Sila log masuk terlebih dahulu.

Orang muda tak minat bawa teksi

31 Julai 2022 08:45am | Masa membaca: 4 minit
Kos sewaan teksi dianggap membebankan dan pendapatan yang diperoleh tidak cukup menampung perbelanjaan harian. (Gambar dalam : Kamarudin)
Kos sewaan teksi dianggap membebankan dan pendapatan yang diperoleh tidak cukup menampung perbelanjaan harian. (Gambar dalam : Kamarudin)
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kos sewa tinggi selain pendapatan tidak setimpal antara faktor orang muda tidak berminat untuk bekerja sebagai pemandu teksi.

Yang Dipertua Gabungan Teksi SeMalaysia (GTSM), Kamarudin Mohd Hussain berkata, pemandu teksi bajet perlu menyediakan RM40 sehari atau RM1,200 sebulan bagi bayaran sewa kenderaan.

Menurutnya, kos sewa tersebut dianggap membebankan dan pendapatan yang diperoleh tidak cukup menampung perbelanjaan harian.

“Ia disebabkan pendekatan kerajaan-kerajaan terdahulu yang lebih berminat memberi permit kepada syarikat teksi, menyebabkan kos operasi meningkat dan sewa yang diberikan juga tinggi.

“Jadi kalau orang muda bawa (teksi), ia tak cukup untuk tampung kehidupan mereka. Ini menyebabkan kebanyakan pemandu teksi terdiri orang berumur atau pesara tentera dan polis,” katanya mengulas mengenai masa depan industri teksi di Malaysia.

Beliau berkata, GTSM mempunyai rancangan membangunkan semula industri teksi melalui pelan Malaysia Yellow Cab dengan membawa kereta terpakai keluaran luar negara seperti Honda Accord dan Toyota Camry berusia tidak lebih 10 tahun untuk dijadikan teksi.

“Kereta mewah yang berusia lima tahun ke atas masih dalam kondisi baik. Ada cara bawa kenderaan ini masuk ke Malaysia dengan harga murah, secara tidak langsung pemandu teksi juga dapat menyewa dengan kadar murah.

“Dengan usaha yang dibawa ini, kita berharap dapat kurangkan kadar sewa daripada RM1,200 kepada RM600 hingga RM800 sebulan. Lebihan wang itu boleh digunakan untuk perbelanjaan keluarga atau simpanan pada masa hadapan,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Katanya, idea itu akan dikemukakan menerusi makmal yang bakal diadakan pada tahun depan menghimpunkan pemain industri teksi dan e-hailing bagi menumpukan penyelesaian permasalahan perkhidmatan itu.

Tambahnya, industri teksi mampu dipertahankan jika diberikan layanan sama rata seperti e-hailing seperti yang diperjuangkan sejak 2014.

“Namun, tuntutan kami dimanipulasi. Kami tidak minta e-hailing diharamkan tetapi mahu kerajaan mewujudkan kesamarataan supaya pemandu e-hailing dan teksi dapat cari makan dalam suasana adil dan harmoni.

“Keadaan sekarang masih sama tapi kami bersyukur kementerian berkaitan ambil pendekatan untuk mengadakan makmal dan sesi bertemu kami, jadi isu ini akan dibawa,” katanya.

Beliau berkata, pemandu e-hailing kini dilihat berdepan masalah kawalan harga tambang tidak menentu yang adakala terlalu murah dan mahal hingga menimbulkan keluhan dalam kalangan pengguna.

Jelasnya, sudah tiba masa nya kerajaan ambil tahu tuntutan dibawa pemain industri untuk bawa keadilan kepada semua pihak.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Menanam tebu di tepi bibir'
  2. Mencari keberanian penjawat awam
  3. Ulama rasai denyut nadi masyarakat
  4. Menyusun semula Malaysia
  5. Antara fenomena Menu Rahmah dan mercun 'ramah'