Sila log masuk terlebih dahulu.

'Betulkan semula persepsi Melayu dominasi perkhidmatan awam'

25 Mei 2022 03:30pm | Masa membaca: 4 minit
Abdul Halim
Abdul Halim
A
A
A

SHAH ALAM - Persepsi bahawa perkhidmatan awam didominasi kaum Melayu dan menyukarkan golongan tersebut untuk mendapat kenaikan pangkat antara faktor kaum lain tidak berminat bekerja dalam sektor kerajaan.

Presiden Persatuan Alumni Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD), Tan Sri Abdul Halim Ali berkata, anggapan itu tidak tepat dan ia perlu diperbetulkan semula.

Ini kerana katanya yang juga bekas Ketua Setiausaha Negara, perkhidmatan awam sememangnya memerlukan kepakaran semua kaum untuk menyumbang kepada pentadbiran negara yang lebih baik dan efisien.

“Ini persepsi, hakikatnya tidak, apabila masuk mereka sepatutnya layak dipertimbangkan untuk kenaikan pangkat, untuk dapat kemudahan-kemudahan sama seperti pegawai-pegawai lain tetapi persepsi itu mungkin yang membuatkan mereka kurang berminat.

“Bagi mereka, masuk sektor swasta tidak menjadi satu masalah besar, kebanyakkan mereka pandai berbahasa Inggeris dan kepakaran atau kelayakan dalam bidang-bidang yang ada nilai di luar sana.

“Saya dapat lihat perkembangan ini, saya rasa kita perlu perbetulkan, kita perlu mendapat juga kepakaran dan juga sokongan daripada pegawai-pegawai bukan bumiputera. Mereka juga banyak yang pandai-pandai dan dapat membantu atau menyumbang kepada pentadbiran yang baik,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Program Bersama Johan Jaaffar yang disiarkan secara langsung di semua platform Sinar Harian pada Rabu.

Program yang berlangsung kira-kira setengah jam itu dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?