Sila log masuk terlebih dahulu.

PRN Johor uji kerelevenan MCA, DAP

04 Mac 2022 08:05am | Masa membaca: 4 minit
Gambar kecil: Shafiq Tino
Gambar kecil: Shafiq Tino
A
A
A

KOSONG kerusi lawan 14 kerusi. Itu nisbah keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) bagi Dewan Undangan Negeri Johor pada 2018 antara MCA dan DAP yang rakyat sedia maklum merupakan parti masyarakat Cina paling dominan di Malaysia.

Berdekad lamanya, perseteruan antara kedua parti ini menjadi kayu pengukur dalam polemik politik negara yang mana kedua-duanya adalah wakil kepada gagasan terbesar parti di Malaysia. Mereka juga telah diuji keberkesanannya sama ada di peringkat kerajaan mahu pun pembangkang.

Analisis Sinar Harian kali ini akan menghuraikan bagaimana kesediaan antara kedua-dua parti bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang mana boleh disifatkan sebagai penanda aras kepada era baharu sokongan masyarakat Cina yang semakin samar untuk diterjemah.

MCA selaku komponen Barisan Nasional (BN) tewas tanpa sebarang kerusi bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor pada PRU14 yang mana boleh dikatakan titik gelap penolakan total masyarakat kepada parti berkenaan.

Bagaimanapun, tidak adil rasanya jika kita memukul rata mengatakan parti berkenaan sudah tidak relevan memandangkan ketika itu sentimen rakyat adalah berbeza dan begitu mahukan perubahan pentadbiran negara kepada parti yang belum pernah diuji kesediaannya mentadbir negara.

Berbeza dengan DAP yang sebelum ini berpengalaman bersama Pakatan Rakyat (PR) dan kini Pakatan Harapan (PH) parti ini dilihat berjaya meraih sokongan hebat daripada masyarakat Cina. Tetapi adakah PRU14 adalah kemuncak kepada sokongan itu, apabila penolakan telah mula diterjemah sejak beberapa siri pilihan raya sebelum ini.

Dalam konteks ini penolakan terhadap MCA pada PRU14 tidak boleh dilihat akibat tsunami perubahan rakyat semata-mata tetapi adakah calon-calonnya, gerak-kerja dan keyakinan terhadap parti itu sendiri perlu dilihat.

Jika calon menjadi sandaran kepada pemilihan undi rakyat, MCA pada PRN Johor kali ini dilihat tampil lebih segar apabila mempertaruhkan kira-kira 66 peratus muka baharu untuk 15 DUN Johor selain hanya lima calon lama masih dikekalkan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Calon-calon lama itu adalah Ang Boon Heng (tewas 12,470 di Stulang), Ling Tian Soon (tewas 5,089 di Yong Peng), Tan Chong (tewas 2,457 di Bekok), Tan Eng Meng (tewas 1,308 di Pekan Nenas) dan Shen Poh Kuan (tewas 18,902 di Senai).

SUSUN STRATEGI

Menurut penganalisis politik, Pensyarah Kanan Pusat Perdana, Fakulti Teknologi dan Informatik Razak, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali, jika mahu kekal relevan MCA perlu bijak menyusun strategi dan paling utama adalah senarai calon yang mahu dipertandingkan.

Semestinya perkara itu telah diterjemah oleh pimpinan parti berkenaan apabila menampilkan hampir keseluruhan calon adalah muka baharu, namun bagaimana dengan keberkesanan dan sokongan atas padang kepada MCA.

"Saya ada buat tinjauan di Johor, jadi saya bercakap ni berdasarkan fakta dapatan saya, sekarang ini kita boleh katakan sokongan masyarakat Cina ini sudah berdolak-dalik, mereka ini sebenarnya masih dengan DAP tetapi tidak kuat.

"Boleh dianggarkan sokongan orang Cina sekarang dalam sekitar 70 peratus, dan yang selebihnya akan sokong MCA atau Gerakan. Untuk persediaan, semestinya MCA perlu membuat sesuatu dan perkara itu juga adalah termasuk dengan pemilihan calon atau pendekatan mereka bagi meraih sokongan.

"MCA kena pertimbangkan ambil orang baru, wajah baru yang segar untuk menarik sokongan. Ini juga adalah bergantung kepada kawasan, kerana boleh dikatakan MCA masih bergantung kepada UMNO dan mereka memerlukan sokongan Melayu.

"Sekiranya mereka bertanding di kawasan populasi melayunya ada 30 ke 40 peratus mereka masih ada peluang. Tetapi jika kawasan hampir 80 peratus adalah Cina, seperti di Skudai, Perling dan Johor Jaya, peluang boleh kita katakan tipis," katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini, pada Rabu.

Ditanya sama ada, pasca PRU14 memberi kesan kepada kebangkitan semula MCA sebagai parti dominan BN, Mazlan berkata, perkara itu boleh diukur pada keputusan PRN Johor ini yang mana keadaan politik negara kini telah kembali ke titik kosong apabila mendapat penyertaan parti yang banyak.

"Secara purata, berdasarkan dapatan saya memang sokongan masyarakat Cina masih berada di pihak DAP dan PH. Tetapi kita juga kena tahu yang kajian boleh berubah, terutama ketika musim pilihan raya seperti ini. Cuma saya boleh katakan orang Cina memang sudah menolak BN iaitu MCA sejak PRN Sarawak 2006 lagi.

"Pilihan raya pada 2008 juga kita menyaksikan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi kehilangan sokongan lima negeri akibat tsunami Cina yang berlaku. Dalam tempoh begitu lama, untuk bangkit membuktikan sesuatu dan menerima kembali keyakinan adalah perkara yang sukar.

"Sejak daripada itu orang Cina masih kuat dengan DAP. Tetapi selepas PRU14 sebenarnya kita boleh kata itu kemuncaknya orang Cina bersama DAP. Walaupun terdapat 70 peratus sokongan kepada PH, ini sebenarnya makin berkurangan berbanding PRU14 dahulu iaitu 80 peratus, berkurangan jadi maknanya penurunan itu tidak kukuh lagi dan memberi peluang kepada MCA," katanya.

Mazlan berkata, dalam persaingan dua parti itu, DAP juga mengalami pengurangan sokongan yang mendadak apabila masyarakat Cina juga sudah mulai membuat penolakan dan perkara itu telah dibuktikan pada PRN Melaka.

"Mereka (pengundi Cina) ini kita boleh tafsirkan trend pengundian mereka dan azalinya mereka ini tidak boleh dicabar atau lakukan sesuatu yang mereka tidak suka. Mungkin pemerintahan DAP selama 22 bulan ada sesuatu yang mereka tidak gemar dan itu membuatkan penolakan ini.

"Isu-isu kaum, sebenarnya perkara ini ditentang oleh masyarakat Cina dan PH sebagai kerajaan sebelum ini banyak berlaku isu-isu seperti ini. Apa yang boleh dinyatakan sokongan orang Cina kini adalah dinamik dan berstrategik.

"Walaupun pada ketika ini mereka ada sokongan kepada DAP, tidak mustahil mereka boleh alih sokongan maknanya sekarang ini bukan jaminan mereka akan kekal bersama. Kalau ada tidak puas hati mereka akan pilih MCA," katanya.

Dalam pada itu, ditanya mengenai pengaruh Perikatan Nasional (PN) antara perseteruan kedua-dua parti ini, Mazlan berkata, perkara itu juga adalah tidak mustahil kerana pemimpi parti berkenaan mempunyai kelebihan di Johor.

"Pengerusi PN, Muhyiddin Yassin popular di Johor, tetapi adakah sokongan itu akan diterjemah kepada undian Perikatan Nasional (Parti Gerakan), saya tidak pasti.

"Tetapi memang beliau popular di Johor terutama di kawasan Melayu. Sekarang ini kita boleh lihat purata sokongan umum bagi masyarakat Melayu adalah 10 peratus kepada PH, 45 peratus sokong Muhyiddin, 40 peratus UMNO dan lima peratus sokongan di atas pagar," katanya.


INFO


Fakta PRN Johor

MCA VS DAP (14 kerusi)

1. DUN Bekok

MCA : Tan Chong

DAP : M Kanan

2. DUN Jementah

MCA : Ann Giap See

DAP : Ng Kor Sim

3. DUN Skudai

MCA : Lim Soon Hai

DAP : Marina Ibrahim

4. DUN Senai

MCA : Shen Poh Kuan

DAP : Wong Bor Yang

5. DUN Pekan Nenas

MCA : Tan Eng Meng

DAP : Yeo Tung Siong

6. DUN Mengkibol

MCA : Kelly Chye

DAP : Chew Chong Sin

7. DUN Penggaram

MCA : Ter Hwa Kwong

DAP : Gan Peck Cheng

8. DUN Bentayan

MCA : Gan Qi Ru

DAP : Ng Yak Howe

9. DUN Tangkak

MCA : Ong Chee Siang

DAP : Ee Chin Li

10. DUN Yong Peng

MCA : Ling Tian Soon

DAP : Tee Boon Tsong

11. DUN Stulang

MCA : Ang Boon Heng

DAP : Andrew Chen Kah Eng

12. DUN Perling

MCA : Tan Hiang Kee

DAP : Liew Chin Tong

13. DUN Paloh

MCA : Lee Ting Han

DAP : Sheikh Omar Ali

14. DUN Johor Jaya

MCA : Chan San San

DAP : Liow Cai Tung

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. PAC tidak dapat maklumat pendedahan Rafizi
  2. Malaysia tak layak bina kapal secanggih LCS
  3. Rayuan terakhir Najib berjalan seperti biasa
  4. Projek ‘kereta terbang’ tidak guna duit rakyat
  5. Metana bukan sebarang gas