Sila log masuk terlebih dahulu.

Ukur kemampuan kewangan dalam merancang perbelanjaan

09 April 2022 09:05am | Masa membaca: 4 minit
Foto 123rf (Gambar kecil: Mohd Faisol)
Foto 123rf (Gambar kecil: Mohd Faisol)
A
A
A

SHAH ALAM - Semua pihak perlu mengukur kemampuan kewangan masing-masing dalam merancang perbelanjaan untuk sambutan hari raya supaya dapat mengelak daripada terjebak dengan hutang.

Pensyarah Kanan Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr Mohd Faisol Ibrahim berkata, dengan perancangan kewangan yang teliti ia mampu memastikan perbelanjaan yang dibuat itu mengikut keperluan, bukannya kehendak.

Beliau berkata, ekonomi ketika ini mula menunjukkan perkembangan selepas terkesan teruk akibat pandemik Covid-19 yang melanda dunia termasuk Malaysia kira-kira dua tahun lalu.

“Jadi, adalah wajar untuk semua pihak bersederhana dalam berbelanja dengan membuat perbelanjaan mengikut kemampuan kewangan yang ada pada diri masing-masing.

“Hari raya bukan hari di mana kita ingin menunjuk-nunjuk dengan pakaian baharu, perabot baharu dan sebagainya tapi lebih penting ia disambut dengan penuh kesyukuran.

“Justeru, perancangan kewangan adalah asas terpenting yang perlu diambil kira dalam perbelanjaan untuk sambutan hari raya, walaupun kita tahu ramai yang pasti ingin beraya ‘sakan’ selepas dua tahun tidak dapat beraya kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Mohd Faisol berkata, tidak salah untuk sesiapa beraya ‘sakan’, namun ia harus ada hadnya supaya tidak berlaku perbelanjaan yang melebihi kemampuan, sekali gus akan mendatangkan beban pada masa akan datang.

“Sebolehnya kita optimumkan segala benda sedia ada seperti penggunaan baju raya atau langsir, servis kenderaan agar perjalanan sempurna tanpa perlu menghias kereta berlebihan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Selain itu, nilai pemberian wang untuk sanak-saudara juga perlu diminimumkan kerana kita baharu sahaja masuk ke peralihan fasa endemik dan memerlukan persediaan luar jangka atau lebih tepat lagi sediakan payung sebelum hujan,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa