Sila log masuk terlebih dahulu.

'Elaun Pengerusi GLC RM1 juta sebulan, saya fikir melampau'

Tengku Razaleigh tegaskan sikap segelintir pemimpin yang memasang angan-angan hendak menjadi jutawan melalui bidang politik adalah tidak wajar

04 Jun 2022 05:43pm | Masa membaca: 4 minit
Tengku Razaleigh
Tengku Razaleigh
A
A
A

KUALA LUMPUR - Tokoh veteran UMNO, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan dakwaan pemimpin politik masa kini menerima elaun bulanan sebagai pengerusi syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mencecah RM1 juta sebulan sebagai melampau dan tidak masuk akal.

Jelas Ahli Parlimen Gua Musang itu lagi, sikap segelintir pemimpin yang memasang angan-angan hendak menjadi jutawan melalui bidang politik juga tidak wajar dan bersifat tamak.

Ujarnya, sikap berbeza ditunjukkan pemimpin-pemimpin negara pada zaman dahulu apabila mereka lebih memikirkan soal rakyat dan negara serta komited mendaulatkan Malaysia berbanding menjadikan politik sebagai platform mengumpul harta.

"Berbanding dengan pemimpin sekarang, saya dengar khabar elaun seorang pengerusi GLC mencecah RM1 juta sebulan, saya fikir melampau.

"Saya rasa pemimpin-pemimpin kita dahulu lebih memikirkan soal rakyat dan negara, mereka lebih berusaha mendaulatkan negara.

"Ada di antara mereka yang meninggal dunia tanpa meninggalkan harta, namun mereka meninggalkan jasa yang sangat besar. Itulah perjuangan dibawa pemimpin dahulu yang harus dicontohi kepimpinan politik sedia ada," ujarnya dalam satu wawancara eksklusif bersama Sinar Premium pada Selasa.

Tengku Razaleigh dalam wawancara eksklusif bersama Sinar Premium.
Tengku Razaleigh dalam wawancara eksklusif bersama Sinar Premium.

Mengulas lanjut, Tengku Razaleigh atau lebih dikenali sebagai Ku Li menegaskan faktor mencontohi sifat terpuji kepimpinan terdahulu juga menyebabkan beliau enggan menerima sebarang bayaran atau elaun di sepanjang perkhidmatan sebagai menteri dan pengerusi GLC.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tambahnya, dengan bulanan Perdana Menteri selepas zaman kemerdekaan negara juga hanya bernilai RM3,000 sebulan, beliau merasakan keperluan berkorban kepada negara demi memelihara nasib anak bangsa adalah lebih mendesak.

"Kalau pemimpin zaman dahulu sanggup berkorban, (Perdana Menteri pertama) Tunku Abdul Rahman (Putra Al-Haj) hanya menerima gaji RM3,000 sebulan, mengapa orang seperti saya yang diberi penghormatan menjadi menteri dan pengerusi GLC perlu menerima bayaran?

"Biarlah saya berkorban, rela menyumbang buah fikiran dan tenaga secara percuma kepada negara. Saya sudah ada pemandu, kereta sendiri...Saya tidak mahu membebankan negara," kata Ku Li lagi.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Persefahaman Muafakat Nasional harus diwujudkan
  2. Minyak masak ditukar dengan rokok
  3. ‘Saya buka pintu pejabat kepada orang ramai’
  4. Zaman Edan
  5. Skandal LCS ancam negara