Sila log masuk terlebih dahulu.

Pelita raya lubuk rezeki suami isteri

01 Mei 2022 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Kamisah (dua dari kiri) membantu suaminya, Nazri menyiapkan tempahan pelita buluh.
Kamisah (dua dari kiri) membantu suaminya, Nazri menyiapkan tempahan pelita buluh.
A
A
A

ALOR GAJAH - Hobi membuat pelita menggunakan buluh memberi limpahan rezeki buat pasangan suami isteri dari Kampung Belimbing Dalam, Durian Tunggal di sini, sepanjang Ramadan ini.

Nazri Md Yusoff, 41, dan isterinya, Kamsiah Khamis, 38, mengusahakan pelita buluh sejak tahun 2014 sehingga mampu meraih jualan puluhan ribu ringgit.

Menurut Kamsiah, dia dan suami sebenarnya mengusahakan kedai makan ‘Warong Mak Ngah’ dengan pendapatan sekitar RM2,000 hingga RM3,000 sebulan, namun dengan adanya jualan pelita buluh, pendapatan mereka pada bulan puasa ini meningkat.

Pelita buluh LED yang pertama kali dijual pada tahun ini.
Pelita buluh LED yang pertama kali dijual pada tahun ini.

Kamsiah berkata, tempahan pelita buluh juga bertambah setiap minggu biarpun harga buluh pada tahun ini naik berbanding tahun lalu.

Katanya, seminggu sebelum Ramadan dia mula mendapat tempahan pelanggan.

Ujarnya, tahun ini mereka lebih teruja menyiapkan tempahan bukan sahaja pelanggan dari negeri lain seperti Perak, Kedah dan Johor, malah turut mendapat tempahan pelanggan dari Singapura dan Brunei.

“Alhamdulillah sepanjang Ramadan ini kami mendapat tempahan sehingga 1,200 batang pelita buluh dengan harga serendah RM15 hingga RM50 sebatang,” jelasnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Mengulas lanjut, pada tahun ini Kamsiah turut membuat kelainan apabila pertama kali menghasilkan pelita buluh jenis LED selain pelita buluh tradisi.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?