Sila log masuk terlebih dahulu.

Teknologi roket pembenihan awan

22 Ogos 2022 07:20am | Masa membaca: 4 minit
Musim kemarau berlaku akibat jumlah taburan hujan pada tempoh tersebut rendah. (Gambar kecil: Siti Hafsah)
Musim kemarau berlaku akibat jumlah taburan hujan pada tempoh tersebut rendah. (Gambar kecil: Siti Hafsah)
A
A
A

MUSIM kemarau berlaku akibat jumlah taburan hujan pada tempoh tersebut rendah terutama di kawasan tropika yang dipengaruhi sistem monsun.

Malaysia merupakan antara negara di Asia Tenggara yang tidak terkecuali berdepan musim kemarau yang dikaitkan dengan permulaan Monsun Barat Daya dan fenomena cuaca La Nina serta mungkin akan berterusan sehingga Oktober ini.

Sepanjang musim kemarau ini akan mengakibatkan tahap kelembapan yang rendah dan beberapa punca air serta sungai menjadi kering.

Keadaan kemarau akan memberi kesan kepada sektor hartanah pertanian, sekali gus menjejaskan jumlah pengeluaran hasil sumber makanan negara terutamanya tanaman padi, sayur-sayuran dan pelbagai tanaman kontan.

Selain itu, impak musim kemarau juga akan memberi kesan secara tidak langsung kepada hidupan liar yang berdepan kesukaran mendapatkan makanan.

Keadaan akan menjadi lebih serius pada musim kemarau di mana risiko berlakunya kebakaran terutama di kawasan hutan simpan dan jerebu akibat cuaca kering serta panas berpanjangan.

Bagi mengatasi masalah kemarau yang dihadapi para petani tempatan, beberapa langkah awal telah dilaksanakan untuk menyelamatkan tanah pertanian di kawasan terjejas dengan mengepam air yang dikitar semula dari sungai berhampiran ke kawasan tanah pertanian.

Selari dengan perkembangan teknologi, teknik pembenihan awan juga dilaksanakan bagi meningkatkan kadar kelembapan tanah.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Bahan yang digunakan bagi tujuan operasi pembenihan awan ialah hygroscopic flare yang merupakan hablur garam Sodium Chloride (NaCl), bertindak sebagai Cloud Condensation Nuclei (CNN) bagi memastikan wap air di udara akan menjadi titisan air hujan.

TANGANI KEMARAU

Teknologi pembenihan awan ini dapat dilaksanakan melalui penjanaan di darat, penggunaan pesawat dan pelancaran roket.

Setiap operasi pembenihan awan menggunakan pesawat menelan belanja RM50,000 hingga RM80,000 bergantung kepada jenis pesawat yang digunakan.

Penggunaan teknologi roket bagi tujuan pembenihan awan di kawasan tanah pertanian adalah alternatif kepada penggunaan pesawat yang dapat menangani masalah kekeringan akibat kemarau.

Penggunaan roket secara pembenihan awan ini akan membantu petani untuk meningkatkan kadar kelembapan tanah dengan lebih cepat, selamat dan ekonomi.

Selain itu, ia juga berupaya untuk dilancarkan dan mengikut kesesuaian jarak dan luas kawasan yang disasarkan sebagaimana keperluan suatu kawasan terjejas berbanding penggunaan pesawat melibatkan kawasan sasaran luas dan kos yang agak mahal.

Universiti Teknologi Mara kini mempunyai Makmal Penyelidikan Bahan Tenaga Tinggi (Hemrel) dan sedang giat membangunkan teknologi roket propelan pepejal bagi tujuan pembenihan awan.

Makmal yang ditubuhkan melalui usaha sama dengan syarikat MTC Engineering ini bertujuan untuk membangunkan bahan propelan pepejal bertenaga tinggi serta bertindak sebagai makmal akademik untuk kegunaan para siswazah dan pelajar pasca siswazah (Sarjana dan PhD).

Makmal ini juga menjadi platform kepada program amali untuk pelajar dan program latihan industri dalam kalangan pensyarah universiti.

Semoga dengan adanya inisiatif teknologi pembenihan awam bagi sektor hartanah pertanian ini akan dapat memastikan sumber makanan negara terjamin untuk jangka masa panjang.

* Dr Siti Hafsah Zulkarnain ialah Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Pengurusan Hartanah Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur UiTM Shah Alam

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI