Sila log masuk terlebih dahulu.

'Pengeluaran KWSP bukan cara selesaikan masalah’

23 Mac 2022 12:02am | Masa membaca: 4 minit
Medaline Berma semasa program Wacana Sinar Edisi ke-331 bertajuk ‘KWSP: Gembira Hari Ini, Sengkek Kemudian’ yang bersiaran di semua platform Sinar Harian, pada Selasa.
Medaline Berma semasa program Wacana Sinar Edisi ke-331 bertajuk ‘KWSP: Gembira Hari Ini, Sengkek Kemudian’ yang bersiaran di semua platform Sinar Harian, pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM – Orang ramai dan kerajaan seharusnya tidak melihat pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai satu cara untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi di waktu sukar.

Penganalisis ekonomi, Datuk Dr Madeline Berma menyifatkan pengeluaran KWSP itu hanya merupakan penyelesaian jangka pendek kepada orang ramai.

Disebabkan itu, beliau menggesa agar kerajaan mengadakan satu pembaharuan atau reformasi terhadap empat empat perkara iaitu jaringan keselamatan sosial, ekonomi, pasaran buruh dan struktur ekonomi baharu sebagai persediaan masa depan setiap orang di negara ini.

“Jaringan keselamatan sosial perlu ditambahkan. Jangan hanya bergantung kepada KWSP sahaja. Kalau boleh biarlah KWSP itu. Jangan biarkan rakyat yang mencarum terpaksa mengeluarkan KWSP mereka.

“Pertumbuhan ekonomi kena dipercepatkan. Bagi saya, tanggungjawab kerajaan ialah untuk memastikan ekonomi kita bertumbuh dalam jangka masa panjang dalam keadaan lestari.

“Kerajaan kena menggalakkan pelaburan. Sama ada pelaburan asing atau pelaburan dalaman dan sebagainya,” katanya pada program Wacana Sinar Edisi ke-331 bertajuk ‘KWSP: Gembira Hari Ini, Sengkek Kemudian’ yang bersiaran di semua platform Sinar Harian, pada Selasa.

Program ini turut menampilkan Pakar Ekonomi dari University College i CATS, Kuching, Sarawak, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor dan Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Negeri Sembilan, Amirhamzah Karim sebagai panel manakala Ismail Adnan bertindak sebagai moderator.

Selain itu, tambah Madeline, kerajaan seharusnya menyelesaikan pasaran buruh yang dihadapi pekerja di negara ini, khususnya dari segi pemberian upah atau gaji kepada mereka.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Kita kena selesaikan isu upah yang mana pekerja kita masih lagi dibelenggu di mana mereka bekerja dengan seteruknya tetapi dari segi pulangan atau pendapatan ia masih boleh dipertingkatkan,” jelasnya.

Di samping itu katanya, negara ini juga perlu beralih kepada struktur ekonomi baharu dan tidak lagi bergantung kepada pasaran buruh semata-mata.

“Kalau boleh kita berganjak ke automasi. Tingkatkan produktiviti dan ini akan meningkatkan pendapatan rakyat kita,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa status sebenar permohonan batal Final Award?
  2. Daftar pemilih SPR jadi rujukan sampel kaji selidik
  3. Tingkatkan kebijaksanaan diplomasi
  4. WFH bukan lagi keutamaan
  5. Masih ramai tak tahu keperluan penjagaan paliatif