Sila log masuk terlebih dahulu.

Tindakan Ismail Sabri tidak campur tangan kes Najib, Zahid tepat

Semua pihak perlu menghormati prinsip pengasingan kuasa antara badan eksekutif, perundangan dan kehakiman

22 Ogos 2022 02:00pm | Masa membaca: 4 minit
Najib dan Zahid antara pemimpin yang sedang berdepan dengan beberapa pertuduhan kes di mahkamah.
Najib dan Zahid antara pemimpin yang sedang berdepan dengan beberapa pertuduhan kes di mahkamah.
A
A
A

SHAH ALAM - Pengamal undang-undang dan penganalisis politik bersetuju dengan tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang mengambil pendirian berkecuali dalam kes mahkamah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Presiden UMNO, Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Tindakan Ismail Sabri itu menunjukkan kerajaan menghormati kedaulatan undang-undang dan konsep pengasingan kuasa antara badan eksekutif, perundangan dan kehakiman seperti diperuntukan mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Peguam kanan, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata, perbuatan Ismail Sabri tidak masuk campur dalam perbicaraan kes Najib dan Zahid Hamidi atau kes mahkamah lain adalah langkah terbaik dan memenuhi aspirasi rakyat yang mahu melihat sistem kehakiman dan perundangan negara berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

Haniff Khatri berkata, tindakan itu perlu kerana sistem kehakiman, perundangan dan parlimen di negara ini mestilah bebas daripada kawalan dan campur tangan kerajaan sama ada secara baik atau jahat.

"Tindakan Ismail Sabri enggan campur tangan dalam kes Najib mahu pun Zahid Hamidi atau kes lain adalah tepat dari segi perlembagaan bukan politik. Sama ada tindakan Ismail Sabri itu dianggap satu pengkhianatan terhadap Najib dan Zahid Hamidi itu adalah masalah politik," katanya ketika dihubungi wartawan Sinar Premium pada Ahad.

MOHAMED HANIFF
MOHAMED HANIFF

Terdahulu, Najib dalam satu hantaran di Facebooknya melahirkan rasa terkilan dan kesal kerana bantuan ikhlas diberikan olehnya kepada individu dan pemimpin politik tertentu dibalas dengan pengkhianatan

REFORMASI PENTADBIRAN, PARLIMEN

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam pada itu, penganalisis politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali berkata, keengganan Ismail Sabri campur tangan dalam kes mahkamah melibatkan pemimpin UMNO menunjukkan kerajaan ditadbir Ahli Parlimen Bera itu serius dalam melaksanakan reformasi pentadbiran dan Parlimen.

Mazlan berkata, tindakan itu juga bukan sahaja menunjukkan Ismail Sabri menunaikan janji untuk melakukan reformasi pentadbiran kerajaan selari dengan Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik dengan Pakatan Harapan (PH), sebelum ini, malah meningkat keyakinan rakyat terhadapnya.

DR MAZLAN
DR MAZLAN

"Saya melihat keengganan Perdana Menteri enggan campur tangan dalam kes Najib dan Zahid adalah kerana beliau berpegang teguh dan percaya dengan prinsip pengasingan kuasa antara badan eksekutif, perundangan dan kehakiman yang dilaksanakan di Malaysia sekarang.

"Jadi tidak timbul sama sekali soal Ismail Sabri mengkhianati Najib atau pemimpin UMNO lain. Isu dihadapi Najib sekarang adalah kerana kesalahan peribadi dilakukannya sendiri serta tiada kaitan langsung dengan Ismail Sabri.

"Sebagai Naib Presiden UMNO dan Perdana Menteri sekarang Ismail Sabri perlu menjunjung tinggi prinsip integriti kerana Ahli Parlimen Bera itu bukan hanya menjaga partinya sahaja, tetapi seluruh rakyat Malaysia," katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik