Sila log masuk terlebih dahulu.

Monorel Melaka terbiar cacatkan pemandangan

15 Ogos 2022 07:40am | Masa membaca: 4 minit
Monorel Melaka kini tinggal kenangan
Monorel Melaka kini tinggal kenangan
A
A
A

MELAKA - Monorel Melaka yang merupakan antara ikon pelancongan dan lokasi menarik di negeri ini sudah tidak beroperasi sejak beberapa tahun lalu.

Perkhidmatan yang dibangunkan dengan kos RM16.5 juta itu ibarat gajah putih malah deretan kios makanan di bawah bangunan monorel yang pernah meriah suatu ketika dahulu kini turut terbiar.

Nekmat
Nekmat

Warga emas, Nekmat Hassan, 70, yang menetap di Pengkalan Rama berkata, adalah sesuatu yang merugikan jika produk pelancongan itu tidak beroperasi semula.

Menurutnya, Monorel Melaka pernah menjadi kebanggaan rakyat negeri ini kerana berjaya menarik pelancong dari dalam dan luar negara untuk merasai pengalaman menyusuri Sungai Melaka dengan menaiki perkhidmatan rel tersebut.

Katanya, jika kemudahan itu berfungsi ia secara tidak langsung dapat menambah rezeki terutama kepada peniaga makanan.

“Saya sendiri berniaga nasi lemak di situ. Kalaulah Monorel Melaka dibuka semula pasti lebih ramai pelancong datang ke negeri ini,” ujarnya.

Bagi Hafiz Shukri, 21, monorel terbengkalai itu sekali gus mencacatkan pemandangan dan berharap dapat dimanfaatkan semula.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Sekurang-kurangnya kalau ada, hasil pendapatan negeri akan bertambah. Namun perlu pastikan aspek keselamatan dipertingkat agar insiden terperangkap dalam monorel tidak berulang,” katanya.

Melaka Monorel mula dibina pada Mei 2008 dan dirasmikan pada 20 Oktober 2010 oleh Ketua Menteri ketika itu, Tun Mohd Ali Rustam.

Laluan sepanjang 1.6 kilometer bermula dari Jalan Tun Ali menghidangkan pengunjung dengan panorama menarik Sungai Melaka.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Hadi terkhilaf tuduh saya ahli Freemason, tapi tidak minta maaf' - Anwar
  2. Anwar mahu bertanding kerusi pengkhianat PKR
  3. 'Recycle' pemimpin pencen, tanduskah pemimpin muda?
  4. Tidak mustahil Setiausaha Agung wanita daripada DAP
  5. 'Kaji mengapa sekolah vernakular lebih menjadi pilihan'