Sila log masuk terlebih dahulu.

Pengendali kren juga hadapi masalah sama

01 September 2022 08:05am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan - Foto 123rf
Gambar hiasan - Foto 123rf
A
A
A

SHAH ALAM - Meskipun kadar bayaran kerja lebih masa diterima tidak setimpal dengan keringat dicurahkan, operator pengendali kren terpaksa melakukannya kerana bimbang hilang mata pencarian.

Pengerusi Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Industri Binaan Malaysia, Alias Yaakob berkata, kebanyakannya enggan membuat aduan menerusi saluran rasmi kerana bimbang sukar untuk mendapat projek seterusnya sekiranya nama sudah naik ke peringkat atasan.

“Memandangkan sekarang susah nak dapat kerja, operator kren mengambil keputusan untuk tidak membuat aduan ke pejabat buruh kerana takut akan dibuang kerja.

“Lagipun, menara kren yang beroperasi di Malaysia ketika ini hanya ada lebih kurang 2,500 unit, sedangkan kita mempunyai lebih daripada 4,000 operator.

“Jadi, mereka tidak berani membuat aduan dan terpaksa pendamkan soal pembayaran kerja lebih masa yang tidak mengikut kadar sepatutnya,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Alias, mereka terpaksa akur apabila tidak diberi bayaran kerja lebih masa dengan cara yang betul, sebaliknya dimasukkan secara lump sum dalam gaji keseluruhan.

Ujar beliau, situasi menjadi lebih teruk apabila terdapat syarikat yang mengelak daripada membayar caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dengan mengasingkan bayaran elaun daripada gaji bersih.

“Misalnya, ada majikan yang sepatutnya mencarum KWSP berdasarkan gaji pokok, sebaliknya elaun tersebut diberikan berasingan, mereka cuma mencarum berdasarkan gaji asas sahaja,” jelasnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tambah Alias, usaha membawa aduan ke peringkat lebih tinggi pernah dilakukan, tetapi ramai yang menarik semula aduan berkenaan selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana khuatir akan hilang mata pencarian.

Beliau bagaimanapun memaklumkan akan mengadakan pertemuan bersama Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) bagi membincangkan isu tersebut.

“Dua hari lepas kita ada berhubung dengan MTUC untuk membincangkan tentang perkara ini dan kita akan bentangkan dalam waktu terdekat.

“Kesatuan amat berharap usaha ini akan berjalan lancar dan pekerja akan mendapatkan semula hak mereka,” ujar beliau.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI