Sila log masuk terlebih dahulu.

'Pengampunan diraja atau tidak, Najib perlu masuk penjara dahulu'

Bekas Perdana Menteri itu perlu menyediakan petisyen untuk pengampunan dan menunjuk kepada lembaga pengampunan

24 Ogos 2022 02:11pm | Masa membaca: 4 minit
Antara penyokong Najib yang hadir di Istana Kehakiman, Putrajaya untuk memberi sokongan kepada beliau.
Antara penyokong Najib yang hadir di Istana Kehakiman, Putrajaya untuk memberi sokongan kepada beliau.
A
A
A

SHAH ALAM - Datuk Seri Najib Tun Razak masih boleh memfailkan permohonan semakan dan permohonan untuk pengampunan diraja, namun beliau perlu terlebih dahulu menjalani hukuman penjara dan denda setelah gagal dalam rayuan di Mahkamah Persekutuan berhubung penyelewengan dana Syarikat SRC International Sdn Bhd pada Selasa.

Peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata, soal mengenai permohonan semakan dan juga permohonan pengampunan diraja adalah proses berasingan daripada proses rayuan bicara dan rayuan kehakiman kesalahan jenayah, di mana bekas Perdana Menteri itu perlu mempersiapkan segala dokumen melalui peguamnya untuk difailkan bagi semakan di bawah Kaedah 137 serta membuat permohonan di mahkamah.

"Tetapi selagi permohonan itu belum ditetapkan untuk pendengaran di mahkamah, Najib kekal dipenjara sehinggalah permohonan itu ditetapkan pendengaran.

"Kalau permohonan ditolak, Najib masuk balik penjara dan kalau dibenarkan baharu bebas tetapi tahap halangan yang ada untuk semakan terlampau tinggi, ini bukan rayuan.

"Mahkamah akan menilai sama ada Mahkamah Persekutuan betul atau tidak... Sekiranya Najib mengatakan ada perkara yang betul-betul salah contohnya bukan lima orang (hakim) yang buat keputusan tetapi cuma dua orang atau kalau mereka nak mengatakan tiga orang daripada hakim tersebut mempunyai kepentingan macam Nazlan (Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali) yang mana mereka perlu buktikan barulah melangkaui tahap yang perlu untuk semakan," katanya kepada Rasuah Busters pada Selasa.

Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta yang dikenakan ke atas Najib yang didapati bersalah menyeleweng dana RM42 juta milik SRC International.

MOHAMED HANIFF KHATRI
MOHAMED HANIFF KHATRI

Panel lima hakim dipengerusikan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat sebulat suara membuat keputusan itu selepas mendapati pembelaan Najib sememangnya tidak konsisten dan gagal menimbulkan keraguan munasabah.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Beliau berkata, sabitan itu selamat bagi semua tujuh pertuduhan dan hukuman dikenakan tidak keterlaluan.

Tambah Mohamed Haniff, rakyat perlu faham bahawa proses semakan bukan bermaksud rayuan di mahkamah.

"Kita kena faham semakan ini bukan rayuan. Tidak langsung berbentuk rayuan dan hendak sampai ke tahap semakan adalah menyamai 0.0001 peratus kes yang akan didengar dengan jayanya untuk semakan.

"Saya sendiri sudah buat beberapa semakan dan sampai hari ini tiada satu semakan yang dibenarkan meskipun ramai peguam.

"Melainkan di mana ada perkara yang melanggar peruntukan Perlembagaan contohnya benda yang tiada kena mengena dengan fakta atau kes, itu pun kena buat permohonan, di mana sementara dia berada dalam penjara," katanya.

Dalam pada itu, menyentuh mengenai pengampunan diraja pula, Mohamed Haniff menjelaskan bahawa perkara itu merupakan hak mutlak Yang di-Pertuan Agong.

"Proses pengampunan diraja pula adalah budi bicara mutlak Agong, pihak Najib perlu menyediakan petisyen untuk pengampunan dan menunjuk kepada lembaga pengampunan. Lembaga pengampunan yang akan buat keputusan bukannya mahkamah.

"Dan mahkamah tiada kena mengena memberikan apa-apa penggantungan atau penangguhan hukuman sehingga selesai kedua-dua proses ini sama ada semakan atau pengampuna," katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pembersihan UMNO dibimbangi jadi racun toksik
  2. Jangan biar rakyat sengsara
  3. Noh akui antara 4 MKT tidak bangun sokong usul PAU
  4. Syor baucar untuk orang kurang mampu
  5. Bank digesa bayar ganti rugi mangsa tipu TH