Sila log masuk terlebih dahulu.

Kisah sebuah lampu suluh

01 Jun 2022 08:15am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan - Foto 123RF
Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A
A

SAYA bertemu Khair, seorang bekas rakan sepejabat. Sementelah suasana hari raya, saya mudah terima pelawaan dia ke rumah berkembar dua tingkat. Bila air wajahnya berubah setelah beberapa lama berbual, saya tahu ada niatnya inginkan pandangan.

Katanya, sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), dia buka syarikat persendirian bila mendapat pelbagai projek besar daripada syarikat pengiklanan dan produksi media. Isterinya disuruh berhenti kerja untuk menjaga dua orang anak mereka. Namun, PKP menutup rezekinya.

Banyak hutang daripada keluarga dan bank yang perlu dia langsaikan. Lagi banyak upah perkhidmatan reka bentuknya tidak dibayar oleh syarikat yang memberinya projek dahulu. Kerana semua pemiutang itu adalah daripada kawan-kawan, dia tak sampai hati hendak mendesak.

Kini, Khair dapat satu projek baharu bernilai ratusan ribu. Dia perlu kumpul pasukan untuk menyudahkan kerjanya dengan cepat. Tapi dia bimbang kalau-kalau projek baharunya boleh menyebabkan dia lebih banyak berhutang kerana menanggung upah pasukan reka bentuknya.

Kerana itu, dia bertanya saya apakah wajar dia mengambil projek tersebut atau sebaliknya kerana dia ingin berdiri, melangkah dan berlari kembali.

Saya pula tertanya diri, bagaimana hendak beri pandangan? Andainya saya tiupkan semangat berapi-api dan dia berlari menuju ke langit, siapa tahu dia tersadung dan tersungkur tak bangun-bangun lagi?

Sedang saya termangu-mangu, anak sulungnya, Alif muncul dari dapur dengan sebuah lampu suluh di tangannya. Dia tampak hairan bila menekan butang dan lampunya bernyala. Dan Alif gembira bila menyuluh di bawah tangga, alat itu dapat menerangi tempat yang gelap.

“Kau nampak tak lampu suluh tu?” Saya memulakan bicara. Khair mengangguk.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Gunakan falsafah lampu suluh untuk melangkah,” kata saya lagi. Matanya tidak berkelip kerana dapat mengagak yang saya ingin menasihatinya dengan menggunakan lampu suluh sebagai analogi.

BANYAK GUNA

Masyarakat sekarang jarang menggunakan lampu suluh kecuali bila blackout. Itu pun kita gunakan seketika kerana mencari lilin. Bila lilin terpasang, lampu suluh dipadam dan tidak digunakan.

Di lain waktu, kita lebih mudah gunakan telefon daripada lampu suluh walaupun cahayanya tidak dapat menyuluh terang melebihi semeter.

Sedangkan sewaktu kecil, kita sentiasa perlu gunakan lampu suluh. Mungkin bila hendak ambil air perigi pada waktu malam, menyuluh reban bila ayam berketuk kerana mungkin adanya musang.

Ataupun kita guna lampu suluh untuk mencari durian yang terdengar gugur di belakang rumah. Yang penting, kita gunakan lampu suluh apabila berjalan malam ke rumah ustaz untuk mengaji.

Kita berhibur dengan adik-adik juga menggunakan lampu suluh. Sambil menyorot lampu ke dinding, kita buat bermacam-macam bentuk burung, kelawar dan ular bayang-bayang untuk buat adik mengekek ketawa. Ataupun kita takutkan dia dengan menyuluh lampu di bawah dagu untuk main hantu-hantu.

Tetapi satu ciri penting lampu suluh adalah ia berkesan menyuluh apabila keadaan sekelilingnya gelap. Di malam hari, kita gunakan cahayanya yang cukup kuat untuk menyuluh jalan di hadapan. Cukup-cukup sejauh mata memandang.

Jangan menyuluh ke atas memerhati pokok kekabu, nanti ada ternampak benda lain. Bila menggunakan lampu suluh, mata jangan pandang ke tempat gelap pula. Nanti anak pokok pisang disangka hantu!

Begitulah, bila ingin melangkah ke jalan yang dibimbangkan, pandangan tak perlu melangkau hingga ke gunung. Biar cukup-cukup jalan di hadapan yang kelihatan terang dan selamat. Jangan pedulikan kawasan sekitar meskipun ada pelbagai bunyi yang mengganggu dalam kegelapan.

Melangkahlah, tak perlu berlari. Jika ada rezeki, ALLAH yang akan dekatkan. Dia yang tentukan pemberian, bukannya kita mengejar sambal berlari, takut nanti dibimbangkan terampas pula hak orang. Khair mengangguk faham mendengar kata-kata tersebut.

* Norden Mohamed ialah mantan Ketua Pengarang Sinar Harian

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 2 faktor Malaysia terperangkap dalam 'middle income trap'
  2. 'Kuasa yang mengerikan'
  3. Biarkan pemimpin urus negara
  4. Sana bola, sini bola
  5. MoU elak berlaku 'kerajaan tebuk atap'