Sila log masuk terlebih dahulu.

Sukar tapi tidak mustahil PH menang semula PRU15

06 April 2022 03:34pm | Masa membaca: 4 minit
Mohamad Sabu
Mohamad Sabu
A
A
A

SHAH ALAM - Peluang untuk Pakatan Harapan (PH) menang sekiranya Parlimen dibubarkan agak sukar tetapi tidak mustahil untuk menang kembali, kata Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu.

Ujar beliau, ia berikutan keyakinan rakyat terhadap sistem demokrasi berparlimen telah pun hancur dan usaha untuk membinanya semula itu bukannya satu perkara yang senang.

“Yang paling penting saya katakan tadi, demokrasi berparlimen di Malaysia ini mulakan tahun 1955 oleh zaman British.

“Disambung terus dalam pilihan raya sampai tahun 2018 dan di mana parti yang menang adalah PH dan yang kalah adalah Barisan Nasional (BN).

“(PH) Ambil balik pemerintahan tetapi hancur pada tahun 2020. Kehancuran ini nak membina semula keyakinan rakyat terhadap sistem demokrasi berparlimen ini bukan satu perkara yang senang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar yang berlangsung di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

Justeru itu, Ahli Parlimen Kota Raja itu menegaskan bahawa Akta Anti Lompat Parti perlu dilaksanakan dengan segera supaya wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat nanti akan dapat memegang amanah yang diberikan olehnya.

“Kalau dia nak lari, dia kena bertanding semula bukannya membawa kerusi sebegitu rupa. Sebab itulah, di samping masalah Covid-19 yang melanda negara kita dan kita tanya (rakyat) di antaranya di Melaka, Johor dan sebagainya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Mereka kata ‘Kami dah ubah pada 2018, kami dah ubah dah tukar kerajaan ini tetapi kamu lari’, istilah kamu itu ertinya PH,” ujarnya.

Menurut beliau, antaranya ialah kumpulan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kumpulan bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang lari dan menyebabkan kerajaan PH tumbang.

“Jadi kita nak undian mereka semula untuk beri kepada kita, memang satu kerja yang amat sukar tetapi ia bukannya tidak mustahil dengan adanya Akta Anti Lompat Parti, saya yakin mereka akan kembali yakin semula,” jelasnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Prinsip ABCD dalam membangunkan Pontian
  2. 'Tindakan UMNO memalukan'
  3. 'Pemimpin dipecat boleh tentukan kesahihan tindakan di mahkamah'
  4. Pecat, gantung pemimpin tidak selesaikan masalah - Syed Hamid
  5. 'Ramai pemimpin bakal ikut saya masuk PKR'