Sila log masuk terlebih dahulu.

DAP, PKR, Amanah, Pas sudah siap sedia

08 Jun 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Gambar dari atas kiri : Khairil Nizam dan Teo Nie Ching. Bawah dari kiri : Fahmi Fadzil dan Mahfuz Omar
Gambar dari atas kiri : Khairil Nizam dan Teo Nie Ching. Bawah dari kiri : Fahmi Fadzil dan Mahfuz Omar
A
A
A

SHAH ALAM - Kesemua jentera parti DAP di semua peringkat diminta untuk bersedia menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang dijangka pada Ogos depan.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Teo Nie Ching berkata, walaupun tarikh pilihan raya masih menjadi teka-teki, namun jentera parti itu diminta bersedia dengan sebarang kemungkinan.

Justeru katanya, sekarang bukanlah masa untuk mana-mana pihak berasa selesa, sebaliknya perlu bekerja keras dalam memastikan kemenangan kepada Pakatan Harapan (PH).

“Di peringkat DAP Pusat, kita memang ada membuat mesyuarat persediaan. Selain itu, kami juga ada membuat retreat kira-kira sebulan lalu di peringkat Pusat untuk ahli-ahli Parlimen manakala di peringkat negeri, ada dibuat permukiman.

“Mesej yang kami sampaikan adalah persediaan jentera parti di semua peringkat akar umbi adalah mengambil kira PRU15 akan dibuat pada bulan Ogos. Mesej kami jelas agar semua pihak bersedia sepenuhnya dan ini bukan masa main-main,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Fahmi Fadzil berkata, sebarang persetujuan dan perbincangan dalaman parti berhubung persiapan PRU15 akan ditentukan saf kepimpinan yang baharu.

Jelasnya, ia memandangkan pimpinan baharu parti itu hanya akan disahkan pada Kongres Nasional Tahunan PKR ke-16 yang akan berlangsung pada 25-26 Jun 2022 di IDCC Shah Alam.

“Bagi PKR, persiapan menuju PRU15 mungkin berlaku selepas itu tapi memang selama ini pimpinan dan ahli Parlimen banyak membuat permukiman beberapa kali. Malah, ada asas dan perkara-perkara yang dirancang telah dilaksanakan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Bagi Pakatan Harapan (PH) pula, memandangkan DAP baru selesai proses pemilihan dan PKR akan selesai dengan muktamadnya dan disahkan pada 25 dan 26 Jun nanti, mungkin selepas itu akan diadakan (permukiman).

“Kalau tak dibuat pun berdasarkan situasi semasa, saya percaya pimpinan akan segera melipatgandakan usaha termasuk persiapan menuju PRU15,” ujarnya.

TETAP BUAT PERSIAPAN

Sementara itu, Naib Presiden Parti Amanah Negara, Datuk Mahfuz Omar berkata, parti itu memang bersedia daripada awal, walaupun tidak bersetuju dengan hasrat BN untuk mengadakan pilihan raya lebih awal, khususnya dalam suasana ketidaktentuan ekonomi negara.

Tegasnya, perubahan iklim politik di negara ini adalah hasil daripada percaturan dalaman UMNO yang membuat ugutan dan tekanan terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Masa sekarang bukanlah masa untuk kita berpilihan raya, pada waktu rakyat belum hilang keletihan mereka sejak pandemik.

“Saya tak dengar bila ura-ura pilihan raya tapi secara peribadi, Perdana Menteri sudah tentu harus melihat tentang kesesuaian. Kalau bubar sekarang, adakah beliau masih boleh jadi perdana menteri selepas pilihan raya?

“Tapi, kalau mereka tetap nak bubar juga Parlimen dalam masa terdekat, kami memang bersedia,” jelasnya.

GERAK JENTERA SEJAK AWAL TAHUN

Sementara itu, Ketua Penerangan Pas, Ir Khairil Nizam Khirudin berkata, jentera pilihan raya juga sudah dilancarkan di peringkat kawasan dan negeri secara berperingkat sejak awal tahun ini.

“Sekarang ini, kita berada pada fasa bersiap untuk pilihan raya. Jadi, kalau PRU15 diumumkan dalam masa terdekat, Insya-ALLAH kita bersedia kerana akar umbi kita telah diberikan isyarat sejak beberapa bulan lalu.

“Jentera kita sudah dilancarkan manakala sesi permukiman pula kita adakan secara berkala bagi memastikan setiap perancangan dan strategi mengikut apa yang telah ditetapkan parti,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai persediaan parti itu menuju PRU15.

Barisan Nasional (BN) pula dilihat sudah memasukkan ‘gear’ bagi menghadapi PRU15 dengan memulakan Permukiman Penerangan Ke Arah PRU15 yang berlangsung di Institut Latihan Memperkasa Ummah (ILMU), Janda Baik, Pahang selama tiga hari bermula Jumaat.

Sementara itu, ditanya tentang agihan kerusi parti komponen Perikatan Nasional (PN), Khairil menjelaskan, ia masih belum dimuktamadkan.

“Kita masih belum muktamadkan. Semuanya masih lagi dalam perancangan dan penyusunan,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Mesyuarat Majlis Tertinggi PN pada Sabtu penentu pendirian muktamad Pas?
  2. Parti politik perlu ‘zon bebas ego’
  3. Kit Siang, Wan Azizah mungkin berehat?
  4. Syarat Puteri Gunung Ledang
  5. Utamakan sekuriti makanan dalam Bajet 2023