Sila log masuk terlebih dahulu.

‘Jawatan MPP bakal didominasi kem Rafizi’

01 Jun 2022 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Keputusan undi tidak rasmi Pemilihan PKR 2022.
Keputusan undi tidak rasmi Pemilihan PKR 2022.
A
A
A

SHAH ALAM - Selepas selesai pemilihan pucuk pimpinan parti, fokus kini tertumpu kepada jawatan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang akan dipilih oleh perwakilan pada Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat (PKR) 2022 pada 25 dan 26 Jun ini.

Keputusan tidak rasmi menunjukkan bekas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli menang besar jawatan timbalan presiden parti apabila menewaskan Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Penganalisis politik daripada Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr Sivamurugan Pandian berpandangan, bagi jawatan MPP, trendnya juga akan sama iaitu ‘kem Rafizi’ turut akan mendominasi jawatan-jawatan lain dalam parti.

Sivamurugan Pandian
Sivamurugan Pandian

“Trend yang sama akan bersambung dan isyaratnya jelas di mana mereka (ahli PKR) mahukan pembaharuan.

“Saya rasakan mereka juga mahukan (satu pasukan) yang mantap. (Contohnya) tidak boleh satu daripada kem lain, satu lagi daripada kem lain.

“Jadi, barangkali kita akan melihat trend pengundian yang sama jika apa yang telah kita lihat ini dijadikan kayu ukur,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Bagi mengelakkan jurang dalam PKR, Sivamurugan menyatakan Saifuddin perlu diberikan satu jawatan dalam parti untuk membolehkannya terus menyumbangkan tenaga dan bakti.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Penganalisis politik daripada Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis pula berkata, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menggunakan kuasa prerogatifnya dengan memberikan jawatan kepada mereka yang tewas dalam pemilihan kali ini.

Menurutnya, perkara seperti itu pernah berlaku dalam pemilihan PKR sebelum ini.

Mujibu Abd Muis
Mujibu Abd Muis

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Mesyuarat Majlis Tertinggi PN pada Sabtu penentu pendirian muktamad Pas?
  2. Parti politik perlu ‘zon bebas ego’
  3. Kit Siang, Wan Azizah mungkin berehat?
  4. Syarat Puteri Gunung Ledang
  5. Utamakan sekuriti makanan dalam Bajet 2023