Sila log masuk terlebih dahulu.

Pusat jagaan perlu diwajibkan berdaftar dengan JKM

16 April 2022 05:00am | Masa membaca: 4 minit
Ismail (atas, kiri) bertindak sebagai moderator program Wacana Sinar Edisi ke-338 bertajuk 'Nasib Adik Bella, OKU Siapa Harus Bela' pada Jumaat.
Ismail (atas, kiri) bertindak sebagai moderator program Wacana Sinar Edisi ke-338 bertajuk 'Nasib Adik Bella, OKU Siapa Harus Bela' pada Jumaat.
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan perlu segera meminda Akta Pusat Jagaan 1993 yang dilihat lompong kerana tiada syarat wajib untuk pusat jagaan mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Ras Adiba Mohd Radzi berkata, lesen untuk pusat jagaan juga mestilah diberikan fokus yang penting dan mendalam dengan mengadakan prosedur ketat untuk sebarang kelulusan penubuhan pusat jagaan.

Menurutnya, ia bagi memastikan kejadian menyayat hati sebagaimana yang menimpa Bella, remaja sindrom Down berusia 13 tahun itu berulang.

“Kejadian yang menimpa adik Bella ini membuka mata kita untuk menjadi lebih bertanggungjawab kerana daripada suara-suara kita, orang akan lebih faham mengenai pusat jagaan.

“Disebabkan itu, kita mesti memastikan pusat jagaan seperti ini berdaftar dengan JKM dan mereka mestilah bertindak membela dan menjaga kebajikan kelompok dan kumpulan sasar.

“Sebelum ini saya telah menyuarakan agar Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) meminda Akta Pusat Jagaan 1993 dan menjadikan pendaftarannya dengan JKM sebagai wajib dan mengenakan hukuman yang setimpal jika kebajikan penghuni pusat jagaan terabai,” katanya pada program Wacana Sinar Edisi ke-338 bertajuk 'Nasib Adik Bella, OKU Siapa Harus Bela' pada Jumaat.

Senator Datuk Ras Adiba Mohd Radzi
Senator Datuk Ras Adiba Mohd Radzi

Program itu dikendalikan moderator, Ismail Adnan dan turut menampilkan dua panelis lain iaitu Co-Founder SCRUT dan aktivis #JusticeForBella, Aliff Ahmad dan pensyarah yang juga aktivis #JusticeForBella, Muhamad Firdaus Ibnil Hajar.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam perkembangan sama, Ras Adiba mengharapkan kerajaan menyegerakan penubuhan Suruhanjaya Bebas bagi menjaga orang kurang upaya (OKU) di negara ini.

Jelasnya, penubuhan suruhanjaya itu adalah mustahak dalam memberikan hukuman yang setimpal terhadap sesiapa yang melakukan perlanggaran hak terhadap OKU.

“Selain itu, saya berharap KPWKM segera membuat pindaan terhadap Akta OKU 2008 kerana jika lambat dilaksanakan, ia akan membuka jalan untuk orang terus melakukan diskriminasi, penderaan dan menyalahgunakan OKU.

“Majlis Kebangsaan bagi OKU juga mesti diberikan mandat yang lebih serius dan mendalam untuk membangun dan memperkasakan komuniti OKU, bukannya bertindak sebagai majlis mesyuarat sahaja,” ujar beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Dua tahun Myanmar huru-hara
  2. Bersembang dengan komputer
  3. Mengikis 'buruk krasi'
  4. Besar manakah dosa KJ?
  5. Lantik anak jadi 'penasihat'