesor rasakan bahawa Perdana Menteri sekarang mampu untuk sekurang-kurangnya buat reformasi ‘ala kadar’ setakat kemampuan dan kekuatannya?

Apa yang dijanjikan dalam Memorandum Persefahaman (MoU) kerajaan PN dan PH sebenarnya mencapai perubahannya daripada yang lepas. Cuma saya boleh kata konsultasi ahli Parlimen dalam perancangan belanjawan itu mungkin tidak cukup mendalam tapi yang lain hampir mencapai. Tiga lagi yang belum capai, dua akan dicapai dalam bulan Mac ini.

Satu adalah membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Anti Lompat Parti serta had penggal untuk menjadi Perdana Menteri dalam Sidang Parlimen. Manakala pada bulan Julai ini Akta Perkhidmatan Parlimen dijangka bakal diperkenalkan semula bagi memberi kebebasan kepada ahli Parlimen.

Apakah pada pandangan Profesor bahawa MoU di antara kerajaan yang ada sekarang dengan pembangkang merupakan satu situasi sementara namun pada peringkat penyokong PH mereka mencurigai ataupun tidak menyenangi MoU itu hingga menyebabkan mereka ‘mengajar’ calon-calon PH misalnya sewaktu Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Sarawak?

Kekalahan PH di Melaka dan Sarawak tidak boleh dikaitkan atau dirumuskan sebagai ketidakpuasan kepada MoU. Saya mulakan dengan rasa tak puas hati pasal MoU, ramai akar umbi, pemimpin kanan dalam PH tidak suka dengan MoU kerana ini satu permainan yang baharu.

Kalau dulu kita perlu mengecam kerajaan sahaja sebagai pembangkang dan buat segala janji dan bila sudah dapat perintah baru nak cari jalan penyelesaian. Tapi dengan MoU ia sebenarnya menukar interaksi antara kerajaan dan pembangkang.

Pembangkang ada peluang meluaskan pengaruhnya, mereka juga terpaksa jadi baik, tidak boleh menyerang sahaja dan ada ramai ahli politik pembangkang mereka tiada kemahiran yang lebih baik selain daripada menyerang.

Apa pandangan Profesor tentang persepsi bahawa PH selayaknya jadi pembangkang, ini kerana bila mereka dalam kerajaan mereka tidak berupaya membuktikan keupayaan menyebabkan berlakunya konspirasi dan Kerajaan PH tumbang?

Dalam tempoh 22 bulan itu sebenarnya PH dapat menjadi kerajaan dan kita dapat lihat perubahan sebagai contoh Kementerian Komunikasi dan Multimedia tidak campur tangan dalam RTM. Itu perkara baik dan kita nampak juga kemajuan dalam beberapa kementerian yang lain. PH memang ada masalah untuk yakinkan orang Melayu bahawa mereka tidak mengancam kepentingan orang Melayu tetapi itu adalah persaingan daripada parti pembangkang.

Tetapi saya bersetuju PH dapat mengesahkan tuduhan mereka boleh jadi pembangkang sahaja adalah selepas Langkah Sheraton. Ini kerana selepas Langkah Sheraton kita nampak kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin gagal dalam menangani pandemik selepas September 2020 dan kerajaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob gagal menangani banjir bulan Disember yang lepas.

Kegagalan kerajaan seharusnya menjadi kejayaan pembangkang tetapi tiada orang kata kerajaan gagal pembangkang berjaya, kita tidak kata kerajaan persekutuan gagal, kerajaan negeri berjaya dan bukan kerana MoU.

Apakah Profesor lihat hasil daripada gerakan massa yang Profesor pernah terlibat, contoh Bersih 1.0 dan Bersih 2.0, apakah itu kejayaan luar biasa bagi Malaysia?

Itu menunjukkan kematangan rakyat Malaysia. Sejak peristiwa 13 Mei 1969 kita takut dengan perhimpunan. Tetapi Bersih 1.0 membuktikan bahawa selepas perhimpunan itu berlaku tiada rusuhan berlaku. Malah Bersih 2.0 juga lebih menarik kerana ianya membawa rakyat Malaysia, berlainan kaum dan agama untuk menuntut demokrasi.

Pada pandangan Profesor adakah ia sesuatu yang baik untuk negara?

Demonstrasi itu adalah sebenarnya iklan politik untuk orang kebanyakan tapi kalau kita kaya, cukup kita baca di surat khabar. Memang sudah jadi budaya kita, buktinya sejak tahun 1946 orang Melayu melilitkan kain putih di songkoknya untuk membantah Malayan Union, itu demontrasi.

Saya nak minta komen, tentang isu hubungan kaum hari ini, apakah keadaan semakin baik atau semakin buruk atau bagaimana?

Dalam jangka pertengahan dan panjang saya rasa hubungan kaum akan menjadi semakin baik. Sebabnya ialah cabaran yang kita hadapi sama ada pandemik atau perubahan iklim atau revolusi industri 4.0, ia tidak mengira kaum atau agama.

Kita bagaikan ‘aur dengan tebing’, dalam kapal yang sama, sama ada kita berlayar di kapal yang sama atau tenggelam bersama. Jadi itu daripada jangka panjang ia akan mengurangkan signifikan isu kaum dan terutamanya pengundi muda yang lebih tertumpu di bandar dan juga lebih tinggi pendidikannya, jadi mereka akan menekankan isu kualiti hidup.

Bahagian kedua sebenarnya berkaitan dengan pergolakan dan kemelut politik yang kita hadapi kerana selepas 2018, orang Melayu takut bahawa dengan jatuhnya UMNO, maka orang Melayu akan ditenggelamkan.

Jadi apabila tiga parti Melayu, UMNO, Bersatu dan Pas mendominasikan dua kerajaan yang seterusnya kita tidak nampak perpaduan Melayu. Mereka bagaikan tiga adik-beradik yang mengejar gadis yang sama.

Apabila elit Melayu merebut kuasa, orang kebanyakan termasuk orang Melayu mendapati kebajikan mereka diabaikan.

Jadi itu bukan jaminan walaupun ada perpaduan antara parti-parti Melayu pun tidak menjamin kesejahteraan dan kejayaan di kalangan orang Melayu?

Saya rasa perpaduan Melayu itu tidak mungkin seperti perpaduan Cina, India, Kadazan Dusun dan Dayak semua tidak mungkin kerana kita ada kebebasan.

Apakah itu antara lain yang membabitkan isu hubungan kaum kerana parti politik kita bertolak daripada ras atau kaum, maka sampai bila pun kita akan berhadapan dengan isu ini, masing-masing nak menjuarai isu dan kepentingan kaum. Apa komen Profesor?

Kita kena lihat bahawa demokrasi itu berasaskan kepada perpecahan. Kerana dengan perpecahan kita ada persaingan. Jadi soalan yang kita nak tanya, bagaimana parti itu berpecah, menonjolkan perbezaan produknya.

Jadi kalau bukan kaum ia mesti ada sesuatu yang lain, ia mesti berasaskan ideologi ataupun polisi yang lain dan kalau kita dapat ketepi perbezaan yang bukan berasaskan kaum maka kita boleh melepaskannya dan jadi dalam kata lain kita tidak boleh menjauhi diri daripada politik kaum dengan mengejar perpaduan kerana tak mungkin jadi kecuali bila kita menjadi Korea Utara.

Kita selalu menekankan diversiti dan kelainan adalah kekuatan kita, tetapi ada satu hal yang banyak kita bangkitkan bahawa akibat anak-anak kita tidak pergi ke sekolah yang sama daripada peringkat yang lebih awal, maka itu mungkin kita cuba mencapai integrasi atau mungkin asimilasi, tetapi adakah dalam konteks ini ia begitu baik atau kita harus mengekalkan konsep diversiti itu disebut oleh perpaduan?

Ya, tetapi saya nak juga sebut bahawa kita sebenarnya ada satu trend yang mengalir ke arah yang lain, kita sebenarnya melihat lebih banyak melihat integrasi di sekolah Cina. Sekarang satu dari lima orang anak murid di sekolah Cina bukan keturunan Cina dan ia semakin meningkat.

Kenapa hal ini berlaku Profesor?

Itu berkaitan dengan ada yang berkata nilai bahasa Cina, tetapi saya rasa yang lebih penting adalah suasana belajar di sekolah Cina, dan kalau kita ingin memupuk integrasi di peringkat sekolah apa yang kita perlu buat adalah memberi insentif kepada sekolah yang mencapai integrasi yang lebih tinggi kerana ada sekolah kebangsaan yang boleh mencapai juga. Tetapi kita juga tahu sekali pun di Sabah Sarawak, ada ibu bapa Bumiputera yang Muslim yang tak nak hantar anak mereka ke sekolah kebangsaan kerana takut dimuslimkan.

Kalau kita perhatikan dalam konteks hubungan kaum ini, kerajaan di bawah Datuk Seri Najib Razak sebelum ini pernah mewujudkan satu Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (NUCC). Mereka telah berbincang selama hampir lebih dua tahun dan dapatan itu telah dikemukakan tetapi baik kerajaan BN ketika itu, PH selepas itu atau kerajaan selanjutnya, tidak pernah peduli apa yang direkomendasikan atau dicadangkan, kenapa?

Saya rasa ancaman paling besar kepada hubungan kaum kita seperti yang difahami oleh ramai rakyat Malaysia adalah persaingan politik yang tidak kena, tidak produktif dan membinasakan. Dan daripada itu untuk membaiki keadaan kita sebenarnya perlu memancarkan kuasa dan mengurangkan penumpuan kuasa, menggalakkan persaingan tidak berasaskan kaum dan agama.

Kita perlukan perubahan dalam sistem pilihan raya, desentralisasi perubahan Parlimen, sungguhpun kerajaan Ismail Sabri belum lakukan yang lebih banyak tetapi MoU itu, kebanyakan berasaskan reformasi Parlimen. Jadi saya rasa itu satu langkah yang sangat baik.

Tetapi nampaknya Profesor banyak beri perhatian kepada MoU ini. Apakah keresahan, ketidakpuasan hati, kekecewaan masyarakat Cina hari ini. Apa yang orang Cina mahu?

Saya tidak dapat mewakili orang Cina tetapi sebagai seorang rakyat Malaysia saya boleh kata, bak kata pepatah Melayu, ‘Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung’, dan tanah air ini satu-satunya bumi yang saya junjung langitnya tetapi tetap ada orang yang kata saya orang luar.

Jadi saya rasa ini adalah satu kekecewaan yang dikongsi bukan sahaja orang Cina tetapi juga orang India, malah Dayak, Kadazan, Dusun, Murut, orang asli dan sebagainya.

Jadi kembali kepada bagaimana kita boleh melihat satu sama lain sebagai saudara dalam satu keluarga dan bukan mempertikaikan bila datuk, nenek moyang sudah datang sini, atau Tuhan mana yang lebih handal dan sebagainya.

Wong Chin Huat. - FOTO:  ROSLI TALIB
Wong Chin Huat. - FOTO: ROSLI TALIB

Apa harapan Profesor kepada generasi muda?

Saya harap kepada generasi muda kita akan mengambil sikap yang lebih rasional, berani untuk membincangkan isu mencari cara penyelesaian daripada melaporkan tenaga dan emosi dalam kemarahan. Kerana sangat senang hari ini kita dapat pelbagai masalah untuk menuding jari kepada mana-mana pihak itu yang mana jahat yang membawa kepada pelbagai masalah sama ada kapitalis, orang politik dan sebagainya tetapi dunia ini jauh lebih rumit. Jadi apa yang kita perlukan sekarang adalah hati yang terbuka dan keberanian pada masa yang sama untuk mengupas masalah dan mencari penyelesaian.

Apa pandangan Profesor tentang implikasi daripada sejumlah kira-kira 7 atau 8 juta pengundi yang berusia 18 tahun yang mengundi? Itu tidak termasuk mereka yang kali pertama mengundi, kita ambil kepada Undi 18 dan implikasi kepada senario politik akan datang.

Kalau PRU15 berlaku pada penghujung tahun hadapan kita mungkin akan ada 8 juta dan daripada itu 20 peratus yang berumur 18 sampai 20, yang selebihnya mungkin 21 sampai 100 tahun. Perbezaan kedua kumpulan ini, pengundi muda mungkin mereka akan lebih bertanyakan apa yang mereka dapat kerana sekarang sebagai contoh harga rumah semakin mahal tetapi gaji tidak meningkat dengan kadar yang sama.

Jadi itu isu ‘bread and butter’ dan ramai orang muda rasa tertekan. Mereka juga lebih peka kepada alam sekitar dan sebagainya. Itu satu perubahan.

Apa yang lebih menarik adalah pengundi yang selebihnya masuk ke dalam senarai pengundi kerana pendaftaran pengundi automatik, kumpulan ini adalah mereka yang tidak kisah akan politik.

Jadi kalau dulu kalau dia rasa nak mengundi, dia kena mendaftarkan diri tiga bulan lebih awal atau lebih kalau tidak terlewat, sekarang tidak lagi, minit-minit terakhir dia rasa marah dia pergi mengundi jadi saya rasa kumpulan ini akan jadi penentu masa depan.

Kita andaikan banyak orang akan buat unjuran bahawa kebanyakan orang tidak akan turun mengundi, kalau mereka keluar mengundi dan kebarangkaliannya kerana mereka marah daripada gembira ini menjadi satu kuasa pencegah atau amaran yang besar kepada ahli dan parti politik untuk bekerja keras untuk tidak mengundang kemarahan rakyat.

Kita dapat rasakan bahang kemarahan di luar sana atas banyak faktor. Kita dapat rasakan semacam rasa kebencian atau ketidakpercayaan kepada pimpinan politik dan sebagainya. Apakah itu impaknya nanti kepada pilihan raya dan siapa akan untung?

Ada, sekali pun kadang-kadang kita lihat bahawa bahang ini ia melenyap bagaikan hangat-hangat tahi ayam, tetapi api itu masih membara di bawah. Jadi pilihan raya masanya akan muncul tetapi apa yang menjadi persoalannya, dapatkah rakyat melihat alternatif. Kalau mereka sekadar menuding jari, ramai yang rasa tidak ada bezanya. Jadi kalau ada parti yang dapat menawarkan soalan, dalam kata lain persaingan ideologi, identiti tetapi penyelesaian masalah. Siapa yang dapat menawarkan solusi.

Kalau Profesor saya berikan kesempatan untuk menyampaikan satu nasihat kepada Perdana Menteri, apa agaknya nasihat itu?

Saya akan menasihatkan Perdana Menteri untuk melanjutkan MoU sampai penghujung penggal Parlimen ini dengan memasukkan item baharu, reformasi yang kita perlu terutamanya pengasingan jabatan pendakwa raya daripada Jabatan Peguam Negara (JPN) supaya kita dapat menghapuskan pendakwaan terpilih.

Juga boleh dimasukkan termasuk desentralisasi bukan sahaja untuk Sabah dan Sarawak tetapi negeri-negeri semenanjung dan juga Akta Pendanaan Politik yang memberikan dana kepada parti politik supaya mereka tidak perlu mencuri dana awam.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Strategi 'serampang dua mata' PKR untuk hadapi PRU15
  2. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  3. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  4. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  5. Sampah angkasa dan mata-mata di langit