Sila log masuk terlebih dahulu.

Ubah persepsi supaya warga emas tidak terabai

29 Ogos 2022 07:30am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan. (Gambar kecil: Dr Halimatus Sakdiah)
Gambar hiasan. (Gambar kecil: Dr Halimatus Sakdiah)
A
A
A

SHAH ALAM - Persepsi masyarakat yang beranggapan demensia atau nyanyuk adalah satu normal bagi warga emas menyebabkan kebajikan golongan itu terabai tanpa rawatan susulan.

Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Profesor Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat berkata, kerajaan perlu mempertingkat kempen kesedaran bagi mengubah persepsi tersebut.

“Kebanyakan rakyat Malaysia anggap demensia bukan satu penyakit. Mereka selalu kata nyanyuk adalah normal dalam kalangan warga tua.

“Kerana persepsi inilah, warga emas tidak mendapatkan rawatan yang sewajarnya (berjumpa doktor).

“Kalau kita urus warga emas dengan betul, mereka sebenarnya boleh memperoleh kehidupan yang lebih baik dan berkualiti pada usia tua,” katanya kepada Sinar Harian.

Tambah beliau, kesedaran dalam kalangan komuniti adalah penting sebagai langkah untuk mencegah demensia bagi melindungi warga emas daripada menderita akibat penyakit berkenaan.

Menurutnya, kesedaran merangkumi pemakanan, rangsangan fungsi kognitif serta aktiviti bersosial secara sihat yang telah terbukti mampu menangguhkan dan mencegah demensia.

“Malaysia dijangka menjadi sebuah negara tua pada tahun 2030, yang mana 14 peratus daripada penduduk merupakan individu berumur 65 tahun dan ke atas.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Pelbagai implikasi kesihatan mahupun sosial dan ekonomi berlaku seiring dengan penuaan penduduk, antaranya peningkatan kes demensia dalam kalangan warga emas,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Azhar, Hasnon calon Speaker Dewan Rakyat untuk PN Artikel percuma
  2. Kembalikan kebebasan Parlimen jika terpilih Speaker: Johari
  3. Mengurus sumber air secara lestari
  4. 'Rompakan terhormat'
  5. PRN dalam masa terdekat beri kelebihan kepada PN