Sila log masuk terlebih dahulu.

Mungkinkah disebabkan saya Mujahid?

12 Ogos 2022 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Datuk Seri Dr Mujahid Yusof. Foto Sinar Harian, ROSLI TALIB.
Datuk Seri Dr Mujahid Yusof. Foto Sinar Harian, ROSLI TALIB.
A
A
A

SELAIN maruah bangsa, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof menekankan pentingnya perjuangan menentang isu korupsi dan pecah amanah dalam kalangan pemimpin Melayu Islam.

Beliau yang juga Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) turut melahirkan rasa khuatir dengan isu perkauman di negara ini, selain berkongsi iltizamnya untuk membentuk naratif Islam yang inklusif dan progresif.

Mujahid juga menyentuh tentang pembunuhan karakter dan kekesalan terhadap orang Melayu Islam yang melihat kerajaan Pakatan Harapan (PH) daripada kaca mata politik, bukannya di atas kepentingan dasar yang diperkenalkan. Banyak lagi yang dikongsikan beliau dalam program wawancara Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar.

JOHAN: Kita belum lagi selesai dengan isu membabitkan skandal 1MDB, Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) dan sekarang ini timbul pula isu kapal tempur pesisir (LCS). Apakah yang sebenarnya berlaku dalam negara kita?

MUJAHID: Tidak sukar untuk kita faham isu ini kerana asasnya adalah isu integriti, soal ketidakjujuran, ketidaktelusan di mana kes-kes berkenaan melibatkan kepentingan negara.

Jadi, negara kita memerlukan lonjakan baharu dan keluar daripada cerita lama tentang rasuah, sikap pemimpin yang tidak berintegriti supaya kita tidak lagi perlu menyenaraikan rasuah besar selepas ini, yang akhirnya ia bukan sahaja isu integriti tetapi melibatkan kepentingan awam, keselamatan dan nama baik negara.

Masalah yang paling besar adalah kita didefinisikan oleh soal ketirisan, salah laku, korupsi dan sebagainya. Bukanlah itu malang bagi sesebuah negara?

Sangat malang kerana pada hakikatnya negara sepatutnya dilihat mulia dan ada harga diri apabila pemimpin-pemimpinnya menentang rasuah.

Pemimpin meletakkan amanah itu sebagai satu tonggak penting dalam mentadbir negara tapi apabila isu-isu ini lahir dan timbul, perkara yang ‘membawahi’ semua masalah ini, iaitu di bawahnya melambangkan satu masalah besar iaitu nilai. Lebih buruk, nilai itu tidak dipedulikan rakyat yang melihatnya sebagai perkara yang biasa.

Ini lagi membimbangkan saya sebab sesebuah bangsa itu apabila hilang nilai-nilai murni dalam meletakkan tamadun setaraf dengan yang lain, maka tidak ada nilai lagi bagi bangsa.

Yang Berhormat (YB) banyak bercakap tentang maruah bangsa akhir-akhir ini. Apa sebenarnya maksud YB dalam membangkitkan isu maruah bangsa?

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Maruah ini sangat penting dalam kita mengkaji apa sahaja pemerintahan dan peradaban. Ia melambangkan satu identiti negara tersebut dan melambangkan jati diri.

Apabila hilang maruah, seolah-olah keseluruhan jati diri dan nilai bangsa itu runtuh. Jadi, ia bukan sekadar runtuh tapi ia melibatkan soal keselamatan negara, kepentingan penguatkuasaan.

Apabila maruah itu hilang, apa yang menggantikan kekosongan maruah itu adalah huru-hara, ketirisan dan ketidakstabilan.

Adakah YB rasa soal maruah ini masih relevan bagi sesetengah orang atau kita perlu menjadikannya relevan?

Saya tidak fikir orang menyatakan soal maruah itu sudah tidak relevan tapi apa yang berlaku adalah kepentingan pihak-pihak tertentu menjadikan maruah itu sangat kabur dalam masyarakat kita kerana ia diselang seli dengan soal ketuanan bangsa, ketuanan Melayu walaupun dalam perbuatan tersebut, selalu maruah itu dikaitkan dengan ini semua untuk orang Melayu.

Sudah tentu kita boleh katakan ia formula yang silap. Saya lebih khuatir apabila kaitkan perbuatan rasuah itu dengan bangsa. Dia memberi kewajaran bahawa apa yang dibuat itu adalah kerana bangsa ini, kerana Melayu istilahnya.

Saya tidak fikir dalam mana-mana sejarah Melayu yang boleh menerima tahap pengkhianatan dan menerima pemimpin-pemimpin yang rasuah.

Mujahid dalam program wawancara Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar. Foto Sinar Harian, ROSLI TALIB.
Mujahid dalam program wawancara Bersama Johan Jaaffar yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar. Foto Sinar Harian, ROSLI TALIB.

Apakah maksudnya asalkan Melayu, asalkan Islam, rasuah tak apa, salah guna kuasa tak apa?

Ini yang saya khuatir, kenapa jadi begitu. Bila kita bercakap tentang Melayu, ada dua sisi. Satunya Melayu yang kita bincang tentang peradaban, persejarahan dan Islam yang sangat sinonim. Itu tak ada siapa yang pertikaikan, malah kita kena cantikkan dan bina lagi.

Yang kita bercakap sekarang dalam soal rasuah misalnya, itu adalah Melayu dalam kepimpinan politik. Apabila Melayu dalam kepimpinan politik ini menggambarkan orang di luar sana bahawa dia sahaja yang mewakili orang Melayu, dialah peradaban.

Maka apabila berlaku sesuatu yang ‘bobrok’ seperti ini, ia akan memburukkan orang Melayu. Ia akan mengganggu dan mewakili Melayu yang salah, maka dikhuatiri akhirnya orang akan kaitkan orang Melayu begitulah.

Apakah YB fikir nilai orang Melayu itu cukup kuat untuk menghalang dan dijadikan sebagai benteng daripada segala asakan kebendaan yang melampau dan tarikan sehingga menjejaskan maruah bangsa itu?

Melayu tidak dapat dipisahkan dengan Islam. Orang Melayu tegak binanya dalam konteks bangsa dan peradabannya, adalah suntikan daripada budaya Islam yang sangat menentang soal rasuah, tidak jujur dan tidak amanah.

Namun, saya optimis dalam diri orang Melayu, ada satu macam darah daging, di mana mereka sangat sukar menerima orang yang rasuah, tidak jujur dan amanah. Cuma masalahnya, bagaimana kita nak keluarkan mereka daripada satu doktrin yang menganggap hanya parti Melayu ini yang dominan hari ini iaitu UMNO, mereka sahaja yang mewakili Melayu.

Mereka tak suka tapi apabila nak keluar daripada itu, dia anggap keluar daripada Melayu sedangkan ada parti Melayu lain seperti Amanah yang mengemukakan satu idea perjuangan dan nilai yang dengannya mengangkat martabat orang Melayu.

Saya nak pecahkan konsep ‘dia Melayu, Melayu dia’ kepada satu konsep bahawa Melayu perlu kepada persaingan yang lebih baik supaya orang Melayu boleh pilih kepimpinan yang nilainya lebih tinggi, maruah dan ada idea untuk mengeluarkan orang-orang Melayu yang dinamakan sebagai mentaliti yang terperangkap dan terkepung kerana takut keluar tak menyokong parti Melayu ini, seolah-olah keluar dari Melayu.

Mujahid dalam program wawancara Bersama Johan Jaaffar. Foto: ROSLI TALIB
Mujahid dalam program wawancara Bersama Johan Jaaffar. Foto: ROSLI TALIB

YB sekarang ini menggerakkan ‘meja bulat maruah bangsa’. Apa yang YB harapkan daripada gagasan ini?

Alhamdulillah, saya kira usaha kecil yang saya buat ini adalah bagi mengisi ruang yang kosong itu. Sebagaimana yang saya kata, kejatuhan kepimpinan dan ketuanan yang memayungi Melayu ini memberikan ruang kepada kekosongan yang ada.

Sebab itu apabila saya buat inisiatif ini, saya tidak membicarakan tentang kepartian tetapi saya membicarakan tentang perkara yang lebih besar daripada itu iaitu tentang maruah, bagaimana kita nak mengembalikan maruah ini.

Saya menawarkan dalam rundingan itu kepada satu model iaitu idea dan nilai. Apa yang saya nak bawa adalah daripada kepimpinan rasuah kepada kepimpinan bermaruah.

Saya rasa perjalanan itu memudahkan saya kerana apabila saya mengadakan inisiatif kecil ini, banyak sambutan. Mereka melihat sendiri kekosongan tersebut.

Siapa agaknya atau institusi, badan bagaimana yang mungkin tertarik dengan agenda YB?

Kita ada fasa-fasa libat urus. Pertama, kita libatkan mereka yang terdiri daripada ‘opinion leaders’ yang menulis, kalangan intelektual, ahli akademik dan golongan profesional.

Bagi saya, mereka inilah contoh Melayu yang dilihat berjaya dan mampu memberikan pengaruh kepada orang ramai. Perpindahan idea yang kuno dan lama ini kepada idea yang lebih baharu dan progresif.

Kedua, memulakan kluster yang lebih berfokus seperti kluster wanita, badan bukan kerajaan (NGO), media dan persatuan Melayu. Kita libatkan mereka dan sekarang sudah ada beberapa program yang mereka turun.

Saya kira, yang lebih utama adalah penglibatan dalam kalangan ‘opinion leaders’ di peringkat akar umbi. Kita juga telah arahkan kesemua 11 ahli Parlimen Amanah untuk mengadakan pertemuan dengan NGO untuk kita terang naratif baharu ini dan mengajak mereka keluar daripada model ketuanan dan kepayungan yang terbukti gagal kepada model idea dan nilai yang kami perjuangkan.

Dalam suasana di Malaysia sekarang ini, kita bercakap soal keislaman dan keperluan untuk memperkukuh keimanan dan sebagainya tetapi itu nampaknya daripada satu segi retoriknya. Kenyataannya, banyak kesilapan dan kegagalan berpunca daripada Melayu Islam. Kuman ‘dishonesty’ ini, bagaimana kita perlu tangani untuk masa depan?

Ini sebenarnya perjuangan yang sangat panjang. Orang Islam dan Melayu sepatutnya mampu berbuat lebih daripada itu tetapi di Malaysia ini, penguasaan orang politik, parti politik terlalu tinggi. Kalau ahli politik itu dapat mencerminkan satu sikap yang ada kejujuran, amanah, maka baguslah kerana umat akan menumpang kebaikan itu.

Tapi apa yang berlaku adalah, setelah sekian lama, mereka seolah-olah mendoktrinkan kepada orang-orang Melayu bahawa hanya mereka yang mewakili orang Melayu. Jadi, orang Melayu seolah-olah ‘tersangkut’.

Sebab itu, bagi saya perjuangan membongkah agar orang Melayu melihat dunia lebih luas, bahawa ada orang Melayu lain yang boleh membawa dia kepada satu ufuk yang lebih kompetitif. Bukan dengan hanya memberi tetapi memberi idea supaya mereka bangun.

Tan Sri juga ada menyebut, Islam itu satu nilai yang sangat mulia, universal, menolak rasuah dan pemimpin yang khianat. Saya kira, orang Melayu perlu ini dan untuk berbuat demikian, kita kena bercakap dalam nada bukan dalam kepentingan kepartian tetapi kepentingan itu adalah kepentingan peradaban dan nilai.

Kalau mana-mana parti politik boleh bawa ini, dialah yang akan muncul sebagai juara dalam kalangan orang Melayu.

YB orang politik, mungkin melihat hanya daripada perspektif politik. Bagaimana pula dengan peranan NGO Islam yang boleh dimainkan oleh gerakan massa dalam soal membuat perubahan seperti mana YB sebutkan itu?

Pastinya. Saya tidak fikir dalam realiti hari ini, orang akan bergantung sangat kepada orang-orang politik kerana kekecewaan. Sebab itu saya tegaskan daripada awal apa sahaja naratif yang kita bicarakan ini, jangan dilihat ia sekadar kepentingan kepartian atau untuk pilihan raya.

Tetapi ia dilihat kepada kepentingan yang memenangkan kedua-dua belah pihak. Contohnya, kalau kita kata orang politik itu punya kuasa yang dapat mempengaruhi segala dasar dan sebagainya, maka pilih orang politik yang akan menentukan dasar yang membawa maruah, yang memberikan kemuliaan, yang membawa nilai dan idea.

Tetapi kalau memilih parti politik yang telah menunjukkan kegagalan hari ini dan terkini isu LCS, kalau itu yang orang Melayu nak, apa saya boleh cakap.

Sebab itu bagi saya, mereka yang menyakini bahawa kita kena keluar daripada kegagalan ketuanan kepartian Melayu yang begitu rupa.

Ini peluang untuk mereka keluar tanpa berasa bersalah kerana mereka yakin bahawa ada orang Melayu lain yang mahu membawa mereka, bukan kerana kepentingan politik tetapi kerana peranan dia dalam politik yang memungkinkan nilai maruah ini boleh dikembalikan.

Macam Tan Sri katakan tadi, pandangan terhadap orang politik sangat mengecewakan pada masa ini. Tetapi kita perlu orang politik dan kita hidup dalam sistem politik.

Saya rasakan hubungan rakyat dengan orang politik umpama ‘love and hate relationship’. Kadangkala dibenci orang politik, tetapi tak boleh lari daripada memerlukan orang politik. Contohnya yang menentukan dasar, siapa? Yang menentukan segala bentuk, siapa? Maka sebab itu saya nyatakan kepada orang Melayu khususnya, sebenarnya yang menentukan orang politik baik ataupun tidak adalah rakyat dan kita ada pilihan.

Jadi, untuk merungkaikan perkara tersebut, pertama kena kembalikan kepercayaan kepada orang ramai terhadap institusi politik. Kedua, orang politik itu sendiri perlu menyampaikan hasratnya dengan jujur.

Saya selalu sebut Akta Lompat Parti bukan untuk orang politik, itu untuk rakyat. Untuk menyatakan kita sangat serius dalam memastikan hak rakyat tidak disia-siakan. Jadi ada jiwa kepimpinan orang Melayu khususnya menolak politik yang tidak sihat ini.

Apa yang boleh ditawarkan oleh Amanah dalam pilihan raya akan datang?

Kita tidak akan lari daripada prinsip asas iaitu menolak sebarang bentuk politik perkauman sempit. Kita adalah parti yang melihat kepentingan seluruh rakyat Malaysia.

Kalau saya berbicara tentang Melayu, itu di atas asas Melayu sebagai tonggak, ataupun negara ini tidak akan stabil tanpa ada satu kekuatan dalam kalangan orang-orang Melayu.

Jadi, kami menawarkan dalam konteks tersebut kepada orang Melayu kepada satu model idea dan nilai yang telah kita berikan selama 22 bulan kita jadi kerajaan.

Kita menawarkan kepada rakyat Malaysia bahawa Amanah ini adalah parti yang boleh membawa orang ramai kepada masa hadapan yang bebas rasuah, Malaysia yang lebih makmur dan yang lebih penting adalah perpaduan rakyat yang pelbagai kaum serta bangsa dan Melayu itu sebagai tonggak yang memimpin di atas idea dan nilai. Bukan di atas ketuanan serta kepayungan.

Wacana tentang keislaman di negara ini. Kita banyak bercakap soal halal haram. Banyak pandangan mengatakan ini soal cabang. Tetapi isu pokok, teras, pandangan yang lebih serius diperlukan untuk perbahasan mengenai Islam. Apa pandangan YB mengenai perkara ini?

Itu masalah kita, Tan Sri. Kita mensegmenkan Islam menurut kehendak kita. Sepatutnya kita meletakkan diri kita dalam kerangka Islam yang lebih luas dan bukannya terpilih. Contohnya bila datang isu kononnya Islam ditindas, dihina, mereka buat demonstrasi.

Bagus lah. Tetapi bila rasuah, kapal tak sampai, perairan terjejas, senyap sahaja. Jadi ini sangat terpilih. Ia memilih Islam itu mengikut kehendak dia dan kepentingan politik. Sepatutnya kita perlu meletakkan kerangka Islam itu sebagai satu sistem nilai yang mana secara automatik bila lihat perkara yang tidak betul sehingga menjejaskan negara, perpaduan, keselamatan, itu adalah Islam.

Sebab Islam datang untuk membawa keadilan dan rahmat untuk semua. Apa yang saya nak sampaikan adalah Islam itu kita kena letak dalam diri kita apa yang Islam nak, bukan apa yang kita nak dengan Islam.

Itu perjuangan yang besar untuk nak memahamkan orang supaya hidup dengan nilai-nilai Islam adalah agama yang sangat menentang sebarang bentuk rasuah kerana memberi kesan kepada orang ramai.

Mujahid Yusof.  -Foto: ROSLI TALIB
Mujahid Yusof. -Foto: ROSLI TALIB

Selama 22 bulan menjadi menteri sewaktu pemerintahan PH. Apakah kekecewaan YB?

Sejujurnya adalah orang-orang Islam, Melayu tidak melihat kerajaan itu di atas kepentingan dasar yang diperkenalkan. Bahkan mereka melihat kerajaan dari kaca mata politik.

Di situlah saya kata semua benda jadi isu politik. Sedangkan kalau kita melihat apa yang cuba dibawa oleh Pakatan Harapan (PH) khususnya saya sebagai menteri yang bertanggungjawab contohnya Tabung Haji (TH). TH itu daripada keadaan ‘gap’ RM10 bilion defisit, kita boleh lonjakkan dan sehingga hari ini ia melangkau standard yang telah ditetapkan. Sepatutnya kita bangga. Tapi apa yang berlaku? Sampai saat kita berbicara sekarang, ia tetap menyatakan jual aset, jual ke China.

Bagi saya, ini melambangkan betapa sempitnya pemikiran seseorang yang pekat sangat jahiliahnya. Tak nampak kebaikan yang cuba dibawa.

Saya kecewa kerana semasa saya jadi menteri, Akta Profesion Guaman Syarie itu adalah untuk mengangkat martabat peguam-peguam syarie kita sama taraf dengan Majlis Peguam. Itu perlu dilihat sebagai satu kejayaan. Begitu juga dengan hakim-hakim Mahkamah Syarie.

Kita memberi kursus kepada mereka supaya setanding hakim-hakim yang lain dalam konteks memberi keadilan. Tetapi bagi orang kita, mereka terjemah soal adil itu secara abstrak.

Ataupun mungkin kerana Mujahid? Apa saja Mujahid buat mereka kata tak betul, salah dan sebagainya?

Mungkin. Itu sebagai pembunuh karakter. Soal dengki, hasad itu kita serah kepada ALLAH Taala. Tetapi bagi saya, untuk bersikap adil di sebalik kekecewaan tersebut saya optimis dan bersyukur dengan apa yang kita lakukan itu telah menyentak Islam dan orang Melayu di Malaysia dalam konteks umatnya bahawa ada satu idea baru.

Idea ini belum sempat nak disempurnakan hanya dalam tempoh 22 bulan, telah pun dirompak di tengah jalan.

YB rasa dalam pilihan raya akan datang, PH ada peluang untuk kembali memerintah?

Saya sentiasa optimis setelah menyertai politik sejak 1999. Optimisme saya itu terbukti pada tahun 2018. Kita tak pernah menyangka saya boleh menjadi menteri agama di bawah cabang eksekutif.

Selama ini saya hanya di cabang legislatif. Jadi sikap optimisme saya itu menyatakan dengan apa yang berlaku hari ini setelah mereka mengambil alih melalui Langkah Sheraton, kononnya kita dikatakan sebagai orang yang tak bela Melayu dan orang Islam.

Kononnya mereka nak membentuk kepimpinan Melayu-Islam tetapi hari ini rakyat sudah melihat apa yang mereka cakap itu satu kegagalan. Di atas kegagalan itu juga saya optimis orang Melayu, orang Islam masih lagi dalam jiwa mereka itu berbekas nilai-nilai yang diajar Nabi Muhammad SAW.

Cuma mereka memerlukan sedikit ‘political will’, keluar daripada kepompong untuk mereka melihat kepimpinan baharu yang saya ulangi era kegagalan kepimpinan ketuanan akan muncul satu era baharu iaitu kepimpinan idea dan juga nilai.

Apakah YB rasa selamat di Parit Buntar?

Setakat ini sukar juga nak kata selamat ataupun tak selamat. Saya serah kepada pengundi saya untuk mereka menilai sejauh mana mereka dapat merasakan kepimpinan selama ini daripada sudut kebajikan.

Sebab itu, saya mengetengahkan SDG (Matlamat Pembangunan Mampan) seperti saya memperkenalkan penggunaan elektrik yang efisien dengan menggunakan tenaga solar di taman-taman awam, tanah-tanah perkuburan.

Kemudian kita menggalakkan pesawah-pesawah supaya mereka juga melihat teknologi moden untuk meningkatkan hasil pengeluaran. Bagi saya ke depan ini, platform kita dan polisi negara adalah berasaskan kepada isu alam sekitar.

Apakah harapan YB untuk masa depan negara kita?

Harapan saya adalah negara ini bebas daripada pemimpin-pemimpin tidak jujur. Kemudian, rakyat dan umat ada harga diri, maruah. Saya yakin apabila kita memilih pemimpin-pemimpin yang tepat, memenuhi aspek aspirasi ini, negara kita akan menuju kepada pencapaian yang lebih baik daripada apa yang ada pada hari ini.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Hadi terkhilaf tuduh saya ahli Freemason, tapi tidak minta maaf' - Anwar
  2. Anwar mahu bertanding kerusi pengkhianat PKR
  3. 'Recycle' pemimpin pencen, tanduskah pemimpin muda?
  4. Tidak mustahil Setiausaha Agung wanita daripada DAP
  5. 'Kaji mengapa sekolah vernakular lebih menjadi pilihan'