Sila log masuk terlebih dahulu.

Julai tarikh sesuai

14 Mac 2022 07:22am | Masa membaca: 4 minit
Ada yang putus asa melihat parti dan elit Melayu menuduh sesama lain sebagai pengkhianat demi merebut kuasa dalam PRN Johor dan PRU15. - Gambar hiasan (Gambar kecil: Mohammad Tawfik Yaakub, Ahmad Atory Hussain)
Ada yang putus asa melihat parti dan elit Melayu menuduh sesama lain sebagai pengkhianat demi merebut kuasa dalam PRN Johor dan PRU15. - Gambar hiasan (Gambar kecil: Mohammad Tawfik Yaakub, Ahmad Atory Hussain)
A
A
A

SHAH ALAM - Penganalisis politik berpandangan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) sesuai diadakan Julai tahun ini.

Penganalisis Politik, Dr Mohammad Tawfik Yaakub berkata, kemenangan besar Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dilihat sebagai momentum yang membolehkan PRU15 diadakan.

“PRN Johor adalah satu momentum, jika nak dibubarkan Parlimen mungkin dalam Julai tahun ini ke atas baru sesuai dan (seterusnya) diadakan PRU15.

“Untuk tiga bulan pertama ini, tidak sesuai untuk bubar Parlimen dan adakan pilihan raya berikutan situasi keselamatan kesihatan sekarang dan wabak Covid-19 yang masih lagi menular.

“PRN Johor hanya melibatkan pilihan raya setempat sedangkan PRU15 melibatkan seluruh negara.

“Prosedur operasi standard (SOP) perlu lebih diperkemas, jentera diperketat, dana dan modal semuanya perlu dipertimbangkan sebelum nak bubarkan Parlimen,” katanya kepada Sinar Harian.

Seorang lagi Penganalisis Politik, Profesor Dr Ahmad Atory Hussain turut bersetuju waktu paling cepat untuk mengadakan PRU15 adalah pada Julai ini.

Katanya, ini selaras dengan Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik yang dimeterai kerajaan dengan pihak pembangkang yang bakal tamat pada bulan itu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Bagaimanapun, berdasarkan keputusan PRN Johor yang memihak kepada BN, beliau tidak menolak kemungkinan situasi yang sama akan berulang di peringkat Persekutuan sekiranya parti pembangkang masih lagi mengambil keputusan untuk bertanding secara solo.

“Jika ada pakatan yang dijalin antara parti pembangkang, misalnya Perikatan Nasional (PN) bersama Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) atau Pakatan Harapan (PH), ada kemungkinan kedudukan akan berubah, tidak sama seperti keputusan di beberapa siri PRN sebelum ini.

“Kalau keegoan masing-masing parti kekal untuk bergerak solo, saya yakin BN akan sekali lagi menguasai kerajaan Persekutuan,” jelas beliau.


Dapatkan keputusan #PRNJohor dan kenali calon anda menerusi pru.sinarharian.com.my


Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Elak pembaziran ketika inflasi
  2. Makanan adalah isu keselamatan
  3. Jihad inflasi perlu dukungan rakyat
  4. Minyak peket pun tak ada, mari kembali kepada minyak nyoq
  5. Sukar dapat bekalan sejak tiga bulan lalu