Sila log masuk terlebih dahulu.

Tun Faisal tidak perlu panik, tunggu sahaja keputusan rayuan

Tun Faisal yang digantung keahlian UMNO selama enam tahun disaran tidak perlu panik dengan desas-desus konon beliau akan dipecat

18 April 2022 02:31pm | Masa membaca: 4 minit
TUN FAISAL
TUN FAISAL
A
A
A
SHAH ALAM - Bekas Timbalan Ketua Bahagian UMNO Putrajaya, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz, tidak perlu panik dan takut dipecat daripada parti jika beliau tidak melakukan sebarang kesalahan.

Ketua Penerangan UMNO Bahagian Putrajaya, Datuk Mohd Hisamudin Yahaya berkata, beliau pelik dengan sikap 'sahabatnya' itu yang tiba-tiba 'meletup' dan mengeluarkan kenyataan kepada media kononnya Ketua UMNO Bahagian Putrajaya, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor tidak berpuas hati dengan keputusan Jawatankuasa Rayuan Lembaga Disiplin, sebelum ini.

Mohd Hisamudin juga mempertikaikan bagaimana Tun Faisal boleh mengeluarkan kenyataan sedemikian sedangkan Setiausaha Akhbar kepada Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa itu tidak berada dalam Mesyuarat UMNO Bahagian Putrajaya, pada Sabtu lalu.

Berikutan itu, Mohd Hisamudin, tidak menolak kemungkinan Tun Faisal sengaja mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana mahu mencari publisiti murahan dan bimbang dirinya akan dilupakan oleh penduduk di Putrajaya.

"Betul ada mesyuarat semalam, tetapi kita tidak tertumpu kepada isu penggantungan bekas Timbalan Ketua UMNO bahagian, Tun Faisal semata-mata, sebaliknya UNNO Bahagian Putrajaya membincangkan banyak perkara lain dan laporan daripada setiap biro mengenai persiapan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

"Jadi Tun Faisal mendapat maklumat berkenaan dari mana? Kalau rasa dia tidak bersalah, buat apa nak takut bukankah dia pernah cakap, dia sentiasa di pihak yang benar. Jadi buat apa kelam-kabut tunggu sajalah keputusan rayuan dia," katanya kepada wartawan Sinar Premium.Tun Faisal melahirkan rasa tidak berpuas hati dengan keputusan Lembaga Disiplin parti itu yang menggantung keahliannya selama enam tahun.Terdahulu, Tun Faisal mendedahkan UMNO Putrajaya dikatakan tidak berpuas hati dengan keputusan Jawatankuasa Rayuan Lembaga Disiplin parti itu dan mahu mengambil mencadangkan hukuman lebih berat bagi memastikan beliau dipecat.

Bekas Timbalan Ketua UMNO Bahagian Putrajaya yang digantung keahliannya itu mendakwa Tengku Adnan kurang senang dengan keputusan lembaga disiplin.
Disyorkan artikel berkaitan ini:


"Dimaklumkan oleh mereka yang hadir dalam mesyuarat UMNO bahagian petang semalam, Ku Nan (Tengku Adnan) tidak berpuas hati dengan keputusan Jawatankuasa Rayuan Lembaga Disiplin," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Pada 27 Mac 2021, media melaporkan Tun Faisal digantung keahlian selama enam tahun oleh Lembaga Disiplin kerana dikatakan mengkritik kepimpinan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Berikutan itu, Tun Faisal melahirkan rasa tidak berpuas hati dengan keputusan Lembaga Disiplin parti itu yang menggantung keahliannya selama enam tahun.

Tun Faisal juga menyoal sejauh manakah seriusnya kesalahan yang dilakukan dan berhasrat membuat rayuan berhubung tindakan itu.

"Kenapa sampai enam tahun, macam pelik sangat. Datuk Lokman Noor Adam (bekas Ahli Majlis Tertinggi) pun kena tiga tahun sahaja, selepas itu dibuang.

"Ada yang digantung atas kesalahan lebih berat termasuk terlibat politik wang tetapi hanya dikenakan tindakan gantung tak sampai enam tahun. Saya sendiri pun tak ada jawapan kenapa lama sangat,” katanya pada 28 Mac 2021.
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?