Sila log masuk terlebih dahulu.

RM1,500-RM2,000 sebulan untuk dapat makanan berkhasiat

24 Julai 2022 08:35am | Masa membaca: 4 minit
Program pemberian makanan percuma yang tersedia secara universal di sekolah perlu dilaksanakan bagi menangani isu ketidakjaminan akses makanan berkhasiat di dalam negara - Foto 123RF
Program pemberian makanan percuma yang tersedia secara universal di sekolah perlu dilaksanakan bagi menangani isu ketidakjaminan akses makanan berkhasiat di dalam negara - Foto 123RF
A
A
A

SHAH ALAM - Anggaran perbelanjaan bagi setiap isi rumah di Malaysia untuk menyediakan makanan bernutrisi seimbang kepada seluruh ahli keluarga pada masa ini ialah RM1,500 hingga RM2,000 sebulan.

Jumlah itu menunjukkan peningkatan sebanyak lebih 25 peratus berbanding perbelanjaan makanan sihat yang ditetapkan dalam kiraan pendapatan garis kemiskinan (PGK) pada tahun 2019 iaitu sebanyak RM1,169.

Kiraan itu berdasarkan keperluan nutrien optimum bagi empat orang dalam satu isi rumah berpendapatan di bawah B40 iaitu B20 terdiri daripada ibu, bapa dan dua orang anak.

Pegawai Sains (Pemakanan) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Khairul Zarina Mohd Yusop berkata, kenaikan itu dijangka berlaku selepas mengambil kira peningkatan harga beberapa bahan makanan yang dimasukkan dalam perkiraan PGK makanan antaranya ayam, telur dan sayur-sayuran.

“Seperti dahulu, menerusi bahagian paling bawah piramid makanan, kita menyarankan masyarakat mengambil nasi, roti dan produk berasaskan bijirin yang merupakan pengambilan nutrien paling banyak.

“Tapi sekarang, disebabkan banyak penyakit termasuk obesiti, kencing manis dan penyakit kronik, kita tukarkan di bahagian bawah itu kepada pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran berdasarkan kajian saintifik ,” ujarnya kepada Sinar Ahad.

Isi rumah di Malaysia sememangnya berhadapan kesukaran untuk menyediakan pemakanan seimbang kepada ahli keluarga

Khairul Zarina bagaimanapun mengakui, dengan mengambil kira harga bahan mentah di Malaysia pada masa kini, perbelanjaan memenuhi saranan pengambilan makanan seimbang itu sukar untuk dipenuhi terutama bagi kumpulan B20.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

PERLUAS PEMBERIAN MAKANAN PERCUMA

Dalam pada itu, program pemberian makanan percuma yang tersedia secara universal di sekolah perlu dilaksanakan bagi menangani isu ketidakjaminan akses makanan berkhasiat di dalam negara, kata Pengerusi Persatuan Hak Dapat Makanan (Hadam) Malaysia, Profesor Dr Wan Abdul Manan Wan Muda.

Beliau berkata, dengan mengambil kira tekanan harga makanan ketika ini, isi rumah di Malaysia sememangnya berhadapan kesukaran untuk menyediakan pemakanan seimbang kepada ahli keluarga.

Disebabkan situasi tersebut, katanya, ia mendedahkan kanak-kanak khususnya daripada keluarga berpendapatan rendah dan sederhana terhadap risiko kekurangan pengambilan nutrien, seterusnya menyebabkan berlakunya peningkatan kes bantut di dalam negara.

“Orang yang berpendapatan tinggi mungkin mampu untuk menyediakan makanan untuk anak-anak mereka, tapi golongan B40 atau M40 yang sudah jatuh ke dalam kelas berpendapatan rendah baru-baru ini, mereka sudah tidak lagi mampu.

“Jadi, isu asasnya ialah kita perlu melihat kanak-kanak ini supaya mereka diberikan makanan yang mencukupi di sekolah,” katanya kepada Sinar Ahad.

Beliau yang juga pakar nutrisi dan kesihatan awam dari Universiti Alma Ata, Yogyakarta, Indonesia berkata, penyediaan makanan bernutrisi seimbang semasa tempoh pembesaran kanak-kanak adalah waktu sangat kritikal bagi memastikan mereka membesar dengan sihat.

“Kalau perkara ini tidak ditangani segera, kita akan terus dengar berkaitan isu peningkatan kes bantut dalam kalangan kanak-kanak,” ujarnya

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Bangladesh bergelap lagi
  2. OPEC dituduh pro-Rusia kerana susahkan AS?
  3. Bajet 2023 titik permulaan rasionalisasi subsidi negara?
  4. Apabila hidupan liar masuk bandar
  5. Program diplomasi kebudayaan