Sila log masuk terlebih dahulu.

Zaman main isu skandal sudah berakhir

05 Ogos 2022 08:45am | Masa membaca: 4 minit
Program Bersama Johan Jaafar menampilkan Saifuddin yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu. - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID
Program Bersama Johan Jaafar menampilkan Saifuddin yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu. - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID
A
A
A

[WAWANCARA] Pakatan Harapan (PH) tampil dengan pendekatan problem and solution (masalah dan penyelesaian) sebagai strategi dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang akan datang.

Ketua Setiausaha PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menjelaskan, ketika ini bukan lagi waktu pembangkang membangkitkan isu-isu skandal atau kontroversi pemimpin terutama dalam menghadapi kempen PRU15 nanti.

“Ini bukan soal peristiwa mata lebam, bukan soal bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Mohd Noor pukul Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, bukan soal keganasan polis dalam menghadapi himpunan rakyat atau skandal-skandal lain.

“Sekarang ini adalah pasca Covid-19, orang bercakap tentang rakyat hilang punca pendapatan, hasil kerajaan semakin terhad dan apa solusi pembangkang tawarkan,” katanya.

Ikuti kupasan Saifuddin mengenai pelbagai isu dibangkitkan dalam wawancara eksklusif dikendalikan oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kompleks Kumpulan Karangkraf, Shah Alam pada Rabu.

JOHAN: Sekiranya diadakan Pilihan Raya Umum 15 dalam sehari dua ini, adakah YB (Yang Berhormat) rasa Pakatan Harapan (PH) ada harapan untuk menang?

SAIFUDDIN: Jujur dan terus terang, pilihan raya kali ini keyakinan kita satu perkara tetapi realiti politik menuju ke arah bahawa tidak ada satu parti tunggal atau gabungan politik yang akan selesa akui bahawa Pilihan Raya Umum (PRU) kali ini akan jadi milik mereka.

Pilihan raya di mana zaman UMNO dan Barisan Nasional (BN) dengan mudah melepasi dua pertiga majoriti itu sudah berakhir.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ketika ini bukan lagi waktu pembangkang membangkitkan isu-isu skandal atau kontroversi pemimpin terutama dalam menghadapi kempen PRU15 nanti. - Saifuddin. - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID
Ketika ini bukan lagi waktu pembangkang membangkitkan isu-isu skandal atau kontroversi pemimpin terutama dalam menghadapi kempen PRU15 nanti. - Saifuddin. - Foto Sinar Harian / MOHD HALIM ABDUL WAHID

- Pada pandangan YB, yang mana lebih mengecewakan rakyat, apakah kerana PH tidak sepenuhnya menunaikan manifesto sepanjang 22 bulan PH memerintah, pengkhianatan Langkah Sheraton atau kerana kegagalan kerajaan yang ada sekarang?

Semua sedia maklum saya sebahagian daripada kerajaan 22 bulan itu, saya juga dalam kelambu gabungan politik PH. Saya tidak pernah merasakan bahawa PH pada ketika itu apakah ia satu gabungan politik yang padat dan utuh, jawapannya ya.

Kerajaan yang ditubuhkannya, ia adalah sebuah kerajaan yang berfungsi. Saya harus jujur menyebut begitu.

Apakah ia berjaya memenuhi seluruh jangkaan rakyat khususnya yang memberi dukungan undi yang menjatuhkan BN yang memerintah 60 tahun. Ternyata, kita tidak dapat memenuhi semua jangkaan itu.

Jadi dalam tempoh 22 bulan, kalau ukurannya adalah berjaya atau tidak kami mencapai beberapa perkara, saya fikir dari sudut amalan tata kelola dan tadbir urus yang baik, kita tidak meninggalkan apa-apa skandal.

Adakah YB sendiri berasa kecewa dan menjangka bahawa kerajaan PH yang diletakkan pada kedudukannya oleh rakyat yang begitu semangat pada ketika itu hanya dapat memerintah selama 22 bulan?

Tidak. Itu tidak dalam jangkaan kita.

- Apakah YB rasa bahawa itulah gabungan politik yang terbaik untuk PH menghadapi pilihan raya dengan pasukan yang sama? Ada yang menggunakan istilah khemah besar untuk menghadapi PRU akan datang sedangkan YB sendiri sedar ada masalah dalaman yang perlu diselesaikan atau yang menjadi liabiliti pada ketika ini.

Kalau namanya gabungan politik, ia bukan sesuatu hal yang mudah menguruskan perbezaan. Baik BN, Perikatan Nasional (PN), apatah lagi PH. Tetapi hakikat bahawa kerajaan 60 tahun, BN tercatat dikalahkan oleh sebuah pakatan politik yang namanya PH.

Sering kali penganalisis politik mengabaikan apakah kelebihan dan kekuatan tersendiri PH pada momen itu, Mei 2018.

Tidak ramai yang tengok pada rahsia kekuatan. Saya berpendapat dinamik menguruskan sebuah pakatan politik itu ada cabarannya, tetapi kalau kalau ditanya saya mengenai langkah menuju PRU15 berbanding dengan pakatan politik yang ada pada saat ini dengan latar belakang masalah pasca 1Malaysia Development Bhd (1MDB), Covid-19 dan sebagainya, saya masih optimis bahawa kami mampu menawarkan sebuah pakatan politik yang dapat menarik sokongan dan imaginasi rakyat sekarang.

- BN dan UMNO kini dilihat mempunyai keyakinan yang jauh lebih tinggi berbanding apa yang berlaku pada tahun 2018 dan kemenangan mereka khususnya di Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor, memberikan satu keyakinan baharu kepada mereka. Apakah komen YB?

Ketika 2018, mereka dikalahkan, apakah isu pada waktu itu? 1MDB serta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST). Pasca Covid-19 isunya mengenai apa? Derita rakyat, kos sara hidup, harga barang tinggi, rakyat hilang kerja dan prestasi ekonomi negara.

Apa sahaja yang dilonggokkan hari ini sebenarnya keadaan jauh lebih teruk berbanding 2018 waktu kita perlu menjelaskan mengenai skandal 1MDB dan juga tentang GST.

Hari ini timbunan isu itu jauh lebih banyak. Keyakinan UMNO itu satu bab, dengan contoh Melaka dan Johor.

Tetapi yang kita cakap ini adalah soal PRU15 yang mempertaruhkan kuasa pemerintahan di peringkat kerajaan persekutuan.

- Kenapa tidak ada cerminan yang YB sebutkan di PRN Johor dan Melaka?

Ketika itu, kita masih lagi dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Kemudian bak kata Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said, ia pilihan raya yang dipaksakan ke atas rakyat.

Di satu sisi semua pihak diminta memberikan tumpuan kepada memulihkan ekonomi dan membantu rakyat mendepani keadaan Covid-19.

Pada masa yang sama pilihan raya diadakan, sudah tentu rakyat pada masa itu merasakan bahawa mereka tidak terpanggil. Ditambah pula dengan keadaan politik yang tidak menentu, mereka rasa meluat dan menyampah.

Jadi respons mereka adalah sekitar 50 peratus keluar mengundi dan itu cukup menghantar kembali UMNO, BN memperolehi dua pertiga majoriti dengan 40 peratus undi popular dan 60 peratus itu menolak BN.

- Katakanlah PRU15 diadakan pada 2022 atau 2023. Apakah YB merasakan bahawa gelombang seperti yang berlaku dalam PRU pada 2018 itu akan berulang?

Sentimen rakyat ini tampil dalam bentuk gelombang. Sebagai contoh peristiwa 1999, gelombang rakyat cukup besar tetapi tidak boleh jatuhkan kerajaan.

Tahun 2004 punca kebencian rakyat pada ketika itu iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan (sebagai Perdana Menteri).

Jadi faktor yang menjadi kemarahan rakyat itu, sudah tidak ada. Kemudian, bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi muncul.

Prestasi beliau pada waktu itu adalah prestasi BN yang terbaik dalam sejarah.

Tun Mahathir pun tidak boleh tanding. Tahun 2008 hingga 2013, BN tidak dapat lagi dua pertiga majoriti. Sejak itu tidak ada lagi istilah dua pertiga majoriti kepada BN.

- Adakah YB setuju isu 1MDB ini seperti yang disebut oleh Timbalan Presiden UMNO, rakyat sudah sampai peringkat penat dan merasakan bahawa makanan atas meja lebih penting daripada bercakap tentang hal mengenai 1MDB?

Saya katakan bahawa zaman di mana pembangkang masuk PRU dengan memainkan atau membangkitkan isu-isu itu sudah tidak ada.

Zaman itu sudah berakhir. Kalau pun ia boleh berjalan, tetapi ia tidak patut mendominasi dalam pilihan raya blok pembangkang.

Saya katakan bahawa pendekatan yang memang kami bersedia untuk ditampilkan sekarang adalah pendekatan problem and solution.

Ini bukan soal peristiwa mata lebam, bukan soal bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Mohd Noor pukul Datuk Seri Anwar Ibrahim, bukan soal keganasan polis dalam menghadapi himpunan rakyat atau skandal.

Sekarang ini adalah pasca Covid-19 orang bercakap tentang rakyat hilang punca pendapatan, hasil kerajaan semakin terhad, apa solusi pembangkang? Saya fikir pendekatan sekarang adalah pendekatan masalah dan penyelesaian.

Inilah sekarang yang kami gerakan dan kami akan tampilkan kerangka-kerangka ini.

- Apa yang boleh PH tawarkan kepada rakyat pada kali ini?

Tiga perkara sekurang-kurangnya. Perkara pertama yang tetap kita kena pahat di dalam benak rakyat adalah menolak dan merasa jijik terhadap rasuah. Yang kedua ialah tentang penstrukturan semula ekonomi.

Bayangkan daripada 100 syarikat yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), 97 adalah syarikat perusahaan kecil dan sederhana (IKS) manakala hanya tiga peratus sahaja syarikat-syarikat besar.

Tetapi polisi ekonomi kerajaan selama ini adalah mengutamakan syarikat besar dan agak mengabaikan syarikat IKS.

Yang ketiga adalah memperkukuhkan jaringan keselamatan sosial. Saya pernah menjadi menteri dan pernah dapat akses kepada 10 juta data penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Pada zaman PH, kami tukar kepada Bantuan Sara Hidup (BSH). Senarai golongan B40 yang mendapat manfaat sumbangan, paling ramai adalah di Selangor berbanding Sabah dan Kelantan, negeri yang memang dekat dengan kemiskinan tetapi kelompok penerima bantuan tunai kerajaan itu angkanya rendah berbanding negeri yang lebih kaya.

Kenapa? Ia bermula dengan rubbish in, rubbish out (sampah masuk, sampah keluar). Data yang korup dimasukkan dan itulah hasilnya. .

Kesan bantuan tunai subsidi kerajaan kepada rakyat serta impak bersih kepada kesan pembasmian adalah kosong sebab tersalah sasar iaitu Lembah Klang.

Bagi setiap 10 penerima yang layak mendapat bantuan B40, hanya empat yang dapat, enam lagi tidak dapat. Isunya adalah dalam kluster mengukuhkan jaringan keselamatan sosial, menstrukturkan semula ekonomi dan membanteras rasuah.

Saya fikir pendekatan masalah penyelesaian jauh lebih penting dan patut dominan dalam pendekatan kempen pembangkang kali ini berbanding dengan 1MDB.

- Apakah ini sentimen daripada PH keseluruhannya atau pandangan daripada seorang Ketua Setiausaha PH?

Hal yang saya ungkapkan ini adalah hasil daripada temu rapat yang kita buat di peringkat PKR.

Saifuddin
Saifuddin

Dalam temu rapat pimpinan, presiden parti bertanya kepada kami, kalau ada satu perkara besar yang patut keadilan buat untuk memastikan PKR menang dalam pilihan raya, apa perkara itu. Tolong ambil nota, tulis dan tampalkan di dinding.

Kami dapat timbunan isu, kemudian apabila kita pilih, majoritinya bercakap soal membanteras rasuah, penstrukturan semula ekonomi dan kemudian soal memperkukuhkan jaringan keselamatan sosial, sebagai jawapan. Ini penting.

- Banyak orang bercerita soal kestabilan politik. Kalau kita belajar daripada pengalaman Indonesia, sekurang-kurangnya empat Presiden dan tidak kurang dari 13 tahun untuk mencapai kestabilan politik yang berlaku sekarang ini. Apakah YB rasa bahawa di Malaysia ini hal yang sama akan berlaku sepertimana yang terjadi di Indonesia?

Kita melihat orang mula kata tentang keadaan Indonesia lebih baik berbanding kita.

Di Malaysia, apakah kita perlu melalui proses yang sama? Saya katakan bahawa nak selesaikan masalah negara, kita mesti ikut acuan negara kita sendiri.

Sebab acuan itu mungkin sesuai untuk konteks Indonesia, lagipun pemilihan presiden itu pemilihan langsung di mana dia terus memilih Jokowi atau calon lain (untuk jawatan tersebut).

- Kalau kita perhatikan pengajaran dari pada PRN Johor, Melaka dan Sarawak. Di Sarawak, PKR bertanding dalam 28 DUN dan hilang deposit 22 DUN. Di Johor, menang satu dan di Melaka hampir wipe out. Adakah itu bukan wake up call bagi PKR?

PKR ini kami tubuhkan pada April 1999. Kami masuk pilihan raya menang lima Parlimen dan lima DUN.

Itu sejarah kami. Tahun 2004, kami tinggal satu Parlimen. Saya masih ingat lagi di wawancara oleh sekumpulan wartawan.

Apakah ini bukan wake up call petanda bahawa PKR sudah ranap, punah dan tiada lagi. Kami bangun dan kumpul saki baki dan cebis-cebis itu. Tahun 2008 kami menjadi parti pembangkang yang terbesar dengan 31 ahli Parlimen.

Jadi, dalam laluan perjuangan itu akan ada ujian seperti orang panggil mehnah dan tribulasi dalam perjuangan.

Tetapi, jangan ambil pendekatan denial syndrome. Mengaku dulu, yes ini isyarat rakyat. Perlu berlaku beberapa pembetulan dan penambahbaikan. Itu sikap yang betul untuk kita respons.

- Dalam karier YB sebagai ahli politik yang melalui pelbagai cabaran, ancaman dan sebagainya. Ada sebarang kekecewaan?

Reaksi saya ada dua. Ada yang kecewa ada yang bangga kerana saya rasa telah melakukan perkara yang betul. Ada satu perkara yang memberikan kepuasan politik yang tinggi kepada saya. Bukan masa menang dan kalahkan BN.

Kepuasan politik yang paling tinggi kepada saya dalam erti kata melakukan perkara yang betul adalah apabila saya ikut sama dalam PH memasuki fasa perjanjian persefahaman dengan kerajaan iaitu pada September 2021 yang hasilnya beberapa reformasi Parlimen, reformasi ekonomi dan segalanya tercapai.

Itu kepuasan yang paling tinggi buat saya secara peribadi. Bukan kerana saya menduduki jawatankuasa itu, tetapi pada saya dalam perjalanan politik yang panjang, kalau ada satu yang memberikan kepuasan politik yang tinggi kerana saya terlibat melakukan perkara yang betul.

Tak mudah, dalam parti pun ada yang tidak bersetuju, dalam PH pun ada perbezaan pendapat apatah lagi rakyat. Tetapi, bagi saya do the right thing.

Kedua, yang kecewa sudah tentu ada. Kekecewaan saya bukan kerana Anwar tidak jadi perdana menteri.

Kecewa saya apabila saya mengenang selepas pilihan raya 2008, kami ada menulis kepada Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) supaya dipanggil sidang khas Parlimen kerana kami hendak buat undi tidak percaya.

Kita hanya akan buat begitu setelah kita yakin ada angka yang munasabah. Itu membawa kepada pertemuan saya menemani Datuk Seri Anwar berjumpa dengan Almarhum Tok Guru Nik Aziz dan Ustaz Hadi Awang.

Momen itu melihat sendiri bagaimana Ustaz Hadi menolak untuk ikut serta, dia kata Pas tak boleh. Sedangkan Tok Guru Nik Aziz bersetuju dengan apa yang Anwar nak buat.

Waktu itu Anwar berada di persimpangan, kalau dia teruskan Pas akan berpecah. Jadi, dia pun berundur dan serentak itu juga Pak Lah tidak panggil sidang khas.

Kalaulah waktu itu kita teruskan dan Pak Lah buka ruang, saya tidak fikir skandal 1MDB atau Ultra Kirana akan berlaku. Pada ketika itu persetujuan dalam Pakatan Rakyat, jika sokongan itu dapat dibuktikan dalam Parlimen, konsensusnya saudara Anwar.

Kecewa saya bukan kerana dia tidak berada di kedudukan itu, tetapi kerana tidak dapat konsensus dalam kalangan rakan-rakan yang kami anggap dekat dengan kami pada ketika itu.

- Adakah YB masih percaya Datuk Seri Anwar akan menjadi Perdana Menteri?

Sudah tentu. Saya percaya. Saya menjawab dengan terang, yakin dan fasih. Pada saya, kalau nak cari calon terbaik pada ketika ini dengan keadaan yang berlaku dalam negara ini.

Saya fikir dengan pengalamannya, pengorbanan dan jaringan antarabangsanya, saya fikir dia calon yang terbaik untuk PKR dan PH tawarkan.

- Apa harapan YB untuk masa depan negara khususnya untuk anak muda, generasi akan datang. Apa yang YB harapkan?

Sebagai orang lama pembabitan dalam politik, bergelumang dengan rakyat, saya fikir rakyat tidak harap banyak dengan kerajaan.

Pertama, rakyat mengharapkan di dalam negara kita ini akan ada sistem pendidikan yang berkualiti dan apabila mereka hantar anak mereka belajar dan tamat universiti, anak mereka dapat peluang kerja di dalam negara sendiri.

Kedua iaitu khidmat kesihatan yang tidak boleh ada jurang antara perkhidmatan swasta atau hospital kerajaan.

Mestilah khidmat kesihatan yang terbaik, doktor yang mencukupi agar rakyat tidak susah hati jika diuji dengan sakit.

Rakyat perlukan rumah untuk tempat berlindung. Hari ini kita dengar pengumuman dalam Parlimen, berjuta unit rumah tidak dijual.

Rakyat tiada keupayaan kuasa beli. Prasarana di Kapit, Baram dan di Hulu Rajang, capaian internet, hospital, klinik, jalan raya harus jangan jauh jurangnya dengan di Petaling Jaya atau di tempat saya iaitu di Alor Setar.

Kemudian, apabila dia keluar dari rumah, rakyat mahu rasa keamanan terjamin, keselamatan mereka terjamin.

Kalau dia berbelanja, dia rasa biarlah perbelanjaan itu yang mampu untuk dia tanggung.

Tak banyak pun rakyat minta. Ingatan kepada orang politik, kalau sudah dapat mandat rakyat, adakah dasar-dasar bantu rakyat. Pada saya, harapan saya itu sahaja.

- Apa yang YB lihat akan berlaku kepada YB pada masa depan dalam politik?

Saya sangat meminati sirah nabi dan para sahabat. Saya meminati sosok bernama Abu Zar Al Ghifari. Dia berjuang di sisi nabi tiada tolok banding. Tetapi, pada akhirnya dia tinggal sebagai orang biasa sahaja.

Kekal dengan prinsipnya tetapi legasi perjuangannya itu tercatat hebat.

Jadi, kalau Tan Sri tanya saya kat mana laluan Saifuddin Nasution ini? Sebenarnya bukan Saifuddin pun, saya sudah berumur 60 tahun. Tetapi, saya ada impian terhadap negara bagaimana yang saya nak.

Tetapi, waktu itu di mana saya? Kalangan pimpinan muda sudah jauh bersedia untuk mengambil peranan.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Hadi terkhilaf tuduh saya ahli Freemason, tapi tidak minta maaf' - Anwar
  2. Anwar mahu bertanding kerusi pengkhianat PKR
  3. 'Recycle' pemimpin pencen, tanduskah pemimpin muda?
  4. Tidak mustahil Setiausaha Agung wanita daripada DAP
  5. 'Kaji mengapa sekolah vernakular lebih menjadi pilihan'