Sila log masuk terlebih dahulu.

Tempah maksiat menerusi aplikasi media sosial

22 Jun 2022 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Sebahagian daripada wanita warga asing yang ditahan imigresen di sebuah pusat hiburan mewah di ibu negara. Gambar kecil: Syamsul Badrin
Sebahagian daripada wanita warga asing yang ditahan imigresen di sebuah pusat hiburan mewah di ibu negara. Gambar kecil: Syamsul Badrin
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kegiatan pelacuran kini semakin rancak menggunakan platform aplikasi media sosial WhatsApp, Telegram dan WeChat untuk pelanggan membuat tempahan atau sistem booking.

Difahamkan, ejen sindiket yang menjadi ‘bapa ayam’, ‘ibu ayam’ atau runner akan memainkan peranan bagi menetapkan dan menghantar wanita pilihan ke lokasi tertentu kepada pelanggan.

Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia Kuala Lumpur, Syamsul Badrin Mohshin berkata, berdasarkan pemerhatian dan risikan pihaknya mendapati kegiatan tidak bermoral membabitkan wanita warga asing di ibu kota kembali rancak dalam tempoh peralihan fasa endemik ketika ini.

Jelasnya, pihak Imigresen Kuala Lumpur turut mengesan taktik pengusaha pusat hiburan yang berselindung di sebalik perniagaan restoran sambil menyajikan layanan wanita warga asing.

“Terdapat tawaran bagi aktiviti tidak bermoral ini serendah RM30 dikesan dijalankan di ibu negara.

“Malah ada bayaran sehingga ribuan ringgit bergantung kepada layanan, warganegara dan ‘gred’ wanita asing terbabit,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Pejabat Imigresen Kuala Lumpur di sini baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Syamsul Badrin berkata, pelanggan yang berminat dengan wanita-wanita itu akan menempah menerusi pesanan di aplikasi WhatsApp atau WeChat sebelum dihantar ke hotel tertentu sama ada kelas tinggi atau rendah berdasarkan temu janji atau booking yang dibuat.

“Begitu juga wanita asing yang menjalankan khidmat urut, sistem booking juga digunakan bagi menyukarkan tindakan pihak berkuasa,” ujarnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Menurutnya, sistem booking turut digunakan kepada pelanggan tertentu sahaja untuk memasuki pusat hiburan bagi mengurangkan risiko diserbu pihak berkuasa.

“Sekarang kalau nak masuk ke pusat hiburan juga kena melalui sistem booking, malah ada sesetengah premis memilih segelintir kaum sahaja sebagai pelanggan mereka.

“Pengusaha premis kemudian akan membawa wanita terbabit dan menunggu di lokasi tertentu sebelum dibenarkan masuk premis apabila diarahkan sahaja,” ujarnya.

Beliau berkata, sekiranya tiada permintaan untuk khidmat wanita tersebut, kelibat mereka tidak akan kelihatan di dalam premis.

Jelas beliau, bagi memastikan gerak-geri ‘penghantaran’ pelacur warga asing sentiasa selamat, pihak sindiket turut mengupah individu tertentu yang berperanan sebagai tonto.

“Tonto ini akan menyamar seperti orang biasa atau penjaga premis.

Sekiranya ada pergerakan pihak berkuasa, tonto ini akan segera memaklumkan pergerakan dan mengakibatkan sesuatu serbuan di premis yang telah dikenal pasti gagal,” kata beliau.

409 wanita asing dicekup sejak 2020

Menurut Syamsul Badrin, seramai 409 wanita warga asing berusia lingkungan 19 hingga 45 tahun ditahan menerusi Op Gegar di pusat hiburan dan rumah urut di sekitar ibu negara bermula Januari 2020 sehingga April lalu.

Ujarnya, daripada jumlah itu wanita Thailand paling ramai ditahan seramai 233 orang, diikuti Vietnam (137), China (10), Myanmar (10), Korea Selatan (enam), Indonesia (lima), Filipina (tiga), Kemboja (tiga) dan Laos (dua).

“Ada di antara mereka masuk ke Malaysia dengan menggunakan pas lawatan sosial atau pas pelajar. Ada juga yang diuruskan oleh sindiket.

“Malah, pihak kami turut mendapati terdapat wanita asing ini yang berkahwin dengan warga tempatan, namun bekerja dalam kegiatan yang tidak bermoral ini,” katanya.

Antara wanita Thailand yang diperiksa dalam Op Gegar di Kuala Lumpur pada tahun ini.
Antara wanita Thailand yang diperiksa dalam Op Gegar di Kuala Lumpur pada tahun ini.

Mengulas berkenaan jumlah yang ramai melibatkan wanita Thailand, beliau berkata, ia disebabkan faktor negara terbabit yang terletak berhampiran dengan Malaysia.

“Kos pergerakan melalui jalan darat mungkin lebih murah dan mudah berbanding kos dari negara lain yang lebih jauh yang terpaksa menggunakan laluan udara,” katanya.

Kerjasama bersama agensi lain

Tegas Syamsul Badrin, pihak imigresen memberi amaran keras kepada individu atau sindiket yang terlibat dalam menawarkan kegiatan tidak bermoral.

“Kerjasama dan penguatkuasaan berterusan antara imigresen, Polis Diraja Malaysia (PDRM), pihak berkuasa tempatan (PBT) serta agensi penguat kuasa berkaitan akan terus dijalankan untuk membanteras kegiatan tidak moral ini daripada terus menular khususnya di ibu kota.

“Pada masa sama, kesedaran orang awam terhadap masalah gejala sosial terbabit merupakan kunci dalam usaha membanteras kegiatan tidak bermoral berkenaan sepenuhnya,” ujar beliau.

Dalam pada itu, beliau berkata, orang awam perlu diberikan kesedaran tentang akibat dan risiko apabila menggunakan khidmat pelacuran warga asing terutama dari segi penyebaran penyakit berjangkit serta masalah sosial lain.

“Operasi telah banyak dijalankan, namun untuk memastikan Kuala Lumpur ini bersih daripada kegiatan tidak bermoral, kita akan memperbanyakkan lagi risikan serta tindakan bersama agensi penguat kuasa lain,” kata beliau.

Statistik Op Gegar di KL

Jumlah tangkapan wanita warga asing mengikut tahun

2020 - 301 orang

2021 - 60 orang

2022 - 48 orang

Pecahan mengikut kewarganegaraan

Thailand - 233 orang

Vietnam - 137 orang

China - 10 orang

Myanmar - 10 orang

Korea Selatan - 6 orang

Indonesia - 5 orang

Filipina - 3 orang

Kemboja - 3 orang

Laos - 2 orang

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik