Sila log masuk terlebih dahulu.

Strategi perang bendera mampu pengaruhi sokongan pengundi

06 Mac 2022 08:37am | Masa membaca: 4 minit
Perang Bendera Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) dalam tempoh kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor di Stulang. - Foto Bernama
Perang Bendera Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) dalam tempoh kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor di Stulang. - Foto Bernama
A
A
A

SETIAP kali kempen pilihan raya diadakan, panji bendera merupakan salah senjata utama yang wajib digunakan oleh sesebuah parti untuk menunjukkan simbolik perjuangan mereka kepada pengundi.

Dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada kali ini, strategi perang sama juga diguna pakai oleh setiap parti untuk bersaing.

Kuda Kepang sendiri telah menyaksikan corak pelaksanaan strategi bendera yang dipasang di beberapa kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor.

Ada di sesetengah kawasan, bendera parti dengan berbagai warna dilihat menghiasi sepanjang jalan dan menjadi tatapan penduduk.

Sudah tentu objektif peletakan bendera adalah untuk menunjukkan semangat perjuangan dan kesediaan parti untuk berkhidmat pada rakyat.

Namun, Kuda Kepang dapati ada bendera parti yang dilihat 'suram' jika dibandingkan dengan bendera parti-parti lain.

Bukan kerana kalah dari segi jumlah bendera, tetapi kerana 'tenggelam' dengan bendera parti-parti lain yang mempunyai warna cerah, terang serta sinonim dengan hati rakyat.

Tambahan pula, jika bendera seperti itu berdiri sebaris bersama-sama bendera parti lain, sudah tentu orang tak akan perasan kewujudannya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam peperangan panji bendera, logo dan pemilihan warna memainkan peranan penting bagi memastikan rakyat boleh nampak kekuatan parti seterusnya mampu mempengaruhi sokongan undi.

Bagaimanapun, Kuda Kepang harap supaya persediaan kempen yang dilakukan oleh setiap parti sama ada dari segi bendera, poster dan bunting dapat memberi hasil yang baik dalam kempen PRN Johor kali ini.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Perlu bincang dasar bersama jika semua parti tiada majoriti
  2. BN tak pernah tukar prinsip perjuangan: Razlan Rafii
  3. Tidak boleh bergabung jika dasar parti ibarat minyak dan air
  4. Isu UMNO bergerak solo sepatutnya tidak wujud
  5. 22 bulan bukan mimpi ngeri, PH berjaya tangani rasuah dan penyelewengan