Sila log masuk terlebih dahulu.

Upayakan belia 'berkerajaan sendiri'

10 Jun 2022 07:15am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan.- Foto 123RF
Gambar hiasan.- Foto 123RF
A
A
A

DARIPADA sejumlah usaha yang boleh digarap untuk pendidikan partisipasi politik belia, pendekatan terbaik adalah menghakupaya belia untuk ‘berkerajaan-sendiri’ (self-government). Ia bermula dengan pelajar/belia mengundi pemimpinnya dalam pelbagai institusi/peringkat yang berkaitan dengannya.

Ia diikuti dengan perwakilan pelajar/belia (yang dipilih itu) menjadi rakan-kepimpinan bersama-sama barisan kepimpinan utama pelbagai institusi/peringkat tersebut iaitu keterlibatan dalam struktur dan proses membuat keputusan.

Ini bukan soal mewujudkan ‘Parlimen olok-olok’. Ini soal berkerajaan-sendiri yang benar-benar dipraktiskan.

Berkerajaan-sendiri boleh dilaksanakan dalam beberapa kategori. Pertama, pelajar mengamalkan kerajaan-sendiri sesama mereka.

Kedua, pelajar mengamalkan kerajaan-bersama atau rakan-kepimpinan dengan pentadbiran sekolah/IPT dan ketiga, pelajar/belia mengamalkan kerajaan-bersama dengan pihak berkuasa tertentu dalam masyarakat di luar institusi/organisasinya.

Sekiranya pelajar/belia kurang dididik dengan benar-benar mengundi, mengurus sendiri organisasi, menjadi rakan-kepimpinan bersama-sama kepimpinan utama yang berkaitan dan menikmati kebaikan-kebaikan demokrasi, sejak muda, maka adalah tidak menghairankan apabila akhirnya mereka kurang berminat dengan pilihan raya umum, politik dan demokrasi.

Justeru, walaupun faktor-faktor menyebabkan kurang berminat itu pelbagai, namun, jawapannya yang terbaik adalah menghakupayakan mereka mengamalkan dengan sebenar-benarnya, demokrasi sejak muda.

Kerajaan-Sendiri dalam Institusi

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Di sekolah/IPT, antara perkara yang wajar disertai pelajar ialah:

- Menubuhkan Kesatuan/Majlis Perwakilan Pelajar dan pelbagai Persatuan/Kelab serta Jawatankuasa Pilihan Raya Pimpinannya.

- Mengurus sendiri pilihan raya-pilihan raya Majlis Perwakilan Pelajar, Pengawas, Pengawas Perpustakaan, Pemimpin Rumah-rumah Sukan, Persatuan-persatuan, Lembaga Pengarah Koperasi Sekolah dan Jawatankuasa-jawatankuasa Asrama, Kantin, Surau, dll.

- Mengurus sendiri semua Kesatuan, Majlis, Persatuan/Kelab Pelajar.

- Mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan

Kerajaan Bersama dalam Institusi

Di sekolah, antara perwakilan pelajar yang perlu diwujudkan ialah:

- Wakil pelajar sebagai anggota Lembaga Pengelola/Penasihat Sekolah, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Alumni dan jawatankuasa-jawatankuasa akademik, peperiksaan, penilaian prestasi guru, pembangunan fizikal dan hal ehwal pelajar.

- Wakil pelajar sebagai anggota jawatankuasa-jawatankuasa pemilihan pasukan-pasukan (sukan, debat dll) mewakili sekolah.

Di IPT, Wakil Pelajar sebagai anggota dalam jawatankuasa-jawatankuasa, contohnya, Lembaga Pengurusan Universiti, Senat, Kebajikan Pelajar, Pembangunan dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti, Jabatan, Kolej Kediaman dll.

Rakan-Kepimpinan dalam Berkerajaan di Luar Institusi

Bagi gerakan belia, perwakilannya perlu diwujudkan dalam semua bidang dan di setiap peringkat. Contohnya, Dewan Negara, Majlis Kerajaan Tempatan, jawatankuasa-jawatankuasa kerajaan negeri, pentadbiran daerah, dewan-dewan perniagaan, CSO, taman perumahan, masjid dan rumah-rumah ibadat dan lain-lain.

Kesimpulannya, keinginan melihat partisipasi politik belia yang aktif dan penuh memerlukan pendekatan yang radikal termasuklah dengan mengupaya belia berkerajaan-sendiri.

* Datuk Seri Saifuddin Abdullah ialah Menteri Luar Negeri dan Ahli Parlimen Indera Mahkota. Beliau aktif di twitter: @saifuddinabd

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Lebih mudah berambut pendek
  2. Peguam enggan berhujah, Najib mungkin dijatuhi hukuman Selasa?
  3. Tembelang Presiden Ukraine terbongkar
  4. Fahami perubahan budaya politik
  5. Bercerita tentang adil