Sila log masuk terlebih dahulu.

Bukti Malaysia tak kompromi rasuah

Keputusan mahkamah kejayaan pertempuran rakyat menentang keangkuhan rasuah

25 Ogos 2022 07:15am | Masa membaca: 4 minit
Mahkamah Persekutuan pada Selasa mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta ke atas Najib kerana menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd. (Gambar kecil: Nurhayati)
Mahkamah Persekutuan pada Selasa mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta ke atas Najib kerana menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd. (Gambar kecil: Nurhayati)
A
A
A

SHAH ALAM - Keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa, menjadi tanda aras bahawa Malaysia tidak akan berkompromi dengan sebarang perilaku rasuah dan salah guna kuasa sekalipun ia melibatkan bekas kepimpinan tertinggi negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Sinar Untuk Malaysia (#RasuahBusters), Nurhayati Nordin berkata, hukuman yang diputuskan itu bersifat adil tanpa menghiraukan siapa si pelakunya.

Katanya, kebebasan institusi kehakiman meningkatkan kepercayaan awam bahawa badan tersebut menjadi harapan dan benteng terakhir rakyat dalam mencapai sebarang bentuk keadilan.

“Kemenangan yang harus diraikan adalah kejayaan pertempuran rakyat menentang keangkuhan rasuah yang sekian lama menjadi tunggul bara di negara ini.

“Ia turut menjadi indikasi bahawa setiap pihak harus berperanan mewujudkan keseimbangan kuasa dalam melahirkan sebuah transformasi sebuah negara yang mencerminkan governan dan integriti yang tinggi,” katanya kepada Rasuah Busters pada Rabu.

Dalam pada itu, tegasnya perubahan di negara ini memerlukan tindakan domestik rakyat Malaysia secara kolektif dan mampan bagi menentang segala kemungkaran termasuk dalam isu salah laku dan rasuah.

“Wujud kepentingan agar kerajaan, masyarakat sivil dan pemegang taruh untuk terus bekerjasama dengan gabungan suara media yang berani ke hadapan untuk mengatakan hak dalam skop perundangan dibenarkan. Hanya dengan kebersamaan ini, ketelusan dalam tadbir urus dapat dilaksanakan dengan jayanya,” katanya.

Nurhayati berkata, rasuah jelas menunjukkan kesan negatif terhadap fungsi dan mengancam demokrasi serta menjejaskan kredibiliti negara di samping merosakkan kepercayaan rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Untuk itu pembanterasan rasuah seharusnya seiring dengan pembinaan sistem nilai seperti yang digerakkan oleh #RasuahBusters agar setiap institusi dibina kukuh bermula daripada kuasa rakyat, asas kedaulatan undang-undang dan sistem kepercayaan setiap warganegaranya. Pendekatan holistik dan berterusan amat perlu agar kemenangan rakyat ini bukan bersifat sementara.

“Sekalipun kita terpaksa berdepan cabaran kerana perlu bermula dari bawah, tetapi demi maruah dan keberkatan hidup berpaksikan teras rukun kepercayaan kepada Tuhan, terbukti bahawa ketegasan badan kehakiman mempertahankan kebebasannya dan suara rakyat yang bangkit menentang kezaliman rasuah menatijahkan keadilan Malaysia di bulan kemerdekaan ini,” katanya.

Tegasnya, keputusan ini menjadi semangat agar rakyat tidak berputus asa memastikan rantaian rasuah ini boleh diputuskan.

“Apabila keadilan itu menjadi teguh tiada sesiapa pun akan terzalimi oleh kerana nama, kedudukan atau pun kuasa politik,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Cadang Pemuda UMNO tolak lantikan kabinet, GLC
  2. BN wajar dapat kuota lebih dalam kabinet
  3. Teknologi kawal subsidi bersasar
  4. Rakyat Malaysia melancong ke Israel bukan suatu isu
  5. Bahasa di mulut pemimpin