Sila log masuk terlebih dahulu.

‘Pelaksanaan subsidi minyak bersasar agak rumit’

28 April 2022 08:50am | Masa membaca: 4 minit
Penganalisis ekonomi berpendapat cadangan kerajaan untuk memperkenalkan mekanisme subsidi minyak bersasar terutamanya bagi kumpulan berpendapatan rendah dilihat hampir mustahil untuk dilaksanakan kerana kaedahnya yang agak kompleks dan rumit. Gambar kecil: Baharom
Penganalisis ekonomi berpendapat cadangan kerajaan untuk memperkenalkan mekanisme subsidi minyak bersasar terutamanya bagi kumpulan berpendapatan rendah dilihat hampir mustahil untuk dilaksanakan kerana kaedahnya yang agak kompleks dan rumit. Gambar kecil: Baharom
A
A
A

SHAH ALAM - Cadangan kerajaan untuk memperkenalkan mekanisme subsidi minyak bersasar terutamanya bagi kumpulan berpendapatan rendah dilihat hampir mustahil untuk dilaksanakan kerana kaedahnya yang agak kompleks dan rumit.

Penganalisis ekonomi Pusat Pendidikan Kewangan Islam Antarabangsa (INCEIF), Profesor Madya Dr Baharom Abdul Hamid berkata, subsidi bersasar juga akan memakan kos yang amat tinggi serta pulangan atau faedah yang agak kabur.

Justeru, beliau melihat pelaksanaannya agak rumit dan penuh komplikasi yang menyebabkan ia hampir mustahil untuk dilaksanakan.

“Perbincangan mengenai subsidi bersasar ini seolah sudah menjadi trend bermusim dan sering diutarakan apabila berlaku peningkatan harga minyak mentah dunia dan akan kembali ‘sejuk’ apabila harga kembali stabil.

“Apabila kita menyebut subsidi bersasar, ia agak kompleks dan rumit serta memakan kos yang amat tinggi serta pulangan atau faedahnya yang agak kabur.

“Kekangan paling mudah adalah jika kita dapat melakukannya kepada kenderaan berplat asing, ini yang paling mudah dan kos efisien.

Laporan Sinar Harian pada Selasa.
Laporan Sinar Harian pada Selasa.

Apabila kita ingin melakukan subsidi bersasar, adakah ia berdasarkan pendapatan atau jenis kenderaan?” soalnya ketika dihubungi Sinar Harian pada Rabu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed pada Selasa berkata, kerajaan berkemungkinan besar akan memperkenalkan mekanisme subsidi minyak bersasar bagi menampung impak kenaikan harga minyak mentah, terutamanya bagi kumpulan berpendapatan rendah.

Bagaimanapun, kerajaan masih dalam peringkat merangka struktur bersesuaian yang dijangka dapat disiapkan tidak lama lagi.

Kementerian Kewangan juga katanya, dalam peringkat meneliti sama ada kerajaan mampu menanggung subsidi manakala harga bagi petrol RON95 dan diesel dapat dikekalkan pada masa ini.

Menjelaskan situasi semasa, Baharom berkata, mungkin ada ketika mereka dalam kategori B40 tetapi mempunyai keluarga yang besar menyebabkan mereka memiliki kenderaan berkapasiti besar, namun mungkin membeli kereta terpakai.

“Ada juga golongan T20 yang memiliki kereta berkapasiti rendah.

Mereka yang memiliki kenderaan berkapasiti besar atau kita kata golongan T20 yang memiliki kereta mewah, sudah pun dicukai tambahan, di dalam bentuk cukai jalan yang tinggi.

“Sebab itu saya katakan, pelaksanaannya agak rumit dan penuh komplikasi, yang mana ia hampir mustahil untuk dilaksanakan,” jelasnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik