Sila log masuk terlebih dahulu.

Tohmahan terhadap hakim, badan kehakiman keterlaluan

29 April 2022 07:00am | Masa membaca: 4 minit
Tengku Maimun
Tengku Maimun
A
A
A

YANG Arif Mahkamah Tinggi baru sahaja mengangkat sumpah jawatan dan taat setia. Terdapat tiga intipati penting terkandung dalam sumpah jawatan tersebut iaitu:

i. Menjalankan kewajipan-kewajipan dengan jujur;

ii. Menumpahkan taat setia kepada Malaysia; dan

iii. Memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaannya.

Sesungguhnya, sumpah dan ikrar yang telah dilafazkan itu bukan sekadar suatu formaliti atau ritual tetapi ikrar yang besar maknanya dan perlu dihayati serta dijadikan panduan oleh Yang Arif-Yang Arif dalam melaksanakan tugas seharian.

Pelantikan Hakim Mahkamah Tinggi pada hari ini adalah berdasarkan prestasi yang telah dinilai Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman mengikut kriteria-kriteria ditetapkan di bawah Akta Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2009.

Kriteria-kriteria ini termasuklah integriti, kompetensi, mempunyai peribadi moral yang baik, tidak berat sebelah, ketegasan, kebolehan membuat penghakiman tepat pada masanya, kerajinan dan kebolehan untuk menguruskan kes dengan baik.

Kriteria yang lain yang dipertimbangkan ialah tidak mempunyai lebih daripada tiga penghakiman yang belum ditulis melebihi tempoh masa ditetapkan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Saya mengambil peluang ini untuk mengingatkan bahawa pengesahan dan pelantikan sebagai Hakim Mahkamah Tinggi pada hari ini bukanlah bermaksud Yang Arif-Yang Arif tidak lagi perlu tekun dalam melaksanakan tugas harian, atau tidak lagi perlu menjaga tata kelakuan seperti ketika belum disahkan atau dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi.

Sebaliknya, dengan pengesahan ini, tugas dan tanggungjawab Yang Arif kini adalah lebih besar untuk menjaga tata kelakuan selaras dengan Kod Etika Hakim 2009 dan untuk mendengar serta memutuskan kes-kes berlandaskan prinsip undang-undang yang betul dan mantap.

Saya juga ingin mengingatkan Yang Arif-Yang Arif bahawa satu aspek penting tugas kehakiman ialah untuk menyediakan alasan penghakiman bagi kes-kes yang telah diputuskan. Memberi sebab atau alasan bagi keputusan yang dicapai adalah sama penting, jika tidak lebih penting daripada membuat keputusan itu sendiri.

Sehubungan itu, Yang Arif-Yang Arif perlu menyediakan alasan penghakiman dalam tempoh masa yang munasabah jika pun ia tidak dapat disediakan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Ini kerana, perbicaraan rayuan di Mahkamah Rayuan tidak dapat berjalan dengan lancar tanpa alasan penghakiman daripada Mahkamah Tinggi.

Begitu juga rayuan di Mahkamah Persekutuan tidak dapat berjalan dengan lancar tanpa alasan penghakiman daripada Mahkamah Rayuan.

TOHMAHAN

Kebelakangan ini, mahkamah berhadapan dengan kes-kes berprofil tinggi dan melibatkan kepentingan awam. Adalah menjadi lumrah bagi kita para hakim untuk menerima kritikan dan tohmahan daripada pihak yang terkilan dengan keputusan-keputusan mahkamah, apalagi bagi kes-kes berkepentingan awam.

Namun, apa yang berlaku dalam beberapa hari ini membabitkan tohmahan terhadap hakim dan Badan Kehakiman, pada pandangan saya ia agak keterlaluan.

Hakim sama sekali tidak terlepas daripada kritikan awam dan akauntabiliti. Kita semua tertakluk kepada penelitian. Itulah sebabnya kita menulis penghakiman supaya ia boleh dibaca, dianalisis, dibincangkan dan dibahaskan. Malah, keseluruhan sistem rayuan adalah berdasarkan kesedaran hakim tentang kesilapan mereka sendiri.

Oleh itu, rakyat termasuk ahli politik, pada tahap tertentu, bebas untuk mengkritik Badan Kehakiman. Bagaimanapun, itu tidak bermakna ia terbuka kepada rakyat termasuk ahli politik untuk melancarkan serangan tidak berasas dan keji terhadap Badan Kehakiman atau hakim tertentu untuk mencapai matlamat mereka.

Adalah penting untuk ditekankan bahawa Badan Kehakiman merupakan barisan pertahanan terakhir dalam demokrasi berperlembagaan. Tidak boleh ada syak wasangka bahawa Badan Kehakiman telah 'ditawan'.

Apabila timbul keperluan untuk Badan Kehakiman dikritik, ini harus dilakukan dengan cara yang membina dan tidak menjejaskan kebebasan serta keyakinan awam terhadap Badan Kehakiman. Tiada siapa yang patut menyemai keraguan dalam kalangan orang ramai mengenai integriti Badan Kehakiman atau hakim.

Walau apapun, saya menyeru Yang Arif-Yang Arif agar tidak berputus asa dan lemah semangat dalam melaksanakan tugas selaras dengan prinsip undang-undang.

Dalam apa jua keadaan, kita tidak harus goyah. Integriti sistem keadilan dan kebebasan Badan Kehakiman tidak boleh dikompromi di bawah mana-mana keadaan. Walau apa pun, kita mesti kekal kuat dan tabah serta teguh dalam menegakkan kedaulatan undang-undang.

Walaupun kita tidak dapat mengawal kata-kata atau tindakan sesetengah pihak yang berniat untuk memburukkan atau memusnahkan imej Badan Kehakiman, adalah dalam kawalan kita untuk memastikan supaya tidak ada orang yang mencampuri urusan kita.

Dalam erti kata lain, tidak boleh ada campur tangan dalam Badan Kehakiman jika kita menghakimi tidak benarkan perkara itu berlaku.

Campur tangan tidak akan berlaku selagi kes diputuskan tanpa rasa takut atau pilih kasih, tanpa niat jahat atau motif, tanpa sebarang tekanan luaran atau dalaman dan tanpa mengira personaliti.

Pandangan umum atau popular, tidak mengapa. Kes diputuskan berdasarkan bukti yang diketuai di mahkamah dan berdasarkan prinsip undang-undang yang ditetapkan termasuk 'stare decisis'.

Walau apa pun dugaan dan masalah yang kita hadapi, prinsip ini mesti tertakluk kepada. Hanya jika kita berpegang kepada prinsip utama ini, barulah kita layak dipanggil hakim.

Justeru, kita hendaklah sentiasa berpegang kepada prinsip-prinsip yang disebutkan itu kerana ia yang akan menentukan atau mencerminkan kejujuran kita dalam menjalankan kewajipan kehakiman serta menentukan Badan Kehakiman terus teguh dan dihormati.

* Ucapan penuh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat pada majlis mengangkat sumpah jawatan dan taat setia Hakim Mahkamah Tinggi di Istana Kehakiman, Putrajaya pada 27 April 2022

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?