Sila log masuk terlebih dahulu.

Mengapa orang sastera mesti harapkan orang politik?

14 April 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Datuk Che Shamsuddin Othman atau lebih dikenali dengan nama Dinsman.
Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Datuk Che Shamsuddin Othman atau lebih dikenali dengan nama Dinsman.
A
A
A

[WAWANCARA] Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Datuk Che Shamsuddin Othman atau lebih dikenali dengan nama Dinsman, mempersoalkan mengapa golongan sasterawan perlu bergantung kepada pemimpin politik untuk mengubah nasib mereka.

Beliau berpendapat, pada awal tahun 2000, ramai dalam kalangan mereka merintih nasib kerana tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya, namun pemimpin politik tiada kemahuan untuk mengubah nasib golongan itu.

Justeru, Paksi memperkenalkan konsep Tekad Budaya bagi mewujudkan keseimbangan antara pemikiran dan aktiviti politik dengan seni budaya.

Ikuti kupasan lanjut Dinsman ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

JOHAN: Datuk bermula sebagai dramatis di kampus Universiti Malaya (UM) sejak tahun 1970-an. Apakah relevannya seniman di tengah suasana aktivisme pelajar pada ketika itu dengan seniman dalam konteks hari ini?

DINSMAN: Sewaktu belajar di UM pada tahun 1970-an, saya tidak fikir soal relevan atau tidak.

Sebagai pelajar pada masa itu, saya cuma nak beraktiviti. Malah semasa di sekolah menengah pun saya sudah mula berteater walaupun sekolah tidak benarkan, rasa ingin beraktiviti dan berekspresi diri itu memang sentiasa ada. Tidak fikir sama ada penonton ada atau tidak, saya nak berlakon. Itu sahaja.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dinsman ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.
Dinsman ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

Ketika itu berlaku era kebangkitan pelajar dan Datuk sendiri membuat aktiviti di UM, sudah tentu suasana semasa gerakan mahasiswa yang sangat hebat pada ketika itu ada pengaruhnya kepada aktivisme Datuk dalam bidang teater.

Yang jelasnya, dalam teater Jebat, ada bahagian korus kononnya pada masa itu, gerakan Hippie sedang naik. Jadi adalah pengaruh Hippie dalam korus tersebut. Ketika itu juga, berlaku pencarian hero masyarakat Melayu khasnya dalam kalangan anak-anak muda dan pelajar, jadi sebab itu timbulnya (watak) Jebat sebagai hero.

Gerakan pelajar pada ketika itu menumpukan hal rakyat, sebab itu di UM dan universiti lain dikatakan mahasiswa menggugat. Apakah Datuk lihat perjuangan NGO ketika ini masih tidak mencapai apa yang berlaku dalam tahun 1970-an dan19 80-an?

Saya rasa tidak mencapai pemahaman yang begitu. Bukan sahaja pelajar, malah masyarakat kita juga sudah banyak berubah sekarang. Dengan masyarakat yang keliru, jadi pelajar pun turut sama keliru.

Banyak berbeza, tetapi dari segi seni budaya, sekarang lebih baik dalam kalangan pelajar berbanding sebelum ini.

Datuk rasakan ada kesedaran dalam kalangan pelajar untuk menggunakan seni dan kebudayaan untuk perjuangan menyatakan pendirian mereka?

Dari segi perjuangan saya tidak nampak. Cuma yang lebih baik adalah dari segi aktiviti. Peminat teater sekarang lebih banyak yang dapat pendidikan seni daripada universiti, bahkan sudah ada sekolah seni sekarang. Sedangkan pada waktu yang sama, jika dibandingkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) yang sekarang dengan 30 ke 40 tahun dahulu sama sahaja.

Tetapi dari segi pendidikan, kenapa tiba-tiba ada sekolah seni dan di universiti juga banyak yang mengajar seni teater, jadi ada perbezaan antara dua itu.

Mungkin ada orang dalam Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang sedar tentang perkara itu.

Satu ketika dahulu, kita beri penekanan kepada Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan tetapi hari ini, kesenian itu sebahagian daripada Motac. Apa komen Datuk?

Saya tidak berapa memikirkan soal itu. Ada juga ramai kawan-kawan yang mengadu tanya kenapa kementerian kebudayaan tidak disatukan dengan pendidikan? Tetapi, saya melihat soal kebudayaan ini bukan soal satu kementerian sahaja.

Seharusnya (perkara ini) merentas kementerian. Harus bermula daripada perdana menteri itu sendiri, (kemudian) turun kepada timbalan perdana menteri dan seterusnya kepada menteri-menteri.

Sebab itu, Pakatan Harapan (PH) yang sempat (memerintah kerajaan) sebelum ini, saya cuba praktikkan ini. Misalnya, ketika saya buat teater Uda dan Dara di Padang Merbok, saya tidak mohon peruntukan daripada Motac, tetapi saya mohon kepada Kementerian Pertanian kerana teater tersebut berkisarkan masyarakat petani dan Kementerian Wilayah Persekutuan sebab ia diadakan di situ.

Saya menerima respons yang baik dan mendapat bajet yang diperlukan daripada dua kementerian itu.

Apakah Datuk rasa pada masa ini, kita tidak melahirkan pimpinan khususnya bidang politik yang berbudaya?

Saya lebih cenderung kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) disebabkan pimpinan politiknya lebih mesra budaya. Sewaktu Pas berada di bawah pimpinan Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, walaupun Allahyarham seorang ulama, tetapi kalau lama tidak dengar puisi, beliau akan panggil saya untuk baca puisi.

Ada satu ketika di mana ramai artis menyertai Pas, Allahyarham sendiri minta saya buat satu teater yang boleh panggil semua artis ini dan berlakon. Itu pertama kali dalam parti Pas membenarkan perempuan berlakon di atas pentas dan boleh menyanyi, sedangkan sebelum itu, perempuan tidak dibenarkan menyanyi.

Dinsman ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.
Dinsman ketika menjadi tetamu program Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

Jadi, itu satu sikap yang baik dalam kalangan (pemimpin politik). Saya baik dengan ahli Pas pada masa itu, khususnya Allahyarham Nik Aziz dan Allahyarham Datuk Fadzil Mohd Noor kerana ada Allahyarham Fadzil lah, saya jadi saya. Sebab masa di Maahad Mahmud, ustaz-ustaz lain tidak benarkan saya berteater, tetapi Allahyarham sokong saya. Jadi, kerana beliau saya boleh berteater.

Malaysia terlalu politikal dalam bahasa Inggeris dan menumpukan pada soal politik sehinggakan hal-hal mengenai kesenian, sukan, kebudayaan dan segala-galanya mesti dilihat daripada perspektif itu. Komen Datuk?

Itu sebabnya Paksi melahirkan satu konsep atau fahaman yang dinamakan Tekad Budaya iaitu satu usaha untuk mengimbangkan antara pemikiran dan aktiviti politik dengan seni budaya.

Pada awal tahun 2000, selalu diadakan seminar sastera. Saya lihat ramai dalam kalangan sasterawan merintih nasib mereka tidak mendapat pembelaan sewajarnya, orang-orang politik tidak ada kemahuan politik untuk mengubah nasib sasterawan.

Jadi, saya berfikir, mengapa orang sastera mesti mengharapkan orang politik ada kemahuan politik untuk mengubah nasib mereka.

Mengapa seniman atau budayawan tidak boleh ada kemahuan budaya sendiri?

Mula-mula sejarah di Tanah Melayu, kita nak mulakan pemikiran moden yang diterajui oleh Syed Sheikh al-Hadi yang membuat sekolah untuk mendidik pemikiran moden dan membuat surat khabar. Beliau bukan orang politik, gerakan pemodenan pemikiran di Malaysia di Tanah Melayu bukan dimulakan oleh orang politik, tetapi orang seni dan budaya.

Jadi, kenapa sekarang tiba-tiba kita kehilangan semangat itu? Itu yang timbulnya konsep Tekad Budaya.

Apakah matlamat Paksi dalam konteks berkenaan?

Kita mengharapkan supaya aktiviti seni dan budaya diperbanyakkan, misalnya saya pernah buat program-program jelajah budaya di Selangor dan mendapat peruntukan daripada bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Satu daerah ke satu daerah kita buat pelbagai aktiviti seni budaya selama tiga hari dua malam. Tujuannya adalah untuk menunjukkan kepada orang ramai bahawa kita boleh buat macam-macam dalam seni budaya ini.

Tetapi, program itu dibuat sekali lalu sahaja dan pimpinan selepas itu tidak mahu sambung lagi, namun kami sempat menunjukkan satu contoh bagaimana masyarakat boleh menikmati seni budaya.

Apa yang Paksi boleh lakukan andai tumpuan hanya di Selangor, tidak menyeluruh di seluruh Malaysia?

Kita cuba di tempat lain juga, tetapi kebetulan di Selangor pada masa itu, kawan-kawan kita yang jadi pemerintah, jadi kita mudah dapat peruntukan. Kalau nak minta (peruntukan) di tempat lain agak susah. Kami banyak aktif di Selangor dan Kelantan Datuk sebutkan bahawa di Selangor, penerimaannya kerana PKR yang memerintah pada ketika itu, bukankah itu satu masalah sekiranya Paksi atau organisasi lain yang ingin aktif, ada satu pihak menyokong pimpinan, satu pihak lagi menentang. Jadi ada krisis antara seniman atau aktivis budaya itu sendiri.

Saya tidak tahu ini dimulakan oleh pihak mana, tetapi satu peristiwa di mana Paksi pernah menyambut Hari Puisi tiga tahun lalu, kita dicadangkan oleh Yayasan Usman Awang yang meminta supaya Paksi menyambut Hari Puisi Sedunia.

Jadi, kita pun buat jawatankuasa bersama dengan Yayasan Usman Awang dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Apabila mesyuarat semuanya baik, tetapi selepas itu mereka tarik diri sebab tahu Paksi punya ini (kecenderungan politik), jadi DBP tarik diri tidak mahu terlibat dengan Paksi. Perkara itu berlaku beberapa kali.

Pernah terjadi di mana teater Uda dan Dara dah siap semua (persiapan) untuk buat persembahan di Johor, ada satu pihak di Johor yang bersetuju untuk menaja semua kerana ada berpuluh-puluh penduduk Indonesia yang nak datang.

Beberapa kali mesyuarat pun semua dah setuju, orang Indonesia semua dah beli tiket kapal terbang, namun dibatalkan pada minit-minit terakhir. Jadi, terpaksa buat di Sabak Bernam dan ditaja oleh Yayasan Usman Awang. Walaupun DBP dan kerajaan Johor tarik diri, (persembahan) kena berjalan juga.

Kalau pemerintah bertanya, apa sebenarnya yang Datuk mahukan?

Kalau tanya apa yang saya dan Paksi hendak, kita nak buat teater, nak baca sajak. Sebelum ini, saya buat jelajah budaya tiga hari dua malam. Apa pengisian saya? Tiada pengisian politik. Semua pengisian tentang budaya, kuliah ilmu dan teater. Hal-hal seperti itu saja.

Apa yang Datuk harapkan daripada seniman? Suatu ketika dahulu Datuk sendiri kecewa apabila seniman tidak mempedulikan nasib, contohnya sasterawan negara, A Samad Said apabila dia dipanggil polis kerana membaca puisi sewaktu Bersih. Kemudian, Datuk menyatakan pendirian setelah 50 tahun Merdeka, kita masih lagi berasa takut untuk menyatakan pendirian. Apa sebenarnya yang berlaku?

Saya pun hairan kenapa begitu dengan Samad Said. Perlu panggil dia ke balai polis. Orang seperti Samad Said bukan ramai pun yang ada di Malaysia. Dia sahaja yang ada. Takkan kita tak boleh tunjukkan sedikit rasa hormat kepada orang seperti itu. Bukan senang nak dapat orang yang macam Samad Said. Selepas ini boleh ke dapat? Itu bukan benda yang kita boleh buat-buat, kita boleh nak bagi peruntukan berapa banyak boleh lahir seorang sepertinya. Jadi, bila tak ada rasa hormat kepada orang seperti itu, saya rasa memang sesiapa pun akan kecewa.

Apakah Datuk lebih kecewa pada orang seni yang tidak ambil tahu kejadian ke atas Samad Said, ataupun sistem itu menjadikan hal itu berlaku?

Dua-dua. Kepada orang seni ini memanglah. Paksi sememangnya mempunyai target utama kepada sahabat-sahabat seniman. Tetapi nampaknya susah untuk mengubah pendirian ataupun pemikiran orang-orang seni, sastera dan budaya.

Jadi, setelah 10 tahun, saya rasa tak apalah. Mereka nak macam itu biarlah.

Kenapa orang takut sangat dengan Samad Said dan Willibrordus S Rendra (Rendra), sedangkan kita tahu mereka hanya penyair. Apakah impak puisi ataupun protes mereka itu?

Saya rasa satunya kefahaman kita terhadap kuasa. Orang politik ini terlalu percaya kepada kuasa, terlalu bergantung kepada kuasa. Jadi, apabila terasa sedikit terancam, dia dah rasa tak stabil. Jadi itu faktor utama.

Baru-baru ini kita buat puisi sajak banjir di Sungai Perdak, Bentong. Selepas itu polis datang beritahu supaya jangan gunakan mikrofon. Jadi saya masa itu rasa naik marah. Buat apa nak takut kepada penyair? Penyair bukan bawa senapang, peluru. Dia cuma bawa mulut, bercakap puisi. Dia nak cakap apa pun puisi dia, dia boleh cakap. Jadi terkeluar lah juga marah saya pada masa itu.

Semua tahu bahawa kita tak boleh perkecilkan suara seniman, sasterawan dan penyair. Apakah Datuk sendiri rasa peranan yang boleh dimainkan supaya masing-masing lebih relevan hari ini?Itu yang saya cuba buat macam-macam. Buat teater atas pokok, sawah padi, untuk menarik perhatian orang ramai terhadap aktiviti seni supaya orang boleh berfikir tentang seni. Alhamdulillah, di sawah itu ramai orang datang. Nak tengok sebab tak pernah buat.

Kalau ramai seniman dan sasterawan faham benda ini, mungkin sama-sama boleh berganding bahu supaya lebih mudah untuk mendapatkan perhatian terutama perhatian orang politik sebab orang politik memegang kuasa.

Jadi sistem kita ditadbir oleh orang politik. Kalau ikut cara tekad budaya Paksi, kita nak ubah perkara ini. Kenapa kita beri kuasa terlalu besar kepada orang politik? Apa sangat sumbangan dia kepada masyarakat? Kalau kita lihat sekarang ini, orang politik lebih sibuk memikirkan hal mereka. Untuk kepentingan diri saja, bukan untuk kepentingan rakyat pun. Jadi bercakap kononnya untuk kepentingan rakyat sebenarnya untuk kepentingan diri dia.

Saya nampak Datuk terlibat dalam kegiatan seni dan sebagainya. Dari dulu dan kemudian banyak membuat percubaan. Sampai bila percubaan ini dibuat di atas pokok, di sawah dan macam-macam lagi?

Dari segi seni itu memang seharusnya sentiasa meneroka. Seni itu memang eksperimental pun. Perlu sentiasa mencari hal-hal baru. Kalau buat sesuatu yang tak mencabar itu, saya rasa tak ada nikmatnya. Jadi meneroka benda baru, itu lah seni.

Sampai bila? Sampai bila-bila lah. Selagi beraktiviti, selagi ada tenaga daya untuk beraktiviti, sentiasa meneroka.

Datuk tulis Puisi Panjang Untuk Mahathir yang dibacakan di Dewan Bahasa pada 14 April 1982. Pada tahun 1999, Datuk juga tulis puisi ditujukan kepada Dr Mahathir, iaitu Macam Orang Gila. Daripada tahun 1982 sehingga tahun 1999, berlaku perubahan 360 darjah sikap Datuk. Komen Datuk tentang Dr Mahathir sekarang?

Pada peringkat awal memang saya kagum dengan Dr Mahathir. Saya hormati dia. Saya buat puisi menyatakan kekaguman saya kepada dia, betul. Tetapi selepas dia melakukan benda yang tak sepatutnya ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya mula berfikir ada benda yang tak betul dengan Dr Mahathir. Jadi saya tulis Macam Orang Gila itu, saya memang tujukan kepada Dr Mahathir. Gila kuasa dan sebagainya. Saya pernah baca di Stadium Kelana Jaya, baca sajak Macam Orang Gila, satu stadium ikut. Orang suka baca sajak itu kepada perdana menteri.

Misal kata Datuk sekarang ialah Menteri Kebudayaan, apa keutamaan Datuk?

Pertama, kalau saya ada kuasa. Saya akan minta kepada perdana menteri dan menteri kewangan tambah bajet untuk aktiviti seni dan budaya. Sekurang-kurangnya untuk permulaan, 10 kali ganda. Kalau sekarang ini RM10 juta jadi RM100 juta. Sebab tak banyak benda kita boleh buat dengan bajet yang ada sekarang.

Selagi bajet tak cukup banyak, memang aktiviti tak boleh buat. Bila dah ada peruntukan sebegitu, baru lah boleh atur apa yang hendak dibuat.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa status sebenar permohonan batal Final Award?
  2. Daftar pemilih SPR jadi rujukan sampel kaji selidik
  3. Tingkatkan kebijaksanaan diplomasi
  4. WFH bukan lagi keutamaan
  5. Masih ramai tak tahu keperluan penjagaan paliatif