Sila log masuk terlebih dahulu.

Farhash menang di Gombak?

22 Mei 2022 06:15pm | Masa membaca: 4 minit
Farhash
Farhash
A
A
A

SHAH ALAM - "Kalau ikut kiraan tidak rasmi, Farhash Wafa Salvador sudah menang pemilihan bagi Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Gombak."

Demikian pendedahan salah seorang pemimpin kanan Parti Keadilan Rakyat (PKR) kepada Sinar Premium apabila ditanya mengenai perkembangan keputusan pemilihan parti di 222 cabang di seluruh negara pada Ahad.

Hal ini susulan kedudukan Farhash Wafa yang juga bekas Pengerusi PKR Perak menjadi tumpuan ramai ketika ini disebabkan beliau memutuskan untuk bertanding bagi jawatan Ketua PKR Cabang Gombak, menentang Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada pemilihan PKR penggal 2022-2025.

Farhash meninjau perjalanan pemilihan cabang Gombak di Dewan Beringin Seri Gombak pada Sabtu.
Farhash meninjau perjalanan pemilihan cabang Gombak di Dewan Beringin Seri Gombak pada Sabtu.

Jelas sumber dalaman PKR itu, berdasarkan perkiraan undi tidak rasmi, Farhash Wafa juga dipercayai sudah menewaskan Amirudin dengan majoriti lebih 500 undi.

Bagaimanapun, sumber itu menyatakan keputusan akhir masih terletak pada tangan Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) untuk diumumkan dalam masa terdekat.

Tambah sumber berkenaan, keputusan itu hanya menjadi realiti sekiranya tiada perbuatan manipulasi data pemilihan PKR oleh pihak tertentu.

"Berdasarkan maklumat terkini diterima, Farhash boleh dianggap menang jawatan Ketua PKR Cabang Gombak menewaskan Menteri Besar (MB) Selangor (Amirudin) dengan majoriti lebih 500 undi.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

"Proses kiraan undi tidak rasmi boleh dilakukan kerana kem Farhash sudah pasti merekodkan kehadiran setiap penyokong sama ada mereka mengundi secara fizikal mahu pun atas talian, dengan proses culaan bagi setiap ahli yang keluar mengundi di Gombak turut dilaksanakan.

"Kecuali ada manipulasi data, saya percaya keputusan itu akan kekal sehingga diumumkan sebagai keputusan rasmi oleh Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP)," ujar sumber PKR itu lagi.

Sebelum ini, Farhash yang sangat lantang menentang kartel Azmin, berikrar untuk menumbangkan Amirudin kerana mendakwa tidak percaya dengan kesetiaan Amirudin susulan pernah menjadi penyokong bekas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Pada pemilihan PKR tahun 2018, Amirudin dipilih sebagai Ketua PKR Cabang Gombak setelah mengenepikan saingan pencabarnya, Nizam Md Saad dengan majoriti 1,115 undi.

CUBAAN GODAM DATA

Mengulas lanjut, sumber PKR berkenaan mendedahkan faktor utama Farhash Wafa berada di posisi untuk menewaskan Amirudin ketika ini adalah bersandarkan situasi terkini di mana majoriti pengikut dan penyokong Amirudin didakwa sudah beralih sokongan kepada calon Naib Presiden PKR itu pada saat akhir.

Farhash Wafa didakwa sudah memenangi jawatan Ketua PKR cabang Gombak secara tidak rasmi, setelah menewaskan pencabarnya iaitu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada pemilihan PKR 2022-2025.
Farhash Wafa didakwa sudah memenangi jawatan Ketua PKR cabang Gombak secara tidak rasmi, setelah menewaskan pencabarnya iaitu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada pemilihan PKR 2022-2025.

Ujarnya, peralihan sokongan itu dipercayai berlaku kerana kelompok bekas penyokong Amirudin itu mahu melihat satu perubahan kepimpinan parti di Gombak dengan mereka yakin dengan keupayaan Farhash untuk memacu kepimpinan PKR cabang itu ke satu tahap lebih tinggi.

"Trend peralihan sokongan saat akhir kepada Farhash Wafa juga memandangkan ramai dalam kalangan pemimpin PKR menjangkakan Amirudin dan pengikut setianya akan melakukan aktiviti mobilisasi penyokong mereka untuk keluar mengundi secara besar-besaran.

"Cuma saya berharap proses pemilihan PKR kali tidak dicemari usaha manipulasi data kerana sebelum ini memang ada percubaan pihak tertentu untuk menggodam proses kiraan undi pemilihan PKR secara elektronik, namun tidak berjaya.

"Secara jujurnya, rata-rata calon bertanding pemilihan kali ini masih kurang kepercayaan terhadap sistem kiraan undi secara elektronik kerana bimbang berlaku manipulasi data dan lebih selesa menggunakan kaedah kiraan undi kertas," tegasnya.

Sementara itu, seorang lagi calon Naib Presiden PKR, Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin mengakui, terdapat usaha pihak tertentu yang cuba memanipulasi data atau cubaan menggodam keputusan pengiraan undian pemilihan parti yang dilaksanakan secara elektronik ketika ini.

Shamsul Iskandar
Shamsul Iskandar

Bagaimanapun, beliau tidak melihatnya sebagai isu besar kerana yakin dengan keupayaan pasukan teknikal JPP dalam memastikan sistem kiraan pengundian tidak mudah digodam.

"Dengan teknologi maklumat kini berkembang dengan baik dan parti juga menunjukkan kesungguhan politik bagi menjayakan proses pemilihan secara atas talian, setakat ini, saya tidak ada dengar sebarang 'kejayaan' pihak tertentu menggodam maklumat pemilihan," ujar bekas Ketua Penerangan PKR itu.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Mengapa MB Johor tidak contohi keterbukaan kerajaan pusat: Nie Ching
  2. DUN Johor tolak usul bentuk jawatankuasa khas, bukan Enakmen Anti Lompat Parti
  3. Simpati dan diplomasi
  4. Arab Saudi bersama India pinggirkan dolar AS
  5. Ada orang inginkan kehidupan kita