Sila log masuk terlebih dahulu.

Jangan zalimi ahli Parlimen

04 Jun 2022 04:50pm | Masa membaca: 4 minit
Ahmad Maslan
Ahmad Maslan
A
A
A

SHAH ALAM - Beberapa pemimpin menyifatkan cadangan kerajaan menghalang atau melarang mana-mana ahli Parlimen yang dituduh di mahkamah daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat adalah tindakan zalim dan tidak munasabah.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, tindakan menghalang ahli Parlimen yang terbabit dengan kes mahkamah daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat juga adalah melanggar prinsip asas seseorang itu tidak didapati bersalah sehingga diputuskan benar-benar bersalah dalam mahkamah yang adil.

Bagaimanapun, Ahmad menegaskan, pindaan Rang Undang-Undang Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 (Akta 347) berkenaan masih di peringkat cadangan belum dibentang dan dibincangkan dengan Ahli Parlimen.

"Komen saya tentang cadangan #AhliParlimen ada kes mahkamah dihalang ke Parlimen disertakan dalam posting ini. Ia melanggar prinsip asas innocent until proven guilty dan beban pembuktian beyond a reasonable doubt. Jangan ditambah kezaliman kepada mereka yang mungkin sedang dizalimi," kata Ahmad pada Sabtu.

Pada Jumaat lalu, media melaporkan bahawa kabinet bersetuju dengan cadangan melaksana reformasi Parlimen termasuk meminda sama ada melarang atau membenarkan ahli Parlimen yang dituduh di mahkamah, digantung daripada menghadiri persidangan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar dipetik sebagai berkata, perkara itu masih diperhalusi untuk disesuaikan dengan perkembangan dan peraturan sedia ada Dewan Rakyat.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, sistem kehakiman Malaysia tentunya berpegang kepada seseorang itu tidak bersalah sehingga diputuskan benar-benar bersalah dalam mahkamah yang adil dan hukuman pula boleh dirayu hingga Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

"Sehingga Mahkamah Persekutuan membuat keputusan seseorang itu masih berpeluang untuk didapati tidak bersalah. Tidak kiralah seseorang itu ahli Parlimen kerajaan atau pembangkang atau rakyat biasa negara ini tertakluk kepada prinsip innocent until proven guilty.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

"Maka sewajarnya ahli Parlimen perlu dibenarkan meneruskan tugas di kawasan dan Dewan Rakyat sehingga mahkamah tertinggi iaitu Mahkamah Persekutuan membuat keputusan," katanya.

Dalam pada itu, Ahmad berkata, beliau terkilan kerana terlalu kerap sesuatu kes mahkamah mengambil keputusan yang lama.

"Maka wajarlah ahli Parlimen yang terus diberikan elaun itu dibenarkan mengikuti, mengambil bahagian, mengundi dalam sidang Dewan Rakyat dan berkhidmat di kawasan selama tempoh perbicaraan kerana beliau masih tidak bersalah selagi keseluruhan prosesnya belum selesai," katanya.

Antara Ahli Parlimen mungkin tidak dibenarkan hadir ke Dewan Rakyat jika pindaan Akta 347 dikuatkuasakan:

1. Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (kes rasuah dan penyelewengan dana Yayasan Akalbudi).

2. Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Razak (Kes 1MDB dan SRC International)

3. Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin (Kes Rasuah 2.8 juta)

4. Pengerusi DAP, Lim Guan Eng (Kes rasuah projek terowong Pulau Pinang)

5. Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Kes pecah amanah dan penyelewengan RM1 juta)

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?