Sila log masuk terlebih dahulu.

Mohd Sidek perlu lepas jawatan secara terhormat

13 Jun 2022 07:40am | Masa membaca: 4 minit
MOHAMED SHAFIE
MOHAMED SHAFIE
A
A
A

SHAH ALAM - Gesaan terhadap bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk meletak jawatan sebagai Pengerusi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) selepas terpalit dengan isu integriti dilihat sebagai tindakan wajar.

Presiden Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC), Datuk Mohamed Shafie BP Mammal berkata, selaku pemimpin utama suruhanjaya yang memantau aduan orang ramai terhadap salah laku penguat kuasa, beliau seharusnya sedar semua tindakan yang dilakukan.

Ujarnya, tindakan Mohd Sidek seperti yang diakuinya sendiri sewaktu prosiding di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur baru-baru ini, jelas bercanggah dengan bidang tugasnya selaku pengerusi EAIC.

“Sekarang, beliau mengetuai satu badan bebas (tetapi nampaknya) tidak bebaslah (selepas terpalit dengan isu integriti). Jadi, kalau tanya kepada keseluruhan rakyat pun beliau (Mohd Sidek) mestilah seorang yang bersih.

“Justeru, apa yang perlu dilakukan beliau sekarang ini adalah lepas jawatan secara terhormat kerana ini memberi gambaran bahawa beliau ingin membersihkan namanya.

“Jika beliau terus pegang jawatan ini sekali pun orang akan tetap pertikai. Jadi, tindakan terbaik adalah beliau perlu lepaskan jawatan,” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.

Beliau mengulas gesaan bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof supaya Mohd Sidek yang terpalit isu elaun RM30,000 sebagai Ahli Lembaga Penasihat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melepaskan jawatan sedia ada pada masa ini.

Mengulas lanjut, Mohamed Shafie berkata, meskipun elaun yang diterima Mohd Sidek telah lama berlaku tetapi ia tetap satu kesalahan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Jelasnya, integriti bukan sesuatu yang bermusim atau mengikut keadaan tetapi satu perbuatan yang patut dibanteras.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Strategi 'serampang dua mata' PKR untuk hadapi PRU15
  2. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  3. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  4. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  5. Sampah angkasa dan mata-mata di langit