Sila log masuk terlebih dahulu.

Segera buat aduan kepada BNM

23 Ogos 2022 09:30am | Masa membaca: 4 minit
Bank Negara Malaysia - Foto 123RF
Bank Negara Malaysia - Foto 123RF
A
A
A

SHAH ALAM - Mangsa yang terlibat dengan kehilangan wang dari akaun bank masing-masing perlu segera membuat aduan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk diambil tindakan.

Peguam, M Hafiz Zainul Abidin berkata, sekiranya pihak BNM gagal melaksanakan penyelesaian, mangsa berhak mengambil tindakan guaman.

“Secara umumnya bank komersial ini dilindungi oleh BNM. Jadi sudah tentu pelanggan perlu membuat aduan di BNM.

“Mereka mempunyai pendakwa dan pegawai undang-undang untuk meneliti kes yang berlaku sama ada terdapat kesilapan atau kecuaian dari pihak bank terbabit ataupun tidak.

“Namun, sekiranya BNM tidak mengambil langkah penyelesaian, maka mangsa boleh mengambil tindakan guaman,” katanya.

M Hafiz berkata, siasatan terhadap aduan kehilangan wang tersebut kebiasaannya akan mengambil masa selama 14 hari.

Bagaimanapun katanya, jika terdapat kesilapan dan kecuaian daripada pelanggan selepas siasatan, maka pihak bank tidak dapat mengembalikan semula wang yang telah hilang tersebut.

CIMB saran pelanggan berwaspada, elak kongsi butiran

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sementara itu, CIMB menyarankan setiap pelanggan supaya sentiasa berwaspada dan memainkan peranan mereka dalam melindungi diri daripada jenayah siber.

Maklum CIMB, pelanggan diingatkan supaya tidak berkongsi butiran seperti kata laluan guna sekali (OTP), nombor kad, ID Pengguna, PIN, kod pengesahan transaksi (TAC), kata laluan dengan sesiapa sahaja.

“Selain memasukkan butiran berkenaan pada mana-mana laman web selain daripada CIMB Clicks serta aplikasi perbankan mudah alih CIMB.

"Sentiasa semak semula alamat atau URL laman web secara teliti sebelum anda klik pautan berkenaan atau masukkan butiran anda,” menurutnya dalam kenyataan di laman Facebook pada Sabtu.

Bank tersebut turut meminta agar semua pelanggan menghubungi pusat panggilan mereka dengan segera di 03-6204 7788 sekiranya terdapat transaksi atau aktiviti yang mencurigakan.

“Selain rujuk laman cimb.com.my/sec untuk info lanjut,” maklum bank itu.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Azhar, Hasnon calon Speaker Dewan Rakyat untuk PN Artikel percuma
  2. Kembalikan kebebasan Parlimen jika terpilih Speaker: Johari
  3. Mengurus sumber air secara lestari
  4. 'Rompakan terhormat'
  5. PRN dalam masa terdekat beri kelebihan kepada PN