Sila log masuk terlebih dahulu.

Surat watikah perlu kelulusan Pengerusi BN

Tradisi pemilihan calon perlu dihormati kerana telah dilaksanakan sejak sekian lama

15 Mei 2022 08:35am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan - Foto Bernama
Gambar hiasan - Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Surat watikah pelantikan calon pilihan raya umum (PRU) perlu ditandatangani oleh ketua parti atau pengerusi gabungan sebagai pengesahan untuk diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, bagi calon dari parti UMNO, surat watikah pelantikan itu akan ditandatangani oleh Presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang juga merupakan Pengerusi Barisan Nasional (BN).

Sementara itu, seorang lagi Ahli MKT UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, semua ahli parti perlu menghormati keputusan tersebut.

Ujarnya, ia berikutan perkara itu telah menjadi satu tradisi sejak penubuhan UMNO lagi.

“Memang selalunya pimpinan kita akan mendengar suara akar umbi tetapi akhirnya watikah ini akan ditandatangani Presiden parti.

“Jadi kita perlu menghormati perkara ini, dan ia memang secara tradisi. Saya rasa tidak perlu dipertikaikan,” ujarnya.

Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin
Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin

Dalam pada itu, penganalisis politik, Profesor Dr Ahmad Atory Hussain berkata, Ahmad Zahid tidak sewenang-wenangnya boleh membuat keputusan terutamanya dalam penentuan calon untuk bertanding dalam pilihan raya di setiap kawasan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Menurutnya, meskipun secara praktikalnya Presiden parti mempunyai kuasa dalam memuktamadkan calon, namun kuasa pemimpin berpengaruh dalam sesebuah parti juga memainkan peranan dalam keputusan tersebut.

Beliau turut memberi contoh seperti Ahli Parlimen Gua Musang, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah; Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar; Ketua UMNO Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim dan Ketua Bahagian UMNO Ketereh, Tan Sri Annuar Musa mempunyai pengaruh yang kuat dalam parti.

“Saya rasa orang-orang lama ini, mereka lebih kurang sama kedudukan macam Tengku Razaleigh, orang-orang bawah ini sudah tentu automatik akan beri sokongan.

“Perlu ingat sebelum Presiden parti membuat cadangan, dia pun perlu membuat penyelidikan, kajian dan pemantauan sendiri.

“Ia tidak sewenang-wenangnya. Cuma bila dia buat keputusan itu, orang UMNO perlu patuh,” jelasnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?