Sila log masuk terlebih dahulu.

Duit dah habis beribu, mujur dapat tol percuma

Orang ramai dinasihatkan supaya ambil kesempatan diberikan untuk pulang berhari raya, jadikan Aidilfitri kali ini penuh ceria bersama keluarga tercinta.

25 April 2022 05:40pm | Masa membaca: 4 minit
PLUS akan menugaskan 1,500 pembantu khidmat pelanggan di plaza dan lorong tol di lebuh raya berkenaan sepanjang cuti perayaan Aidilfitri.
PLUS akan menugaskan 1,500 pembantu khidmat pelanggan di plaza dan lorong tol di lebuh raya berkenaan sepanjang cuti perayaan Aidilfitri.
A
A
A
TERUS terang Mat Taici cerita, duit pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 kini berbaki RM7,000.

Mungkin orang baca, nampak ada berlaku pembaziran dengan memperuntukkan belanja RM3,000 semata-mata untuk Hari Raya Aidilfitri minggu depan.

Sebenarnya, RM3,000 itu cukup molek berdasarkan belanjawan ‘orang rumah’ untuk enam sekeluarga Mat Taici termasuk belian sedikit kuih muih untuk ibu di kampung dan juga buat selenggara kenderaan sebelum pulang ke kampung di Kangar.

Kalau kira kos pergi balik, Mat Taici perlu sediakan sekurang-kurangnya RM160 untuk perbelanjaan tol. Belum lagi kos minyak dan juga kos perbelanjaan sampingan. Maklumlah, anak masih kecil dan cepat lapar.

Bukan mahu berkira tetapi kalau boleh Mat Taici tidak mahu usik duit baki RM7,000. Biarlah duit itu tersimpan rapi di ASB. Lagi pun sebelum pulang beraya, gaji bulanan juga sudah masuk.

Dalam duduk berkira-kira tentang keperluan yang belum lagi dibeli, bila terbaca pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob petang tadi, Mat Taici menarik nafas lega.

Selaras dengan Fasa Peralihan ke Endemik sejak 1 April 2022 dan sempena sambutan perayaan Aidilfitri yang dijangka pada 3 Mei ini, Ismail Sabri menegaskan kerajaan bersetuju memberikan tol percuma dan diskaun tol kepada Keluarga Malaysia yang pulang berhari raya.

Langkah itu dilakukan selepas sesi rundingan bersama 30 syarikat konsesi lebuh raya.

Menurut beliau, secara keseluruhan, tol percuma dan diskaun itu melibatkan 30 lebuh raya di seluruh negara dengan jumlah diskaun dinikmati oleh pengguna sebanyak RM77.11 juta.
Disyorkan artikel berkaitan ini:


Pemberian tol percuma di Lebuhraya Utara-Selatan dan LPT juga akan diberikan untuk pulang semula ke kediaman masing-masing bermula pukul 12 tengah malam pada 7 Mei 2022 (Sabtu) hingga pukul 11.59 malam pada 8 Mei 2022 (Ahad) kepada semua kelas kenderaan.

Sementara itu, tawaran diskaun tol antara 30 peratus dan 50 peratus akan diberikan kepada lebuh raya-lebuh raya lain pada tarikh dan masa yang sama kepada semua kelas kenderaan.

Pada Mat Taici, apa yang diumumkan oleh kerajaan hari ini merupakan satu lagi hadiah buat rakyat yang sudah dua tahun tidak dapat pulang berhari raya di kampung halaman akibat Covid-19.

Jadi pada semua rakyat, ambillah kesempatan ini untuk pulang berhari raya dan jadikan Aidilfitri kali ini penuh ceria bersama keluarga tercinta.

Pss: Terkejut tengok duit dalam aplikasi Maybank tiba-tiba jadi kosong...
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?